Asa arata viitorul: 1 din 100 de studenti devine patron dupa absolvire


Ultimul update: Luni 29 Octombrie 2012 15:37
Data publicarii: Miercuri 19 Ianuarie 2011 00:00
Categorie: Revista Presei
contracte munca

Candidatul mizeaza pe impresia de la interviu, angajatorul se uita la cunoasterea limbii straine. Nici unul, nici altul nu iau in calcul prestigiul universitatii. Un studiu arata prapastia dintre invatamant si piata muncii

Gandul: Ce se intampla cu studentii dupa ce obtin diploma de licenta? Unul din o suta devine patron, 3 dintr-o suta mai urmeaza o facultate, tot atatia se declara liber-profesionisti, 26% isi cauta loc de munca, iar 67% il si gasesc. Sansele pe care le are un tanar sa obtina un job con-form pregatirii din facultate depind de specializarea urmata. Cei mai avantajati din acest punct de vedere sunt absolventii de IT, matematica, medicina veterinara, constructii civile si teologie pastorala, din randurile carora 60% lucreaza in posturi direct legate de cursurile urmate. O alta categorie, pentru care studiile din facultate sunt de ajutor, insa intr-o proportie mai mica este cea a absolventilor de stiinte politice, comunicare si relatii publice, relatii internationale si administrarea afacerilor. Absolventii acestor specializari lucreaza in proportie de 30-45% in domenii conexe celui aprofundat.

StirileProTV: A costat 150.000 € si le "prezice" studentilor daca isi vor gasi un job Absolventii considera ca mai mult de jumatate (55%) dintre cunostintele si abilitatile de care au nevoie la locul de munca au fost dobandite sau deprinse chiar la locul de munca, aproximativ o treime (32%) au fost dobandite in facultate, iar 14% au fost dobandite in alte imprejurari. Majoritatea angajatorilor considera ca studentii ar trebui sa fie deja specializati in momentul obtinerii diplomei de licenta. Pentru 76% dintre angajatori nu conteaza daca un posibil angajat are doar diploma de licenta sau are si diploma de master. 74% dintre angajatori declara ca au angajati studenti la nivel de licenta si 55% ca au studenti la master. Angajatorii sunt mai degraba interesati de competentele pe care le au absolventii si de experienta anterioara de lucru si mai putin de specializarea absolvita sau de prestigiul universitatii.

Evenimentul ZileiOpt lucruri pe care sa nu le faci la un interviu Etalarea tuturor diplomelor, abuzul de minciuni si strangerea exagerata a mainii, dar si agresarea angajatorului printr-un contact vizual continuu nu sunt arme potrivite pentru a obtine un job. "Intervievatorul are intotdeauna dreptate" este una dintre ideile care-i pun frecvent in dificultate pe aspirantii la un job. In unele cazuri poate sa dea rezultate bune, insa, in altele, acestea vor fi lamentabile. Specialistii va explica ce raport trebuie sa existe intre un candidat si un angajator si de ce greseli trebuie sa va feriti. De regula, candidatul porneste la un interviu cu gandul ca intervievatorul are experienta in firma si asta ii da dreptul sa controleze discutia. Adevarul este insa ca cea mai moderna tehnica de evaluare se foloseste de informatiile date de candidat.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO