Drumul spre munte, facturi de peste 260.000.000 de euro

CFR

Se lucreaza de patru ani la cei 47 de kilometri de cale ferata dintre Campina si Predeal. Daca cele mai norocoase au­tostrazi din Romania au o medie de executie de 10 kilometri pe an, caile ferate se reabiliteaza cu o viteza de 4 km pe an.

Jurnalul National: De altfel, drumul spre munte, atat cu tre­nul, cat si cu ma­­si­na, nu este de­cat o alta piatra de moa­ra la gatul bu­ge­tului. Reabili­ta­rea unei por­tiuni de 100 de kilometri din DN 1 a du­rat patru ani, lucrarile costand peste 60 de milioane de euro. In paralel, in 2007, prin programul ISPA, CNCF CFR SA, compania care ad­mi­nis­trea­za infrastructura feroviara, se angaja sa reabiliteze tronsonul de cale fe­ra­ta dintre Campina si Predeal si cele sase statii de pe traseu. Valoarea lu­cra­rilor se ridica la peste 200 de mili­oa­ne de euro, din care 150 de milioane sunt bani europeni. Desi calea ferata nu este inca gata si trenurile au in­tar­zieri de pana la 100 de minute pe acest tronson, facturile pe care sta­tul roman trebuie sa le plateasca cresc de la un an la altul. Firma Porr Techno­bau und Umwelt AG, cea care a cas­ti­gat licitatia pentru tronsonul de cale ferata dintre Campina si Predeal, si-a contabilizat nemultumirile adu­na­te in cei patru ani de munca cu sta­tul roman.

Gandul: „Alcoolul este demodat” – o eleva in clasa a XI-a. Ce face Guvernul ca sa opreasca afacerea cu etnobotanice Alcoolul este perceput de elevi ca fiind demodat, in vreme ce un consumator de droguri devine "popular": "Dupa prima tigara am fost mai vesel si toata lumea vorbea cu mine. Mi-am facut mai multi prieteni, mergem la aceleasi petreceri si ne simtim bine. Toata lumea consuma si nimeni dintre cei pe care ii stiu eu nu a patit nimic. Din contra, ne simtim bine si ne cumparam impreuna etnobotanice", povesteste M.S., elev in clasa a X-a intr-un liceu din Capitala. Etnobotanicele, spun adolescentii, sunt substante accesibile atat ca pret, cat si ca procedura de cumparare. Mai mult decat atat, in pofida cazurilor grave facute publice, liceenii considera ca aceste substante nu creeaza dependenta si nici nu provoaca efecte adverse care sa le puna in pericol viata.

Evenimentul Zilei: In criza alimentara, pamantul sta parloaga In loc sa profitam de pe urma crizei alimentare si sa majoram productia, suprafetele agricole cultivate la noi scad si facem loc importurilor tot mai mari. De pilda, cu toate ca pretul graului a explodat, dublandu-se intr-un singur an, suprafata semanata cu grau in toamna anului trecut a fost de doar 1,8 milioane hectare, fata de peste 2 milioane hectare cultivate in 2009, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. "Poate ca preturile ridicate vor aduce mai multi oameni la agricultura si nu vom mai sta cu 3 milioane de hectare nelucrate. E o rusine, cand se moare de foame in lume", ne-a declarat Nicolae Sitaru, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR). El a adaugat ca sunt rusinoase si productiile mici la hectar. "Situatia este cauzata si de politicile fluctuante. Pe micii producatori i-a uitat lumea, doar la voturi isi aduce aminte de ei", spune Sitaru.

