Sub soarele Toscanei
“Sa vezi Napoli si-apoi sa mori! ” spune o vorba veche a italienilor. Sincer, nu stiu exact cum arata casele mafiotilor, sper sa ajung pe acolo, caci sunt convins ca au farmecul lor aparte.
Cum de altfel, cred ca si Roma, cu a ei Fontana di Trevi, are un parfum greu de intalnit in alta parte, intr-o viata de muritor de rand. Sau...ca merita sa dormi sub cerul plin de stele din Liguria. Mai presus de toate, insa, sunt gata sa bag mana in foc ca o vizita in Cizma ar fi incompleta fara o felie Toscana.
Asezata de mana iscusita a unui zeu in centrul Italiei, regiunea e un mix dulce-amar. Avem un pahar de vin Chianti si o farfurie plina ochi de biscuiti Cantucci. Avem traditionalul Il Palio -fabuloasa cursa de cai de la Siena dar si Divina Comedie a lui Dante, recitata cu patos de un artist stradal, chiar pe dalele din curtea interioara a casei scriitorului. Avem Versace, dar si sufocantii asiatici, omniprezenti cu aparatele lor foto, in turnul Domului.
TRANSPORT & CAZARE
Transport: 19 EUR dus-intors/ persoana + 20 EUR/bagajul; TOTAL: 39 EUR
Cazare: 65 EUR/noapte, hotel 3* in Florenta, mic dejun inclus
Surprinzator, poate, zborul spre Pisa, singurul aeroport din regiune pe care poti ajunge plecand din Romania, este extrem de ieftin. Cu putin noroc, numai 19 euro, cu o companie low-cost irlandeza ce opereaza pe aeroportul Mihail Kogalniceanu, din Constanta.
Atentie insa la celelalalte costuri de calatorie: taxa de bagaje, de exemplu. La doua persoane, poate merge pana la 30-40 euro pe calatorie. Si...totodata, ochii-n patru dupa strategiile de marketing ale stewardeselor, care-ti vand pe drum (parcurs cu un Boeing 737-800 care arata impecabil) de la mancare si bautura, pana la produse brand propriu si bilete de tip loz in plic.
Cool tip: Ideal ar fi ca sejurul sa fie o combinatie Pisa-Florenta, cu drumuri in Toscana, dar cu cazare in orasul in care Adi Mutu se simte ca la Pitesti, mult mai cosmopolit ca celelalte. Pentru asta, odata ajunsi in parcarea Aeroportului Leonardo Da Vinci din Pisa, sari in autocarul de Firenze. Dus-intors costa in jur de 10 euro de persoana. Biletele pot fi luate fie direct din avion, fie de la sofer. Distanta Pisa-Florenta, vreo 60 de kilometri, poate fi facuta si cu trenul. Un bilet costa numai 5,5 euro, dar aici apare o problema: sunt zile in care nu prinzi o garnitura de Firenze decat la cateva ore dupa aterizare. Mult mai bun e autocarul.
FLORENTA
Intrari la muzee: 4-12 EUR
Suvenirur: 2-4 EUR
Bilet transport in comun: 1,8 EUR, valabil 70 minute
Orice bautura, pe strada: 3,5-5 EUR
Orice de mancat pe strada: de la 5 EUR in sus
In Florenta, tot ce misca trece prin autogara de la Santa Maria Novella. Biserica de aici va fi printre primele lucruri pe care le vei remarca, in drum spre hotel. Cazare gasesti si cu 100 si ceva de euro pe noapte, dar si cu 65. Trei stele, mic dejun inclus, in centru, la 5 minute de mers pe jos de catedrala. Il Duomo, pe limba lui Dante. A, sa nu uit: mic dejun...fara prea mari pretentii. Croissantul sa traiasca!
Cu vizitele, lucrurile sunt impartite. Puternic centru al Renasterii, Florenta geme de istorie. Un traseu traditional (care poate fi facut si cu Tourist Bus-urile – circula pe doua linii, iar un bilet de 10-11 euro e valabil pentru doua zile) ar trebui sa cuprinda: Domul, Palazzo Vecchio, Galleria Uffizi, Palatul Pitti, Galleria dell’Accademia, biserica Santa Maria Novella. Cel putin!
