Previziuni sumbre. Cat va costa benzina daca explodeaza pretul petrolului
Situatiile tensionate aparute in Orientul Mijlociu si nordul Africii ii determina pe analisti sa descrie scenarii ingrijoratoare privind evolutia exploziva a preturilor la combustibili in perioada urmatoare.
Romania Libera: Petrolul WTI, al carui pret este urmarit peste Ocean, costa aproape 100 dolari barilul. Cele mai multe prognoze iau in discutie depasirea recordului atins in 2008, cand pretul petrolului a ajuns la 147 dolari pe baril. In conditiile in care ponderea pretului petrolului in pretul de vanzare a benzinei catre consumatori, la pompa, este in jur de 35-40%, la un pret mediu de 5 lei/litru, valoarea titeiului este de aproximativ 2 lei. In aceasta situatie rezulta ca, in cazul unui scenariu pesimist, daca cotatia petrolului ar urca la 150 dolari/baril, pretul benzinei la pompa nu ar trebui sa depaseasca 6 lei, iar la o cotatie extrema de 200 dolari/baril, pretul benzinei ar urca la 7 lei. In extrema cealalta, luand in calcul o ipoteza mai putin viabila, o ieftinire a petrolului la 50 dolari/baril, pretul benzinei la pompa ar fi de 4 lei/ litru.
Gandul: Harta salariilor din Romania. Judetele in care se castiga mai bine decat in 2009 Salariatii din Brasov, Timis si Bucuresti sunt singurii carora salariile medii nete le-au crescut in 2010 fata de nivelul inregistrat in anul precedent, conform celor mai recente date ale Institutului National de Statistica (INS). Singurii castigatori reali in lupta cu inflatia insa sunt angajatii din judetul Brasov, unde salariile s-au majorat cu peste 9%. Desi in Timis si in Bucuresti salariul mediu net a avansat cu 4%, respectiv 0,8%, acest lucru nu a putut compensa cresterea generalizata a preturilor din 2010, de 7,96%. In termeni nominali, angajatii din Capitala au in continuare cel mai mare salariu mediu net, de 1.864 de lei pe luna (vezi harta). Despre o forta de munca bine platita vorbim si in judetele Sibiu si Gorj, unde salariul mediu este de 1.417, respectiv 1.424 de lei.
Evenimentul Zilei: VIATA MERITA TRAITA: Nick Vujicic, un om fericit. Fara maini, fara picioare Cand s-a nascut Nick Vujicic, in urma cu 29 de ani, in orasul Brisbane din Australia, in sala de nasteri s-a asternut linistea. Tatalui sau, prezent la nastere, i s-a oprit respiratia pentru cateva momente, iar medicul si asistentele au incremenit. Mama lui Nick isi auzea nou-nascutul plangand, dar se intreba unde e: nu credea ca aratarea fara maini si fara picioare este copilul ei! In primele zile de la nastere, niciun apropiat al familiei nu a indraznit sa le spuna parintilor felicitari, nimeni nu a trimis un buchet de flori la spital.
Adevarul: Bercea Mondial negociaza cu sabia pe masa Primarul Slatinei, Darius Valcov (33 de ani), se simte hartuit de Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. De cand se lupta in instanta sa demoleze mai multe imobile construite ilegal de interlop, edilul spune ca a fost protagonistul unor incidente de care Bercea Mondial nu este strain. La 7 ianuarie 2011, Darius Valcov a plecat cu sotia sa, Lavinia Sandru, intr-o scurta vacanta in strainatate. Cu ei mai erau deputatul PDL de Olt Daniel Barbulescu si sotia acestuia. La Vama Portile de Fier, Darius Valcov a fost retinut aproape doua ore, pe motiv ca este suspect de trafic de droguri. Masina pe care acesta o conducea, a fost perchezitionata in amanunt. „Mi-au spus ca masina mea este data in consemn la frontiera, pentru trafic de droguri. La vama romaneasca ne-au tinut mai putin, pentru ca au recunoscut-o pe Lavinia.
Jurnalul National: Ultima varianta a Codului Muncii inflameaza sindicatele Guvernul Boc a finalizat ieri noul Cod al Muncii pe care isi va asuma raspunderea in Parlament pe 8 martie. Un proiect prin care guvernantii isi propun sa flexibilizeze piata muncii si sa-i scape pe romani de mentalitatea de dinainte de ’89 cum ca locul de munca trebuie sa fie stabil si garantat zeci de ani. Nu, guvernantii nu mai vor ca romanii sa angajeze credite pe toata viata ca sa-si cumpere o casa, tot pentru toata viata, intr-un oras in care sa munceasca pana ies la pensie. Ei vor sa se intample ca la americani, unde oamenii merg spre un loc de munca, si nu invers. Cu alte cuvinte, romanii sa umble din oras in oras pentru a-si gasi cel mai bun si cel mai bine platit loc de munca, chiar daca asta inseamna a sta cu chirie. Lasand la o parte faptul ca Romania si conditiile pe care le ofera nici nu se compara cu cele din America, "creatorii" noului Cod al Muncii ignora si un alt "amanunt" esential, dezvaluit de un sondaj CURS, realizat in exclusivitate pentru Jurnalul National la sfarsitul lui 2009: 95% din romani aveau locuinte proprietate personala si numai 1% stateau cu chirie.
Ziarul Financiar: Antreprenorilor romani le-a suierat glontul pe la ureche anul trecut Omul de afaceri Nicolae Palfi, care detine 31% din actiunile grupului din industria bauturilor Romaqua, afirma ca multi dintre jucatorii mari din economie au vazut cum le-a suierat glontul pe la ureche anul trecut, perioada pe care o califica drept "foarte grea". Palfi, 53 de ani, care impreuna cu Octavian Cretu controleaza unul dintre cele mai puternice businessuri romanesti din industria bunurilor de larg consum, a facut bilantul anului 2010. Intr-unul dintre primele interviuri acordate presei, el spune ca pentru prima data in viata in 2010 a fost pus in situatia de a "nu mai intelege nimic". "Nu mai era loc de predictibilitate, nu mai era absolut nimic de luat in calcul. Trebuia sa te misti de pe o zi pe alta", a mai spus Palfi, care este si vicepresedinte al Romaqua.