Cum va arata Romania in 2015. Previziunile managerilor de top

criza economica

Care va fi pretul unui apartament peste cinci ani? Cati elevi si studenti vor invata in scoli si universitati private? Cat va fi dobanda la credite? Care va fi numarul investitorilor pe bursa, al masinilor vandute, al utilizatorilor de internet?

Gandul: Printre principalele asteptari pe care le au executivii si proprietarii de businessuri intervievati pentru Romania 2015 se numara:
• Un roman va cheltui in medie pe an 2.150 de euro pe alimente, bauturi, haine, incaltaminte, carti, produse farmaceutice si produse de ingrijire.
• Jucatorii de pe segmentul hipermar-keturilor vor acoperi toate judetele din tara.
• Pe termen mediu, preturile apartamen-telor isi vor relua cresterea, dar la un nivel comparabil cu inflatia, astfel ca in 2015 ar putea reveni la 1.200-1.300 euro/mp.
• Vanzarile de autoturisme noi vor accelera spre nivelul din 2007, de peste 370.000 de unitati.
• Numarul de utilizatori de internet se va dubla. Piata de comert online IT va creste cu o rata anuala medie de aproape 100%.

Ziarul Financiar: Piata asigurarilor s-a intors in urma cu trei ani, sub pragul de 2 mld. euro Prabusirea vanzarilor de automobile noi a lovit in plin afacerile asiguratorilor. Subscrierile companiilor de asigurari au scazut anul trecut cu 5,7%, pana la 8,36 miliarde lei (1,98 mld. euro), din cauza van­zarilor mai mici de polite auto, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigu­rarilor. Astfel, afacerile asigurarilor s-au intors la nivelul la care se aflau in 2007, cand au trecut in premiera de pragul de 2 miliarde de euro. Estimarile pentru acest an arata ca cel mai probabil piata de asigurari va stagna sau va inregistra o crestere de 1-2%.

Romania Libera: De ce nu a intrat DNA in port Procurorul-sef al DNA, Daniel Morar, a declarat ieri, la sedinta de bilant a institutiei, pe 2010, ca i se pare nefiresc ca nimeni sa nu sesizeze vreo activitate infractionala in Portul Constanta, iar detalii despre posibile retele infractionale la Marea Neagra ar trebui sa detina si procurorii de la parchetele din judetul Constanta, altii decat cei ai DNA. „Este probabil o zona mai speciala cea de acolo. Mi se pare oarecum nefiresc ca, intr-o zona care cuprinde principalul port al tarii, sa nu existe dosare. Asta nu inseamna ca nu exista activitate infractionala", a spus Daniel Morar dupa ce a fost intrebat de jurnalisti, in contextul anchetelor DNA din vamile Siret, Moravita si Albita, de ce in Portul Constanta procurorii anticoruptie nu fac nici o descindere. Daniel Morar a mai spus ca anchetatorii anticoruptie au colaborat in dosarele de la vami cu Politia de Frontiera. Morar a evitat sa spuna, in mod concret, de ce nu a colaborat si cu Autoritatea Nationala a Vamilor. Procurorul-sef al DNA a mai criticat Curtea de Conturi, aratand ca numarul sesizarilor primite de la aceasta institutie a scazut. Pe de alta parte presedintele Traian Basescu a declarat ieri ca „Portul Constanta trebuie sa fie o prioritate", facand astfel trimitere la operatiunile anticoruptie care se desfasoara de cateva saptamani la frontierele terestre ale Romaniei.

Evenimentul Zilei: CE RAMANE DUPA O CRIMA: In celula lui Mailat Mailat Romulus Nicolae credea ca are dreptul la cateva ore de discutie, cel putin doua, dar sunt 45 de minute cu totul. Cand timpul va expira, in usa vor aparea doua uniforme negre, gardienii vor striga "Mailat!" si nu vor accepta niciun ragaz. Asa ca romanul de etnie roma Mailat - condamnat pentru uciderea italiencei Giovanna Reggiani - se grabeste sa spuna totul. Dupa ce insira vorbe despre mancarea din puscarie si despre regrete, dupa ce reconstituie ziua crimei pe minute - fiecare fapta cu voce egala, ca intr-o alta declaratie pentru anchetatori -, dupa ce se plange ca ajutorul diplomatic nu mai vine, Mailat face un semn scurt din cap: "L-ai vazut pe ala din spatele tau?". E un italian adus la vorbitor, un barbat prins intr-o discutie domestica. "A violat o fetita de doi ani si dupa aia a omorat-o, e coleg de sectie cu mine. Lui i-au dat 30 de ani; in locul judecatorului, i-as fi dat maxim. Mie mi-au dat inchisoare pe viata". E cam aiurea, dar crede ca trebuie sa existe o scala riguroasa a nenorocirilor.

Citește și
Autostrada
Spaniolii au facut 8.800 km de autostrada in 20 de ani! Noi?
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Jurnalul National: Cobai intr-un studiu clinic neaprobat Corneliu Nedelcu, 52 de ani, iesean, strungar de meserie, acum patron, a facut parte, fara sa stie, dintr-un stu­diu clinic desfasurat de medicul primar oftalmolog Narcisa Ianopol la Spi­­talul CFR din Iasi. Este vorba despre injectii in ochi cu Avastin. Stu­­diul nu avea aprobarea Agentiei Na­­ti­o­na­le a Medicamentului (ANM), asa cum cere legea pentru fiecare stu­diu cli­nic, si nu respecta reguli obliga­to­rii. Sponsorul studiului are obligatia de a verifica desfasurarea corecta a acestuia. In acest caz, sponsorul este Aso­ciatia Oftalmologica Edelweiss, al carei presedinte este chiar Narcisa Ia­nopol. Deci Narcisa Ianopol urma sa se verifice pe ea insasi. Pacientii care accepta sa participe la studii cli­nice o fac si pentru ca primesc gra­tuit medicamentul; de data aceasta, ei faceau o donatie Asociatiei Edelweiss dupa fiecare doza de Avastin primita. Fiecare pacient care intra intr-un studiu clinic trebuie sa fie informat ina­inte despre avantaje si riscuri, apoi sa semneze un consimtamant informat. In acest caz, pacientul nu a semnat acest consimtamant, ci doar unul tipizat, folosit pentru orice pacient al spitalului.

Adevarul: Bercea Mondial nu a putut sa isi citeasca declaratia in fata instantei Judecatorii Curtii de Apel din Craiova i-au dat cunoscutului interlop sa citeasca declaratia data in boxa acuzatilor. Anghel Sandu a luat cele doi foi, s-a uitat la el si cam atat. Bercea Mondial nu stie sa scrie si sa citeasca. Familia lui Bercea Mondial vrea cu orice pret sa il scoata din arest. Astazi au mai angajat un nou avocat. Liviu Belulescu, care de-a lungul anilor a fost aparatorul mai multor persoane certate cu legea din Banie. Acesta i-a reprezentat, pe Farid Jahani, zis Paul Valuta, in dosarul fraudei de 2,2 milioane de euro de la BRD Craiova, sau pe fiul judecatorului Marin Covei, Iustin, cercetat in 2005 pentru ultraj contra bunelor moravuri.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
"Made in Romania". Cel mai scump drum: 2.000.000 €/KM

Inceput in 1982, drumul national dintre Orsova si Moravita nu a fost terminat nici pana in prezent. Din banii platiti pe reparatii se putea construi o autostrada.

Spaniolii au facut 8.800 km de autostrada in 20 de ani! Noi?
Spaniolii au facut 8.800 km de autostrada in 20 de ani! Noi?

Reteaua de autostrazi din Spania a inregistrat cea mai spectaculoasa evolutie in ultimele doua decenii. Astfel, potrivit datelor Eurostat, ibericii au ajuns la 13.500 de kilometri de autostrada in 2009, fata de doar 4.700 de kilometri in 1990.

In lupta cu benzinarii, soferii pierd. Carburantii se scumpesc iarasi
In lupta cu benzinarii, soferii pierd. Carburantii se scumpesc iarasi

Este oficial: urmeaza inca o scumpire a carburantilor la pompele OMV Petrom peste cateva zile. Asta dupa ce, in urma cu doar o saptamana, compania a majorat litrul de motorina cu sapte bani, pana la 5,45 lei - sortimentul cel mai scump.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.