Romania Libera: Legalizarea prostitutiei revine in forta Consilierul prezidential aduce un argument-premiera in favoarea legalizarii prostitutiei: pericolul cresterii agresivitatii barbatilor. Reactia sociologilor: „speculatii". „In conditiile in care numarul de prostituate este mic, iar fenomenul este clandestin vor creste agresivitatea si violenta sexuala", spune consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu, in articolul „Demografia iubirii: revolutie sau razboi", publicat de Ziua Indragostitilor in revista Q Magazine. Sociologul porneste de la decalajul demografic existent: „In anul 2019, in Romania vor fi mai multi barbati la varsta casatoriei decat partenere disponibile. Un milion de tineri isi vor cauta perechea, iar aproximativ 160.000 de barbati vor ramane necasatoriti"Consilierul prezidential aduce un argument-premiera in favoarea legalizarii prostitutiei: pericolul cresterii agresivitatii barbatilor. Reactia sociologilor: „speculatii". „In conditiile in care numarul de prostituate este mic, iar fenomenul este clandestin vor creste agresivitatea si violenta sexuala", spune consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu, in articolul „Demografia iubirii: revolutie sau razboi", publicat de Ziua Indragostitilor in revista Q Magazine. Sociologul porneste de la decalajul demografic existent: „In anul 2019, in Romania vor fi mai multi barbati la varsta casatoriei decat partenere disponibile. Un milion de tineri isi vor cauta perechea, iar aproximativ 160.000 de barbati vor ramane necasatoriti".

Citește și
CV
In cautarea unui job. Romanul care a depus 8000 de CV-uri intr-un an
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Adevarul: „Vama Moravita este stat in statul spagii“ Unul dintre vamesii dusi cu elicopterul la Bucuresti in dosarul spagii de la vama povesteste despre nivelul de infractionalitate de la Moravita, judetul Timis. Sub protectia anonimatului, barbatul sustine ca sistemul este imbatabil si ca oricine a incercat sa tulbure apele a avut de suferit. Potrivit acestuia, totul este foarte bine organizat „de pe vremea lui Ceausescu". „Spaga este o forma de arta acum la Moravita. Se ia mita de la toata lumea, e «legalizata». Politistii si vamesii aduna spaga si o dau la seful de tura, seful de tura o da mai departe la oameni din Politie, din Vama si din politica. Se face colecta, se duce saptamanal", a povestit vamesul. „Transportatorii", adica cei care se ocupa cu caratul gentilor cu bani, sunt agenti si vamesi fara functii, care risca enorm si care au astfel multa putere la Moravita.

Ziarul Financiar: Statul a inceput pregatirile pentru cea mai mare oferta de pe Bursa: 500 mil. euro pentru 10% din Petrom Ministerul Economiei a demarat procedura de selectie internationala a intermediarului pentru oferta publica secundara de actiuni prin care intentioneaza sa vanda 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie din Romania, potrivit unui anunt al ministerului. Castigatorul va fi anuntat in luna martie si va avea la dispozitie cateva luni pentru a pregati oferta, care este programata sa aiba loc in acest an. Acesta este al doilea pas formal care arata intentia statului de a vinde in acest an circa jumatate din participatia de 20,6% pe care o detine la Petrom, dupa ce Guvernul a aprobat aceasta operatiune in mai 2010. Aceasta este cea mai mare oferta de actiuni din istoria Bursei de la Bucuresti, valoarea pachetului scos la vanzare fiind in prezent de 480 mil. euro, la pretul de ieri de pe Bursa, de 0,367 lei/actiune.

Articol recomandat de sport.ro
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
Citește și...
Solutii de avarie: inlocuirea premierului pentru controlul partidului
Solutii de avarie: inlocuirea premierului pentru controlul partidului

Presedintele ar vrea ca Boc sa ramana la sefia PDL. In schimbul mentinerii controlului formatiunii in mainile unui om de incredere, ar fi dispus sa gaseasca un alt premier. Ipoteza a fost avansata la o intalnire secreta la Vila Lac 1 cu liderii PDL.

In cautarea unui job. Romanul care a depus 8000 de CV-uri intr-un an
In cautarea unui job. Romanul care a depus 8000 de CV-uri intr-un an

Robert Moreanu, absolvent a doua facultati, a reusit in 2010 trista performanta de a fi candidatul cu cele mai multe CV-uri depuse pe un site de recrutare: 7.996, cam 22 pe zi. Spune ca s-ar multumi si cu un salariu de 500 de euro.

Basescu, despre coruptia din vami: Regina se afla printre liderii sindicali
Basescu, despre coruptia din vami: Regina se afla printre liderii sindicali

Traian Basescu declara ca liderii sindicatelor politistilor si vamesilor stiu mai multe decat spun in scandalul coruptiei de la punctele de frontiera si cei retinuti ar putea proba ca „regina se afla printre liderii sindicali".

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei.

VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.