Taxe de protectie, spaga, coruptie. Ce ascunde cazul Marica

Vasile Marica

Autodenunturile  vamesilor, care luau bani din spaga pentru a-si plati taxa de protectie, intregesc radiografia coruptiei sistemice de la granitele tarii si dezvaluie complicitatile dintre politicieni, contrabandisti si traficanti.

Romania Libera: In autodenuntul sau prezentat intr-o conferinta de presa a sindicatului PRO LEX, Marius Ungureanu sustine ca intre anii 1997 -2002, perioada in care a fost sef la in Vama Giurgiu, ar fi fost obligat sa-i plateasca lunar lui Vasile Marica 2.500 de dolari drept taxa de protectie pentru a-si mentine functia. El a dat ca exemple si alti vamesi care ii plateau lui Marica taxe de protectie („Robert Cristoi, acum prefect de Giurgiu, 2.500 dolari; Ciobanu Eugenia - sef sindicat Vama Giurgiu - 2.500 dolari; lucratorii vamali Alin Pilca si Marius Fainarea, de la Biroul Vamal Con-stanta, care cotizau si cate 10.000 de dolari"). Ungureanu sustine ca serviciile secrete stiau de taxele de protectie platite lui Marica. El l-a nominalizat pe ofiterul Serban Craciunescu de la SRI Giurgiu, care in 2001 ar fi realizat inregistrari cu sumele tot mai mari pe care le pretindea Marica, dar ca nu s-au luat masuri.

Gandul: Traficanti de arme si rachete prinsi la Bucuresti – Filmul operatiunii cu agenti secreti si membri Hezbollah Ofiterii romani spun ca au lucrat de la egal la egal cu cei americani. "Am avut si noi oameni infiltrati, ofiteri sub acoperire care sa patrunda in anturajul traficantilor, au declarat pentru gandul surse din randul anchetatorilor. In Romania am folosit toate mijloacele legale pentru a documenta activitatea infractionala a suspectilor. Acestia nu erau rezidenti in tara si nu veneau decat pentru intalnirile cu colaboratorii DEA, pe care ii luau drept intermediari pentru afacerile cu talibanii. Ofiterii romani antidrog au beneficiat si de sprijinul Directiei Operatiuni Speciale din IGP. Cei doi suspecti au fost capturati intr-un hotel din Bucuresti. Nu au fost incidente, oamenii nostri sunt profesionisti si nimeni nu a fost ranit. Traficantii nu au opus rezistenta".

Jurnalul National: Lefuri scazute din condei In asteptarea cresterii salariilor cu 15%, bugetarii au avut o surpriza neplacuta din partea Guvernului, pentru ca lefurile fie le-au fost majorate cu procente intre 11% si 12,5%, fie chiar le-au scazut. Profesorii au pri­mit o dubla lovitura, prin interpre­ta­rea legislatiei in defavoarea lor. Exista cazuri in care salariile profesorilor sunt mai mici in luna ianua­rie decat in decembrie 2010, daca s-au sca­zut sporurile pentru conditii va­ta­ma­toare si sumele compensatorii acordate in 2010. La aceste situatii se adauga profesorii platiti anul trecut potrivit prevederilor Legii 221/2008, cu salariul majorat cu 33,4%, care au pierdut in ianuarie aceasta majorare, astfel incat cresterea cu 15% a devenit o scadere cu cateva procente.

Adevarul: Razboiul vamesilor: Istoria murdara a unui sistem scapat de sub control Dosarul coruptiei din vami rascoleste istoria murdara a unui sistem scapat de sub control. Marius Ungureanu, fost sef la Vama Giurgiu, sustine ca i-a dat bani lui Vasile Marica timp de sase ani, pentru a castiga bunavointa liderului de sindicat. Ungureanu sustine ca-n perioada 1996 - 2002 i-ar fi dat lui Vasile Marica, presedinte al Sindicatului Vamal Unirea, o spaga lunara de aproximativ 2.500 de dolari. Fostul vames spune ca Marica pusese la punct un sistem de colectare a banilor, format din sefi de vami, sefi de tura si lideri de sindicat, prin care se strangeau banii de la simplii vamesi.

Citește și
CFR
Drumul spre munte, facturi de peste 260.000.000 de euro
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Evenimentul Zilei: Etnobotanicele, "reformate" dupa model polonez Executivul ar putea hotari modificarea legislatiei privitoare la vanzarea etnobotanicelor. Orice magazin nou ar putea fi obligat sa faca analizele tuturor produselor pe care le comercializeaza. Dupa numai trei zile de consultari, executivul ar putea modifica azi legislatia cu privire la comercializarea de etnobotanice, dupa un model aplicat in Polonia. Potrivit acestuia, orice magazin nou, care are o activitate prin care se pot comercializa plante etnobotanice, sa faca analizele tuturor produselor propuse spre vanzare. Analizele ar urma sa fie platite de cei care vor sa deschida magazinul, viitorii proprietari sa duca probele la laboratoarele statului, iar buletinul de analize sa fie eliberat de specialisti in maximum 18 luni.

Ziarul Financiar: Doamna Ghica Plaza, 70 de familii in 616 apartamente Ansamblul rezidential Doamna Ghica Plaza din cartierul bucurestean Colentina, finalizat in urma cu un an, este locuit de circa 70 de familii, in conditiile in care proiectul de noua blocuri cuprinde 616 apartamente, de la garsoniere la patru camere. "In proiect sunt vandute in jur de 200 de apartamente, dar pana in prezent s-au mutat circa 70 de familii. Evident ca volumul de vanzari nu mai este la fel de mare, dar tranzactii exista in fiecare luna, fie ca vorbim de vanzari sau inchirieri", spune Corina Dordoi, sales manager al proiectului. Circa 70% din apartamentele disponibile sunt cu trei camere si au preturi pornind de la 110.000 de euro, fara TVA. Doamna Ghica Plaza este un proiect dezvoltat de firma Romfelt Real Estate, controlata de fondul Aktiva din Slovenia, in timp ce Dan Pascariu, Cristian Sima, Adrian Lustig, Calin Andrei Zamfirescu si Stan Tirnoveanu sunt actionari minoritari, cei cinci controland 36% din firma.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Jocul de-a premierul. Cum l-a pacalit Boc pe Basescu
Jocul de-a premierul. Cum l-a pacalit Boc pe Basescu

PDL i-a stricat planurile presedintelui, atunci cand acesta parea sigur ca va reusi sa impuna varianta premierului independent. Basescu reusise sa isi asigure o majoritate pentru schimbarea lui Emil Boc cu un tehnocrat, cu acceptul premierului.

Drumul spre munte, facturi de peste 260.000.000 de euro
Drumul spre munte, facturi de peste 260.000.000 de euro

Se lucreaza de patru ani la cei 47 de kilometri de cale ferata dintre Campina si Predeal. Daca cele mai norocoase au­tostrazi din Romania au o medie de executie de 10 kilometri pe an, caile ferate se reabiliteaza cu o viteza de 4 km pe an.

Solutii de avarie: inlocuirea premierului pentru controlul partidului
Solutii de avarie: inlocuirea premierului pentru controlul partidului

Presedintele ar vrea ca Boc sa ramana la sefia PDL. In schimbul mentinerii controlului formatiunii in mainile unui om de incredere, ar fi dispus sa gaseasca un alt premier. Ipoteza a fost avansata la o intalnire secreta la Vila Lac 1 cu liderii PDL.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.