Dusmanii din farfurie! Mancam alimente iradiate ce ar putea duce la cancer
Multe dintre alimentele aflate pe rafturile magazinelor din Romania sunt iradiate. Controversata procedura se aplica pentru mentinerea aspectului "proaspat" al produselor.
Gandul: Iradierea alimentelor este agreata in UE, dar sub control strict si cu etichetare corespunzatoare - fapt cvasiinexistent in Romania. Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat ca, in Romania, iradierea alimentelor nu este in regula si a cerut Protectiei Consumatorului verificarea etichetelor. Contact de gandul, seful acestei institutii admite ca, pana acum, nu a facut un control tematic. Alimentele iradiate nu sunt radioactive , iar iradierea este o tehnologie folosita cu succes, de peste 30 de ani, de producatorii si distribuitorii din industria alimentara din peste 40 de tari, pentru a pastra prospetimea produselor perisabile. Tehnologia este, insa, deosebit de controversata. Pana in prezent, nu s-a dovedit stiintific o legatura directa intre consumul de alimente iradiate si aparitia unor forme de cancer. Insa, numeroase studii de specialitate au evidentiat riscuri si dezavantaje potentiale asociate iradierii alimentelor, precum aparitia radicalilor liberi (a caror implicare in declansarea cancerului este dovedita), aparitia unor tulburari metabolice sau chiar malformatii genetice, generate de avitaminoze.
Romania Libera: Dusmanii si prietenii din farfurie Supermarketurile sunt pline de alimente nesanatoase, iar alegerile sunt greu de facut, mai ales daca vine vorba de preturi. Sigur ca acum exista gama alimentelor bio, insa costurile sunt oarecum prohibitive si putini sunt cei care si le pot permite. „Intotdeauna bazati-va pe fructele si legumele de sezon. Daca este perioada muraturilor (iarna), pregatiti-le si mancati-le cu incredere (o sursa buna de antioxidanti sau vitamina C in aceasta perioada), de asemenea, daca este sezonul castravetilor, rosiilor, verzei, acestea sunt alimentele pe care trebuie sa le cumparati. Altfel, riscati sa luati produse in care s-au «pompat» substante chimice pentru pastrarea «prospetimii» acestora", va atrage atentia doctorul Dan Macisanu. Specialistul recomanda, de asemenea, sa cumparati in special produse care pot rezista mai mult in timpul transportului, ca de exemplu varza, broccoli, guliile, merele, pomelo, rodiile. „Bananele, citricele si fructele tropicale, ce contin o cantitate mare de glucoza, sunt, in general, tratate. Prudent ar fi si sa nu va orientati catre prune sau struguri importati si sa cautati fructe produse local", sugereaza medicul.
Evenimentul Zilei: "Arme" naturale antiraceli Baile cu sare, supa, zincul, usturoiul, hreanul, echinaceea sau vitamina C sunt cateva remedii care va pot pune pe picioare mai repede atunci cand sunteti atacati de raceli sau de virusuri gripale. Remediile naturale pot avea o contributie semnificativa in ameliorarea simptomelor sau chiar pentru a scurta raceala sau gripa. In continuare, specialistii detaliaza variantele de tratament cele mai promitatoare.