Cea mai veche biserica din lemn a Romaniei
Manastirea Putna nu este doar necropola pentru trupul lui Stefan cel Mare si Sfant, ci adaposteste cea mai veche biserica de lemn din intreaga tara.
Este recunoscuta si in Europa ca una dintre cele mai vechi biserici. Despre micutul lacas de cult se credea ca a fost ctitorie a voievodului care a intemeiat Moldova: Dragos Voda. Initial, manastirea a fost ridicata in anul 1346 in satul Volovat, dar dupa 122 de ani, Stefan cel Mare si Sfant aduce biserica la Putna, pentru a le sluji drept lacas de cult monahilor de aici.
Operatiunea a fost consemnata in "Letopisetul Tarii Moldovei de la zidirea lumii pana la 1601", scris de Nicolae Costin: "Inteles-am si noi den oameni batrani, lacuitori de aicea den tara, cum sa trage cuvantul den om in om, ca o biserica de lemnu la Olovat, sa fie facuta de Dragos-voda si acolo zic, sa fie ingropat Dragos-voda. Si aceia biserica de lemnu au mutat-o Stefan-voda cel Bun, de o au cladit la Manastirea Putna, unde sta pana acmu. Iara pe locul bisericii acei de lemnu, la Olovat, Stefan-voda au zidit biserica de piatra".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Nici macar cronicarul nu are date concrete in ceea ce priveste stramutarea bisericii, dar legenda retine destoinicia si priceperea soldatilor aflati in solda voievodului Stefan. Se spune ca acesta a dat ordin sa fie biserica mutata, iar ostenii au reusit sa faca acest lucru in doar o singura zi. Biserica a fost demontata si apoi transportata si refacuta la Putna, care deja devenea cea mai importanta manastire a Moldovei. Stefan insusi a fost primul credincios care s-a inchinat in bisericuta de lemn.
In anul 2002 au fost prelevate mostre din lemnul bisericutei, care au fost trimise in Suedia. Expertiza a confirmat ceea ce spuneau legendele: stejarii din care este construita biserica au fost taiati in perioada 1344-1346. De atunci, strainii ii calca tot mai des pragul. Pana si Printul Charles al Marii Britanii a vizitat bisericuta si a facut cea mai substantiala donatie pentru a o proteja.
Dusmanii de care trebuie aparata acum biserica nu mai poarta sabii, nu incendiaza si nu vandalizeaza. Lupta cea mai mare se da cu timpul, cu carii ce rod lemnul batran si cu mucegaiul care inmoaie barnele. Cel mai inversunat adversar a fost insa un jder, care isi facuse salas in biserica si distrugea obiectele. Animalul a sfarsit insa calcat de o masina, iar grijile muzeografei s-au incheiat.
Rivalii externi ai bisericii sunt lacasele de cult din tarile saxone. Englezii se mandresc cu biserica Greested de langa Essex, care ar fi fost construita intre anii 900-1000. Norvegienii au si ei biserica Hopperstad Stave, construita in anul 1130 in timp ce slovacii se lauda cu Biserica Sfantului Francisc de Assissi, construita in secolul al XV-lea.