Solutii de avarie: inlocuirea premierului pentru controlul partidului

Ultima actualizare: 08-10-2012 15:15
Traian Basescu si Emil Boc

Presedintele ar vrea ca Boc sa ramana la sefia PDL. In schimbul mentinerii controlului formatiunii in mainile unui om de incredere, ar fi dispus sa gaseasca un alt premier. Ipoteza a fost avansata la o intalnire secreta la Vila Lac 1 cu liderii PDL.

Romania Libera: Subiectul fierbinte de pe agenda discutiilor este identificarea unui premier independent care sa-l inlocuiasca pe Emil Boc, sustin surse de la varful PDL. Motivul ? Boc trebuie sa ramana presedintele partidului in acceptiunea sefului statului, fiind singurul care ar putea aduce toate fortele PDL la un numitor comun. Solutia Boc-presedinte se contrazice insa cu propunerea lui Adriean Videanu, sustinuta atat de garda veche, cat si de Traian Basescu, aceea ca premierul sa nu fie simultan si lider de partid. Astfel ca, daca lui Emil Boc i se da sansa unui nou mandat, functia de la Guvern trebuie preluata de altcineva. O ipoteza este cautarea unui om potrivit din afara partidului. Coincidenta sau nu, presedintele a avut aseara, inaintea unei noi intrevederi cu pedelistii, un tête-a-tête cu Mugur Isarescu, ceea ce a starnit din nou speculatii pe tema schimbarii de garda la Palatul Victoria. Surse pedeliste mai spun ca in ipoteza inlocuirii lui Boc cu guvernatorul BNR, mai multi ministri ar urma sa fie schimbati cu tehnocrati.

Jurnalul National: Presedinte si PDL cautam: sef de partid, lesa pentru Blaga, prim-ministru… … alti regi ai asfaltului, un nou Golden Blitz, increderea in sondaje, suvita, Cocos nou, Louis Vuittoane de criza, moguli, baieti destepti, stenograme, sponsori, vamesi, microfoane, procurori, judecatori, flota. De 24 de ore, Traian Basescu tine PDL fara somn, intorcand partidul pe dos pentru ca da semne ca s-a decis sa il schimbe, in sfarsit, pe Emil Boc, din fruntea Guvernului. Dar nu ca sa-l trimita in exil la Rachitele, ci ca sa-l propteasca din nou in usa din Modrogan, presedinte la partid, piedica in calea lui Vasile Blaga. Noua tactica a lui Basescu, frustrat dupa ce fusese exclus de la trasul sforilor pentru alegerile din PDL, vizeaza preluarea in forta a partidului, folosind elementul-surpriza, dar si elemental bahic. Pentru ca o prima batalie a campaniei lui Basescu de recucerire a PDL s-a purtat cu sticla de vin pe masa duminica noaptea, pana la 4 dimineata, la un sprit-politic, la Vila Lac 1.

Evenimentul Zilei: Boc, bagat in corzi de Basescu si de partid Emil Boc este impins de la spate sa ia o decizie rapida: ramane la guvern sau vrea sefia PDL. Garzii vechi a partidului care incearca de ceva vreme sa-l convinga pe premier sa aleaga Palatul Victoria i s-a aliat ieri si presedintele Traian Basescu, care a pledat pentru decuplarea functiilor de sef de guvern si de partid. Mai mult, intr-o serie de intalniri succesive intre seful statului si liderii PDL de la centru si din teritoriu s-a facut o analiza cost-beneficiu pe ambele scenarii, luandu-se in calcul chiar si retragerea lui Emil Boc de la Palatul Victoria si inlocuirea sa cu un independent de tipul Mugur Isarescu, cu care, de altfel, seful statului a si avut ieri o intalnire. Surse din BNR sustin insa ca Isarescu nu e dispus sa revina la Palatul Victoria.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO