A costat 150.000 € si le "prezice" studentilor daca isi vor gasi un job
Este vorba despre site-ul rncis.ro, care aduna toate ofertele universitatilor din Romania si le coreleaza cu cele ale companiilor. Studentii pot afla daca specializarea lor le garanteaza un job sau daca au sanse mai mari sa fie someri dupa facultate.
Cel mai repede isi gasesc de munca arhitectii si economistii, care prind un job la nici o luna de la absolvire.
La polul opus, cei care au terminat o facultate de stiintele naturii si silvicultura, prind foarte greu un post in domeniu. In general insa, primul job se iveste dupa 4 luni.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Asta arata datele studiului sociologic facut de Unitatea Executiva a Consiliului National al Calificarilor si al Formarii Profesionale a Adultilor, prezentat marti la lansarea portalului rncis.ro, unde studentii sau viitorii absolventi de invatamant universitar pot gasi date utile despre cat de cautata este profesia pe care urmeaza sa o aibe, pe piata muncii actuala.
Cele mai importante concluzii ale studiului
Absolventii considera ca mai mult de jumatate (55%) dintre cunostintele si abilitatile de care au nevoie la locul de munca au fost dobandite sau deprinse chiar la locul de munca, aproximativ o treime (32%) au fost dobandite in facultate, iar 14% au fost dobandite in alte imprejurari.
Majoritatea angajatorilor considera ca studentii ar trebui sa fie deja specializati in momentul obtinerii diplomei de licenta.
Pentru 76% dintre angajatori nu conteaza daca un posibil angajat are doar diploma de licenta sau are si diploma de master. 74% dintre angajatori declara ca au angajati studenti la nivel de licenta si 55% ca au studenti la master.
Angajatorii sunt mai degraba interesati de competentele pe care le au absolventii si de experienta anterioara de lucru si mai putin de specializarea absolvita sau de prestigiul universitatii.
Venitul lunar mediu net al unui absolvent de studii superioare din ultimii 5 ani este de 1087 Ron.
Trei sferturi dintre absolventii recenti intervievati (72%) au simtit nevoia sa urmeze „cursuri de perfectionare". In total, au fost chestionati 5576 absolventi recenti.
Pentru aceasta insa au fost contactati peste 26.000, rata de raspuns plasandu-se in jurul a 25%.
Esantionul de angajatori include 4000 de respondenti, selectati probabilistic din 30.000 de firme inregistrate in Romania.
Registrul National al Calificarilor din Invatamantul Superior este de fapt o baza de date interactiva, care va fi actualizata in timp real de catre universitatile din tara si de autoritati. Dorinta acestora este ca si companiile sa completeze in permanenta acest sistem, prin publicarea locurilor de munca disponibile si a cerintelor pe care le impun.
Portalul a fost realizat cu fonduri europene.