Jocul de-a premierul. Cum l-a pacalit Boc pe Basescu

Ultima actualizare: 08-11-2012 10:20
Traian Basescu si Emil Boc

PDL i-a stricat planurile presedintelui, atunci cand acesta parea sigur ca va reusi sa impuna varianta premierului independent. Basescu reusise sa isi asigure o majoritate pentru schimbarea lui Emil Boc cu un tehnocrat, cu acceptul premierului.

Gandul: Luni seara, dupa intrevederea de la Vila Lac 1, Basescu era convins ca a castigat partida, mai ales ca Boc ii daduse asigurari, si in discutiile tete-a-tete, si in de fata cu presedintii de organizatii ca este dispus sa plece de la guvern si chiar de la partid, daca i se cere. Marti dimineata, lucrurile s-au schimbat: Boc a transmis ca ideea demisiei nu ii mai pare una de succes si ca riscurile pentru PDL sunt prea mari. Conform unor surse din PDL, mai multi lideri de filiale au avut o discutie cu Boc, in care i-au transmis ca il vor in continuare la Palatul Victoria. Se pare ca, dupa intrevederea cu presedintele, opozantii sai din partid au inceput munca de lamurire om la om cu cei care sustineau varianta premierului tehnocrat. "Nu se stie, daca vine un premier independent, ce pretentii o sa aiba. Daca o sa taie fondurile pentru judete, daca o sa ne schimbe oamenii?", spunea unul dintre partizanii prim-ministrului politic. Aceste argumente, extrem de sensibile pentru orice lider local, au schimbat balanta puterii in PDL si Traian Basescu s-a trezit brusc in minoritate. Ambitionat si de semi-esecul de la intalnirea cu parlamentarii, Basescu nu vrea sa renunte si spera ca va intoarce din nou situatia in favoarea sa la intalnirea de marti seara.

Romania Libera: Ultima runda pentru taberele din PDL Traian Basescu a deschis dezbaterea in interiorul PDL despre posibilitatile relansarii partidului, astfel incat formatiunea sa se poata mentine la putere pana la alegerile de anul viitor si pentru dupa 2012. Lucrurile nu sunt transate, dupa cum ne-au declarat surse participante la discutiile de ieri, iar PDL trebuie sa se decida daca vrea sa-l pastreze pe Emil Boc la Guvern sau daca nu ar fi mai eficient sa mizeze pe un tehnocrat. Dupa discutiile lui Traian Basescu de la Banca Nationala a Romaniei, s-au vehiculat mai multe nume care s-ar afla in carti pentru functia de premier, dar deputati PDL ne-au explicat ca la intalnirea cu seful statului dezbaterea a ramas la nivel general si nu au fost indicate persoane. Dupa ce Mugur Isarescu ar fi declinat, se pare, o propunere de preluare a functiei de premier inca de la finele anului trecut, acum este adus in prim-planul preferatilor pentru sefia Executivului, viceguvernatorul Cristian Popa, care si-a reinnoit mandatul in 2009 cu sustinerea PDL. In vreme ce Mugur Isarescu era o varianta optima, acesta ar fi pus totusi anumite conditii: numirea unor specialisti independenti in fruntea celor sase ministere socotite economice: Finante, Munca, Economie, Agricultura, Transporturi, Dezvoltare Regionala.

Evenimentul Zilei: "Concursul" pentru premier, amanat 10 zile Traian Basescu a dat peste cap calculele PDL-istilor care-l vedeau conservat la Palatul Victoria pe Emil Boc, trantindu-le in fata ca mentinerea actualei formule echivaleza cu ingroparea partidului si pierderea guvernarii. Ca solutie, seful statului a sugerat, intr-o intalnire aseara cu parlamentarii democrat-liberali, o mutare rapida si a avansat ca termen inceputul lunii martie, cand se vor fi lamurit lucrurile si in UDMR. "Speculatiile pe care le faceti, cu numele de premier, sunt in afara realitatii, pentru ca nimic nu se va lua in discutie pana nu se termina alegerile in UDMR(la sfarsitul lunii februarie- n.r.)". Chiar daca PDL-istii au insistat sa li se spuna care e solutia pe care el o agreeaza, Basescu le-a transferat, cel putin declarativ, responsabilitatea lor: "Eu pot sa inchid discutia acum sau pot sa o continui in functie de raspunsul dumneavoastra".
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO