Bucurestenii traiesc cel mai mult, romanii din vest mor cel mai repede

Circulatie in zi de miting, in Bucuresti

Barbatii din satele judetului Satu Mare au o durata de viata cu opt ani mai scurta decat media pe tara. Pe judete, cea mai mare durata medie de viata o au bucurestenii si valcenii. In vestul tarii se traieste cel mai putin, arata datele INS.

Adevarul: Bucurestenii sufera de toate bolile civilizatiei: sunt cei mai stresati dintre romani, au cel mai agitat ritm de viata si sunt cei mai mari consumatori de fast food. In Capitala gasesti cea mai mare poluare cu noxe de trafic, cele mai multe cazuri de epuizare prin munca si multe altele. Statistica arata insa ca, in pofida tuturor acestor neajunsuri, bucurestenii traiesc cel mai mult. Explicatia este simpla: in Capitala sunt cele mai bune servicii sanitare, ambulanta vine rapid, iar veniturile, cu mult peste media pe tara, permit accesul la un tratament medical de calitate. In plus, bucurestenii sunt educati, din ce in ce mai sofisticati si preocupati de forma lor fizica. Toate acestea fac sa traiasca, in medie, cu 1,7 ani mai mult decat restul tarii. De cativa ani incoace, judetul Valcea este constanta pozitiva din tabelele cu speranta de viata a romanilor. Datele pe 2008 ale Institutului National de Statistica (INS) arata ca judetul ocupa locul doi pe tara, cu o medie de 74,4 ani. Barbatii de aici sunt cei mai longevivi din tara, cu o speranta de viata de 71,2 ani.

Romania Libera: Cui ii foloseste si pe cine incurca petrolul scump Pretul barilului de petrol a ajuns la cel mai inalt nivel al ultimilor doi ani si jumatate, ca urmare a revoltelor din Africa de Nord si Orientul Mijlociu. Barilul de petrol Brent, relevant pentru Europa, se tranzactioneaza la 112 dolari, dupa ce se apropiase saptamana trecuta de 120 de dolari. Petrolul WTI, al carui pret este urmarit peste Ocean, costa aproape 100 de dolari barilul. Principalul factor care tine pretul sub control este decizia Arabiei Saudite de-a mari productia, contrar deciziei OPEC. Aceasta decizie face parte din strategia traditionala a sauditilor, care respecta cu cea mai mare strictete deciziile OPEC atunci cand preturile sunt mici, dar le incalca deliberat daca preturile sunt mari.
Ce are in plus Arabia Saudita
Avantajul Arabiei Saudite este ca nu se confrunta - cel putin deocamdata - cu revolte populare de tipul celor din alte state arabe. Daca s-ar intampla asta, pretul petrolului ar ajunge rapid la noi maxime istorice. Cu ce consecinte? Principala ingrijorare a economistilor este ca scumpirea petrolului va trimite economia mondiala inapoi in recesiune, spulberand astfel semnele timide de revenire. Petrolul scump ar mari costurile de transport, inhiband astfel cererea din partea consumatorilor.

Gandul: Inceput geros de primavara: minus 16 grade luni dimineata, minus 18 grade miercuri Primele zile de primavara vor fi, mai degraba, zile de iarna adevarata. Gerul se va inteti in mai toata tara in prima parte a saptamanii, ajungandu-se la minime de minus 16 grade luni dimineata, dupa ce duminica am avut minime mai blande, cuprinse intre minus 13 si 0 grade Celsius. Temperaturile scazute ce urmeaza vor persista cel putin pana miercuri, cand valorile minime vor atinge pragul de minus 18 grade Celsius, potrivit site-ului ANM. "Astfel, luni vremea se va mentine deosebit de rece, local geroasa dimineata si noaptea. Cerul va fi variabil, cu innorari in regiunile estice si sud-estice, precum si in zonele montane aferente, unde pe arii restranse va ninge slab, mai ales in cursul zilei. Vantul va sufla slab si moderat", se arata in prognoza ANM. Temperaturile maxime se vor incadra intre minus 6 si 4 grade, iar cele minime, intre minus 16 si minus 3, 4 grade. Cel mai frig va fi in nordul si in centrul tarii. In zonele joase, mai ales in cele din vestul tarii, se va asterne ceata si vor fi conditii de fulguiala.

Evenimentul Zilei: Ialomitianu: "Top 300", prima tinta pentru controlul averilor In Romania esti cu adevarat bogat atunci cand intri in "Top 300 Capital" al celor mai avuti romani, considera Gheorghe Ialomitianu, ministrul finantelor publice. El a declarat, intr-un interviu acordat EVZ, ca "persoanele care au averi foarte mari si vor fi prezente in Topul 300 reprezinta grupul tinta al ANAF" pentru controlul averilor. A mai precizat ca o masina foarte scumpa achizitionata in 2011, o casa construita in acest an si, in general, orice cheltuiala reprezinta baza de impozitare dupa metodele indirecte de control, aprobate de guvern la finele anului trecut. Altfel spus, daca o persoana cumpara, in 2011, un obiect de lux cu bani pentru care nu poate aduce acte justificative, va plati un impozit de 16% din costul acelui bun. Chiar daca noile metode pot fi aplicate de Fisc doar de la 1 ianuarie 2011, nu poate fi vorba de o amnistie fiscala, sustine ministrul Ialomitianu. Asta deoarece "toate persoanele care nu au declarat veniturile sunt supuse verificarii", indiferent de anul in care le-au dobandit, singura deosebire fiind ca, din 2011, autoritatile au instrumente mult mai eficiente, argumenteaza el.

Citește și
criza economica
Cum va arata Romania in 2015. Previziunile managerilor de top
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Jurnalul National: George Litarczek: Respectul omului fata de om, in Romania, nu mai exista George Litarczek, cunoscut ca "parintele anesteziei din Romania”, a format generatii de anestezisti-reanimatori care s-au raspandit in intreaga lume. La cei 85 de ani ai sai, traieste la etajul 9 al unui bloc turn din cartierul Balta Alba. L-am gasit butonand la calculator pe reteaua netlog.com. Nu a vrut sa-si faca pagina pe facebook sau twitter pentru ca "cine vrea sa ma gaseasca si sa dialogheze cu mine, ma gaseste si pe netlog”.

Ziarul Financiar: Culmea eficientei in recrutare: in call-centere se organizeaza cate 50 de interviuri de angajare in acelasi timp In Romania lucreaza aproximativ 15.000 de tineri in call-centere, potrivit estimarilor firmelor care activeaza in domeniu, aceste companii fiind printre singurele care au anuntat ca fac angajari masive in ultimul an, pe langa cele de outsourcing si IT. Profilul candidatilor cautati pentru un astfel de job este poate cel mai putin specializat, avand in vedere ca se cere cunoasterea unei limbi straine (dar nu intotdeauna obligatorie) si abilitatea de a folosi calculatorul (notiunile elementare, cum ar fi folosirea bazelor de date in Excel). Salariile oferite sunt mici, incep de la 100 de euro pentru un program de lucru part-time, dar studentii sunt multumiti pentru ca macar isi pot stabili singuri programul de lucru. "Din 150 de tineri chemati la interviu, a doua zi se prezinta numai 50 de candidati, iar dintre acestia sunt angajati doar 10. Daca anul trecut rata de prezentare la interviu era de 50%, acum a scazut la 30%, pentru ca sunt mai multe joburi disponibile pentru studenti", spune Simona Nicolaescu, managerul de resurse umane al firmei de call-center Linea Direct Communications, care cauta in prezent 150 de tineri pentru pozitii de call-center in domeniul vanzarilor prin telefon. Pentru joburile de vanzari prin telefon, salariul net pentru un program part-time este de 100- 150 de euro pe luna, la care se adauga bonusurile, care pot dubla salariul.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Soferi analfabeti. Cati
Soferi analfabeti. Cati "Bercea Mondial" circula pe strazile din Romania?

Bercea Mondial nu stie sa citeasca sau sa scrie, dar are permis de conducere, ceea ce contravine legislatiei din Romania. Cazul lui Bercea nu este insa singular. Soselele sunt pline de soferi care au obtinut permisul ilegal.

Cum va arata Romania in 2015. Previziunile managerilor de top
Cum va arata Romania in 2015. Previziunile managerilor de top

Care va fi pretul unui apartament peste cinci ani? Cati elevi si studenti vor invata in scoli si universitati private? Cat va fi dobanda la credite? Care va fi numarul investitorilor pe bursa, al masinilor vandute, al utilizatorilor de internet?

"Made in Romania". Cel mai scump drum: 2.000.000 €/KM

Inceput in 1982, drumul national dintre Orsova si Moravita nu a fost terminat nici pana in prezent. Din banii platiti pe reparatii se putea construi o autostrada.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.