A costat 150.000 € si le "prezice" studentilor daca isi vor gasi un job

Studenti

Este vorba despre site-ul rncis.ro, care aduna toate ofertele universitatilor din Romania si le coreleaza cu cele ale companiilor. Studentii pot afla daca specializarea lor le garanteaza un job sau daca au sanse mai mari sa fie someri dupa facultate.

Cel mai repede isi gasesc de munca arhitectii si economistii, care prind un job la nici o luna de la absolvire.

La polul opus, cei care au terminat o facultate de stiintele naturii si silvicultura, prind foarte greu un post in domeniu. In general insa, primul job se iveste dupa 4 luni.

Asta arata datele studiului sociologic facut de Unitatea Executiva a Consiliului National al Calificarilor si al Formarii Profesionale a Adultilor, prezentat marti la lansarea portalului rncis.ro, unde studentii sau viitorii absolventi de invatamant universitar pot gasi date utile despre cat de cautata este profesia pe care urmeaza sa o aibe, pe piata muncii actuala.

Cele mai importante concluzii ale studiului

Citește și
euro
Comisia Europeana face angajari. Salarii de la 2.400 de euro pe luna
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Absolventii considera ca mai mult de jumatate (55%) dintre cunostintele si abilitatile de care au nevoie la locul de munca au fost dobandite sau deprinse chiar la locul de munca, aproximativ o treime (32%) au fost dobandite in facultate, iar 14% au fost dobandite in alte imprejurari.

Majoritatea angajatorilor considera ca studentii ar trebui sa fie deja specializati in momentul obtinerii diplomei de licenta.

Pentru 76% dintre angajatori nu conteaza daca un posibil angajat are doar diploma de licenta sau are si diploma de master. 74% dintre angajatori declara ca au angajati studenti la nivel de licenta si 55% ca au studenti la master.

Angajatorii sunt mai degraba interesati de competentele pe care le au absolventii si de experienta anterioara de lucru si mai putin de specializarea absolvita sau de prestigiul universitatii.

Venitul lunar mediu net al unui absolvent de studii superioare din ultimii 5 ani este de 1087 Ron.

Trei sferturi dintre absolventii recenti intervievati (72%) au simtit nevoia sa urmeze „cursuri de perfectionare".  In total, au fost chestionati 5576 absolventi recenti.

Pentru aceasta insa au fost contactati peste 26.000, rata de raspuns plasandu-se in jurul a 25%.

Esantionul de angajatori include 4000 de respondenti, selectati probabilistic din 30.000 de firme inregistrate in Romania.

Registrul National al Calificarilor din Invatamantul Superior este de fapt o baza de date interactiva, care va fi actualizata in timp real de catre universitatile din tara si de autoritati. Dorinta acestora este ca si companiile sa completeze in permanenta acest sistem, prin publicarea locurilor de munca disponibile si a cerintelor pe care le impun.

Portalul a fost realizat cu fonduri europene.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Se cauta bonele. Cererea e mai mare cu 30%
Se cauta bonele. Cererea e mai mare cu 30%

Noile norme privind concediul de crestere a copilului sunt cosmarul mamelor si bucuria bonelor. De teama sa nu-si piarda locul de munca, tot mai multe romance isi scurteaza perioada de stat acasa cu cel mic.

Comisia Europeana face angajari. Salarii de la 2.400 de euro pe luna
Comisia Europeana face angajari. Salarii de la 2.400 de euro pe luna

Institutiile europene cauta contabili, traducatori, specialisti IT. Toti romanii priceputi, care viseaza sa castige macar 2.400 de euro pe luna, se pot inscrie la concursurile anuntate de Comisia Europeana.

75% dintre elevi,
75% dintre elevi, "analfabeti stiintific", 50% dintre studenti, someri

Rezultate tot mai slabe la examenele nationale, un numar tot mai redus de elevi si tot mai putini studenti care se angajeaza. Asa suna o statistica sumbra a invatamantului din Romania, care este recunoscuta oficial de Ministerul Educatiei.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.