Apar, insa, inevitabilele capcane. Prima: ziua de luni, in care aproape totul este inchis. A doua: cozile infernale. De exemplu, Galeria del’Accademia, unde dai nas in nas cu celebrul David al lui Michelangelo, produce meleuri teribile, inca de la primele ore ale diminetii. Doar galeriile Uffizi, unde oamenii stau la rand pe kilometri intregi ii iau fata pe lista celor mai aglomerate locuri din oras
Cool tip: Cum eviti nebunia? Foarte simplu! Iti iei o carte cu toate operele de arta din oras, le admiri din poze, te plimbi relaxat si te concentrezi pe lucruri mult mai la indemana, aflate in zone mult mai aerisite.
Un must see este Ponte Vecchio, podul de peste mandrul rau Arno, care se face remarcat printr-o banalitate: isi pastreaza functia de baza (este construit pe vremea Imperiului Roman), dar, in acelasi timp, joaca rol de fundatie pentru casele construite direct pe el. Mai mereu gasesti aici mesteri si artisti stradali, obiecte traditionale, muzica, si-asa mai departe.
Apoi, mergi la Dom si urca in Campanella di Giotto, turnul cu clopot. Atentie, insa: sunt 416 trepte si numerosi asiatici cu aparate foto in attachment care te vor incurca pana sus. Privelistea merita. Se spune ca de-aici poti surprinde cel mai frumos apus de soare toscan!
Un alt loc ce merita vazut este ascuns dibace pe o straduta minuscula din centru. La doi pasi de Casa lui Dante se afla o biserica veche de aproape o mie de ani. Pare sapata in piatra, in interior si iti ofera o liniste coplesitoare.
Cool tip: O data pe an, vara, de obicei, in centru, se joaca Il Calcio fiorentino. O combinatie intre fotbal, rugby si lupte libere. Absolut spectaculos!
SIENA SI CHIANTI
Excursie de o zi, Chianti-Siena, cu masa si degustare de vin inclusa: 45 EUR
Suveniruri in Siena: 5 EUR
Vin Chianti: de la 30-35 EUR sticla
Biscuiti Cantucci: 2-6 EUR punga
Sejurul n-ar fi complet fara un drum in regiunea Chianti si in Siena. Nu costa mai mult de 45 de euro de persoana, din Florenta, suma care acopera si masa pe ziua respectiva. Ce faci? Foarte simplu: mergi in satucele din Chianti, bei vin si grappa (la degustare ai cam sase feluri de vin si unul de grappa pe masa), mananci biscuiti Cantucci (o minunatie de piscoturi cu migdale pisate si ciocolata, numai bune de inmuiat in varianta dulce a bauturii locale) si vezi Siena. Un oras fabulos, medieval si trendy, in acelasi timp.
Cool tips:
1. Domul din Siena este mult mai frumos decat cel din Florenta, trebuie neaparat vizitat.
2. Catedrala din Siena (care, aici, nu este acelasi lucru cu domul) gazduieste moastele Sfintei Ecaterina. Iar cand zic moaste, nu ma refer la oase de porc, ca pe la noi. Fii pregatit sa vezi capul sfintei, pastrat intr-o stare impecabila de cateva secole.
3. Urmareste pe strazi, pe fatadele caselor, blazoanele vechilor cartiere toscane: al broastei testoase, al dragonului, al lupului, al elefantului.
4. De doua ori pe ani, in Piaza del Campo din Siena, are loc Il Palio. O cursa de cai ce aduna cam 30.000 de spectatori. Participa reprezentanti ai vechilor familii de nobili din oras.
5. Alte variante de excursie: satele Collodi si Vinci. Primul este locul in care s-a nascut creatorul lui Pinocchio. Nu Gepetto, ci scriitoru Carlo Collodi. Cum au marcat oamenii asta? Au construit o...balena uriasa, in interiorul careia te poti plimba. Al doilea, este chiar leaganul copilariei marelui Leonardo.
