Banii de la FMI vin in ianuarie. Vezi care este pretul pe care-l vom plati

Ultima actualizare: 10-04-2012 02:46
Concluziile FMI, dupa evaluarea din octombrie 2010...
Banii de la FMI vin in ianuarie. Vezi care este pr...

"Negocierile cu FMI s-au incheiat cu succes", au anuntat expertii de la Washington- asta in conditiile in care a fost cat pe ce sa rupem acordul. Drept urmare,Guvernul va putea majora salariile bugetarilor, in medie cu 18%, iar salariul minim va creste.

Pe de alta parte, Executivul risca sanctiuni grave din partea Comisiei Europene daca nu modifica Ordonanta 50 si nu mentine taxele si impozitele.

Cei de la FMI au amenintat initial ca nu ne mai dau banii daca nu o modificam in favoarea bancilor. Acum sunt ceva mai retinuti si arunca mingea in terenul autoritatilor.

In principiu, daca se modifica ordonanta cei care au credite vechi vor beneficia doar de comisionul de 1% in caz de rambusare anticipata insa nu vor scapa de celelalte comisioane.

Fondul a acceptat in schimb majorarea salariilor bugetarilor.

Potrivit unor surse guvernamentale se ia in calcul o majorare in doua trepte. Una la 1 ianuarie, alta la 1 octombrie. Salariul minim va creste. Cel mai probabil cu un procent egal cu inflatia din ultimii 2 ani. Adica pana la 676 de lei.

TVA si cota unica vor ramane cel mai probabil la nivelul actual.

Oficialii Fondului au cerut guvernului sa reduca pierderile companiilor de stat. 10 dintre acestea au datorii de peste 7 miliarde de lei. Apar deja primele efecte. CFR intentioneaza sa disponibilizeze anul viitor 2200 de angajati.

Romania a incheiat cele mai dure si intense negocieri cu expertii FMI. Daca respecta ce a promis va lua in ianuarie 900 de milioane de euro de la FMI si inca 1,2 miliarde de euro de la Comisia Europeana.

Nu se stie inca daca banii sunt conditionati de modificare ordonantei 50. Insa pana la sfarsitul lui ianuarie autoritatile sunt obligate sa adopte legea pensiilor, pe cea a salarizarii si bugetul pentru 2011.

Potrivit lui Emil Boc bugetul pentru anul viitor nu ia in calcul reducerea TVA-ului pentru alimente la 5% sau neimpozitarea pensiilor mai mici de 2000 de lei. Va trebui insa ca statul sa plateasca arieratele si sa privatizeze sau sa lichideze intreprinderile de stat cu pierderi.

Oficialii FMI se asteapta ca preturile sa creasca cu mai mult de 8% anul acesta si spun ca exista o presiuni pentru scumpirea produselor alimentare

Iata cele mai importante declaratii facute de reprezentantii FMI:

Seful delegatiei FMI, in Romania, Jeffrey Franks

* In ultimele doua saptamani am evaluat progresele Romaniei.

* La nivel de experti am ajuns la un acord in ceea ce priveste evaluarea. Rezultatele au fost bune.

* Apreciem ca spre sfarsitul acestui an veti avea o crestere economica de - 2% anul acesta si de 1,5 % anul viitor.

* Dupa ce conducerea FMI va aproba cele agreate vom putea sa solicitam aprobarea boardului executiv al FMI, in ianuarie 2011

* Presiunile generate de preturile de la alimente se acumuleaza.

* Am fost impresionati de determinarea autoritatilor de a efectua ajustarile necesare in conditii economice si sociale foarte dificile. Ajustarea nu a fost impusa de FMI.

* Ne-am consfruntat cu unele provocari dar am gasit si solutii. In primul rand arieratele, mai ales din sectorul sanatatii.

* Guvernul trebuie sa asigure o corespondenta intre alocarea bugetara si obiectivele de cheltuieli ale Guvernului, ca sa nu se mai acumuleze arierate.

* Imbunatatirea performantelor intreprinderilor de stat este un domeniu care ne-a dezamagit. Acestea inca acumuleaza arierate si pierderi. Acestea trebuie lichidate sau privatizate, dar asta o vom discuta cu autoritatile in cursul vizitelor urmatoare.

* Ordonanta 50 trebuie sa respecte si consumatorul dar si bancile. Am discutat si cu Parlamentul si cu Guvernul si cred ca se va lua o hotarare care sa respecte aceste doua reguli. Modificarea este o conditie pentru continuarea acordului.

* Am purtat discutii generale despre posibile elemente ale unui nou acord. Pe parcursul urmatoarei vizite, vom avea negocieri complete cu autoritatile, in legatura cu acest lucru.

* Aprobarea Legii salarizarii si intrarea in vigoare a Legii pensiilor sunt alte doua conditii pentru aprobarea transei.

* Nu am discutat cu autoritatile o suma specifica pentru noul acord.

* Este in interesul Romaniei ca fondurile europene sa fie utilizate, sunt bani nerambursabili. Banii pe care Romania ii ia de la FMI trebuie dati inapoi cu o dobanda. Asadar acesti bani trebuie utilizati eficient.

* Modificarile constante in structura de taxe nu sunt productive si recomandam puternic autoritatilor sa mentina stabilitatea, mai ales dupa ce au fost adoptate masuri foarte dure. Vrem stabilitate in sistemul de taxe si stabilitate pe partea de cheltuieli.

Reprezentatul Comisiei Europene in Romania, Istvan Szekely

* Trebuie aprobat bugetul pe 2011, iar contributiile sociale nu trebuie sa depaseasca plafonul stabilit. Vom colabora cu Parlamentul in privinta Ordonantei OUG 50 pentru ca aceasta sa fie implementata conform normelor europene.

* Banca Nationala este singura care poate reglementa sistemul bancar. Romania a avut succes in ceea ce priveste stabilitarea sistemului financiar.

* A fost trimisa scrisoarea de pre-infringement pentru Ordonanta 50. Aceeasi procedura s-a aplicat si cand a fost vorba despre salariile celor de la BNR. Iar aici s-a ajuns la un acord.

* In ceea ce priveste politica pe termen mediu, tinta e de a reduce deficitul si ca parte a acestei strategii avem masuri pentru crearea si utilizarea fondurilor europene, cruciale pentru infrastructura, pentru drumuri.

* Comisia a evaluat performantele economice pentru eliberarea transei a patre, de 1,2 mld. de euro, din acord.

* Mentinerea deficitului bugetar la 4,4% din PIB pentru 2011.

In privinta unui nou acord cu FMI si Comisia s-a angajat sa sprijine in continuare tara noastra, pentru reformele structurale.

Duminica seara, la Cotroceni, delegatia Fondului s-a intalnit cu Traian Basescu, Emil Boc, ministrii Finantelor si Muncii, Gheorghe Ialomitianu si Ioan Botis, precum si reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO