Asa arata viitorul: 1 din 100 de studenti devine patron dupa absolvire

contracte munca

Candidatul mizeaza pe impresia de la interviu, angajatorul se uita la cunoasterea limbii straine. Nici unul, nici altul nu iau in calcul prestigiul universitatii. Un studiu arata prapastia dintre invatamant si piata muncii

Gandul: Ce se intampla cu studentii dupa ce obtin diploma de licenta? Unul din o suta devine patron, 3 dintr-o suta mai urmeaza o facultate, tot atatia se declara liber-profesionisti, 26% isi cauta loc de munca, iar 67% il si gasesc. Sansele pe care le are un tanar sa obtina un job con-form pregatirii din facultate depind de specializarea urmata. Cei mai avantajati din acest punct de vedere sunt absolventii de IT, matematica, medicina veterinara, constructii civile si teologie pastorala, din randurile carora 60% lucreaza in posturi direct legate de cursurile urmate. O alta categorie, pentru care studiile din facultate sunt de ajutor, insa intr-o proportie mai mica este cea a absolventilor de stiinte politice, comunicare si relatii publice, relatii internationale si administrarea afacerilor. Absolventii acestor specializari lucreaza in proportie de 30-45% in domenii conexe celui aprofundat.

StirileProTV: A costat 150.000 € si le "prezice" studentilor daca isi vor gasi un job Absolventii considera ca mai mult de jumatate (55%) dintre cunostintele si abilitatile de care au nevoie la locul de munca au fost dobandite sau deprinse chiar la locul de munca, aproximativ o treime (32%) au fost dobandite in facultate, iar 14% au fost dobandite in alte imprejurari. Majoritatea angajatorilor considera ca studentii ar trebui sa fie deja specializati in momentul obtinerii diplomei de licenta. Pentru 76% dintre angajatori nu conteaza daca un posibil angajat are doar diploma de licenta sau are si diploma de master. 74% dintre angajatori declara ca au angajati studenti la nivel de licenta si 55% ca au studenti la master. Angajatorii sunt mai degraba interesati de competentele pe care le au absolventii si de experienta anterioara de lucru si mai putin de specializarea absolvita sau de prestigiul universitatii.

Evenimentul ZileiOpt lucruri pe care sa nu le faci la un interviu Etalarea tuturor diplomelor, abuzul de minciuni si strangerea exagerata a mainii, dar si agresarea angajatorului printr-un contact vizual continuu nu sunt arme potrivite pentru a obtine un job. "Intervievatorul are intotdeauna dreptate" este una dintre ideile care-i pun frecvent in dificultate pe aspirantii la un job. In unele cazuri poate sa dea rezultate bune, insa, in altele, acestea vor fi lamentabile. Specialistii va explica ce raport trebuie sa existe intre un candidat si un angajator si de ce greseli trebuie sa va feriti. De regula, candidatul porneste la un interviu cu gandul ca intervievatorul are experienta in firma si asta ii da dreptul sa controleze discutia. Adevarul este insa ca cea mai moderna tehnica de evaluare se foloseste de informatiile date de candidat.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Scumpirea benzinei, benefica pentru stat. Va reduce taxa pe carburanti?
Scumpirea benzinei, benefica pentru stat. Va reduce taxa pe carburanti?

Scumpirea benzinei anul trecut a fost de bun augur pentru bugetul statului. In 2010, statul a incasat cel putin 3,5 miliarde de euro din vanzarea carburantilor, atat din taxa de drum, cat si din acciza si din TVA.

Cine apasa pe tragaci? 136.000 de romani detin legal arme de foc
Cine apasa pe tragaci? 136.000 de romani detin legal arme de foc

Peste 136.000 de romani detin legal arme de foc, letale si neletale. Infractiunile cu mana armata sunt comise insa cu arme neinregistrate legal. Anul trecut, politistii au confiscat mai multe arme de foc decat in 2009.

Suprapopularea va aduce sfarsitul! Cat ne mai rabda Planeta?
Suprapopularea va aduce sfarsitul! Cat ne mai rabda Planeta?

Suprapopularea va atinge, dupa estimarile expertilor, un maximum de 9,5 miliarde de oameni in 2075. “Armageddon-ul” suprainmultirii locuitorilor Terrei va face ca “planeta albastra” sa fie cea mai mare provocare a secolului al XXI-lea.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.