PISA
Cu tot cu a ei Torre Pendente (ala naltu’ si inclinatu’, il stiti!), Pisa zace in umbra surorilor Florenta si Siena. Centrul orasului seamana izbitor cu Constanta. Rare sclipiri, adica. Preturile se ridica, insa, la nivelul oricarui oras din Italia. Sunt exagerate.
De vazut, bineinteles, Piaza dei Miracoli (si nu Campo dei Miracoli, caci asa ii zice unui loc fictiv, din Pinocchio a lui Carlo Collodi), locul in care se afla si turnul. Daca vrei sa urci, esti invitatul meu. Costa insa, in jur de 50-60 de euro si...nu merita banii. Nu vezi absolut nimic! Pentru senzatii tari, incearca bus-ul de noapte. Garantat, la ora 22, nu e picior de turist prin preajma.
EAT&DRINK
O masa: 15-20 EUR persoana in trattoria, de la 60 EUR in sus in restaurantele de lux
Aici, raspunsul este simplu: mamanci in orice local autentic, orice, mai putin pizza si fasole fiarta. Contrar legendelor culinare, pizza italiana este fada, fara pic de savoare. Orice trattoria din Romania o face mult mai bine. Fasolea fiarta este...fasole fiarta. Cu putina sare peste si...atat. Pastele, in schimb, merita toti banii.
De ce am spus local autentic? Pentru ca si la ei, ca peste tot in lume, exista o mica invazie asiatica. In sensul ca poti sa te pacalesti, alegand ceva gen impinge tava made in China, caz in care ramai garantat cu un gust amar. Daca vrei o masa „la botul calului”, in camera de hotel, pot spune ca nu e o afacere rentabila. Mezelurile si branzeturile sunt extrem de scumpe in hipermarket-uri! La fel, dulciurile. Daca ai o piata la indemana, da, poti incerca.
Un alt lucru pe care trebuie sa-l stii: nu degeaba meniurile sunt kilometrice, cu insalate, antipasti, pasta, zuppe, contorni, carne, dolci. Trebuie sa comanzi cate ceva din fiecare, ca sa te saturi. Portiile sunt extrem de mici. Partea buna e ca nu costa mai mult de 15-20 de euro de persoana. Atentie, insa, la capcane, precum intrarea sau taxa de scaun. Doi euro din start, doar pentru ca ai calcat pragul localului.
Pe strada, lucrurile se schimba, iar preturile te sfideaza. O banala gaufre cu ciocolata, de exemplu, costa 6 euro. Apoi, ai auzit de vinul lui Adi Mutu, Dieci di Mutu? Da? Ei bine, italienii n-au habar! Deci, nu te chinui sa cauti vreo sticla, pentru ca nu vei gasi.
Cool tips:
1. Se mananca foarte bine intr-un local aflat la doua poduri distanta de Ponte Vecchio (200 m), pe coltul bulevardului principal, in directia opusa centrului. Din pacate, i-am uitat numele.
2. In Florenta, langa Palazzo Vechio, intr-o piazzeta asemanatoare, oarecum cu Piazza Navona, din Roma, exista o terasa absolut incantatoare. Atentie la preturi. De-acolo am luat gaufre cu 6 euro.
SHOPPING
Doar in Florenta si Siena, pe strazile din centru. De la H&M, Benetton si Footlocker, pana la Versace. Nimic nou sub soare, adica. Preturi mari, reduceri...de la cateva sute de euro pana la...cateva sute de euro (mai deloc, adica). Ce merita sa-ti iei? Tot ce inseamna pielarie (sunt piete intregi in care se vand posete si portmonee; atentie, insa la fake-uri).
Cool tip:
Asta daca esti genul care mai si citeste. In autogara de la Santa Maria Novella, in Florenta, exista un mic pasaj subteran. Aici, exista o librarie in care se vand enciclopedii Taschen (fotografie, pictura, arhitectura, peste 100 de lei in Romania) cu 9.99 EUR.