Cozi interminabile la cabinetele de stat. Bolnavii pierd timp si bani
Limitarea numarului de pacienti pe care ii poate vedea intr-o zi un medic de policlinica face ca in cabinetele de stat bolnavii sa piarda si timp si bani.
Ministerul Sanatatii a impus inca din aprilie anul trecut ca un doctor sa nu vada mai mult de patru pacienti pe ora, asta inseamna o medie de 20 de pacienti pe zi. In realitate, lucrurile stau altfel: numarul de bolnavi care se aseaza la coada este dublu.
Cine vrea sa intre peste rand trebuie sa plateasca. Problema este ca automat isi pierde si dreptul la tratament compensat sau gratuit.
Numarul de bolnavi pe care-i poate vedea pe zi un medic difera in functie de specializare. Ordinul Ministerului Sanatatii prevede ca un ginecolog, un ORL-ist sau un homeopat sa consulte cel mult 28 de pacienti pe zi. Un psihiatru, inclusiv unul specializat pe copii, are o norma de doar 14 pacienti.
"In momentul in care un pacient ajunge intamplator al 15-lea, el nu mai poate beneficia de reteta compensata, de nimic. Deci este un pacient privat", spune doctorul Cosmin Alexandrescu, presedinte Asociatia Medicilor de Ambulator.
Adica isi plateste si taxa la medic, pentru ca acea consultatie este in afara normei CNAS, deci doctorul nu primeste bani de la Asigurari pentru serviciile acordate.
In replica, Ministerul Sanatatii sustine ca acest ordin nu ar trebui sa ii afecteze pe bolnavi. Toti trebuie sa beneficieze de gratuitate cu sau fara programare.