Revista presei: FMI canta refrenul anilor '90:ori privatizati,ori inchideti

Ultima actualizare: 08-10-2012 05:11
Basescu si FMI

Performantele reduse ale intreprinderilor de stat si arieratele, de care sunt responsabile in buna masura aceste companii de stat, sunt principalele motive de insatisfactie a misiunii FMI care si-a incheiat misiunea de evaluare a acordului cu Romania.

Romania Libera: „In domeniul in care evolutiile au constituit o dezamagire este cel ce tine de imbunatatirea performanetelor intreprinderilor de stat. Multe dintre acestea inca inregistreaza pierderi foarte mari si acumuleaza arierate existand putine perspective de remediere", a spus ieri Jeffrey Franks, seful misiunii FMI din Romania. „In cazul unei firme care are pierderi exista trei cai, respectiv reorganizarea, privatizarea sau lichidarea.", a spus ieri Franks. Potrivit memorandumului tehnic convenit cu FMI pierderile acestor firme trebuie limitate la finele lunii decembrie 2010 la 4 miliarde de lei. Tinta impusa de FMI trebuie atinsa fara ca aceasta sa fie diminuata de subventiile date acestora de stat. Deja, pierderile au ajuns la 7 miliare de lei.

Gandul: CE A NEGOCIAT BASESCU CU FMI. UNDE VOR MERGE CEI MAI MULTI BANI DE LA BUGET IN 2011 Intr-un interviu la postul public de radio, prim-ministrul l-a laudat pe Basescu pentru prestatia sa la intalnirile cu expertii Fondului: "Presedintele a fost de mare ajutor in cadrul discutiilor pe care le-am avut si in special in forma finala, astfel incat sa se poata ajunge la o forma corecta a acordului nostru pe mai departe, presedintele avand un rol important in ceea ce priveste forma finala a acordului, cu contributia presedintelui realizandu-se chiar lucruri importante in ceea ce inseamna sustinerea investitiilor pentru anul 2011". Seful guvernului nu a facut precizari cu privire la "lucrurile importante" care ar urma sa se intample, in 2011, in domeniul investitiilor.

Evenimentul Zilei: Vizita FMI s-a incheiat. Amenintarile continua Comisia Europeana spune ca riscam procedura de infringement daca nu modificam ordonanta creditelor, iar FMI ne-ar putea refuza transa de bani. Stranse cu usa intre pericolul declansarii procedurii de infringement din partea Comisiei Europene (CE) si riscul sa nu mai luam urmatoarea transa de la Fondul Monetar International (FMI), autoritatile romane sunt hotarate sa lupte pentru aplicarea ordonantei creditelor in favoarea consumatorilor.

StirileProTV: Banii de la FMI vin in ianuarie. Vezi care este pretul pe care-l vom plati Cei de la FMI au amenintat initial ca nu ne mai dau banii daca nu o modificam in favoarea bancilor. Acum sunt ceva mai retinuti si arunca mingea in terenul autoritatilor. In principiu, daca se modifica ordonanta cei care au credite vechi vor beneficia doar de comisionul de 1% in caz de rambusare anticipata insa nu vor scapa de celelalte comisioane. Fondul a acceptat in schimb majorarea salariilor bugetarilor. Potrivit unor surse guvernamentale se ia in calcul o majorare in doua trepte. Una la 1 ianuarie, alta la 1 octombrie. Salariul minim va creste. Cel mai probabil cu un procent egal cu inflatia din ultimii 2 ani. Adica pana la 676 de lei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO