Scumpirea benzinei, benefica pentru stat. Va reduce taxa pe carburanti?
Scumpirea benzinei anul trecut a fost de bun augur pentru bugetul statului. In 2010, statul a incasat cel putin 3,5 miliarde de euro din vanzarea carburantilor, atat din taxa de drum, cat si din acciza si din TVA.
Gandul: Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, sustine ca Fiscul trebuie sa deruleze actiunile curente de verificare a companiilor petroliere, pentru a stabili daca nu cumva acestea isi "ascund" o parte din profituri in paradisurile fiscale. "ANAF desfasoara actiuni de control, sa vedem daca s-a incalcat legislatia fiscala, daca se transfera profit in mod ilegal in alte zone", a declarat ministrul la postul public de radio. Ialomitianu a precizat ca exista semnale ca unele companii nu respecta legea in ceea ce priveste transferul de profit. Prinsi intre miile de romani care boicoteaza vanzarile de carburanti alimentand "cu picatura" si platind cu monede si intre actiunile de control anuntate de catre stat, prin Fisc si prin Consiliul Concurentei, petrolistii recunosc ca sunt ingrijorati. In ceea ce priveste boicotarea, ca mijloc al clientilor de a-si arata nemultumirea fata de cresterea pretului carburantilor, ei sustin ca aceasta metoda ar putea fi aplicata la o gama aproape nesfarsita de produse din Romania, un exemplu fiind cartofii.
Romania Libera: Bucuresti: Boicotul benzinariilor a murit pe Internet 17, 18, 19 ianuarie ar fi trebuit sa dovedeasca, dupa mult timp, ca romanii sunt, totusi, solidari. Reportajele despre soferi care alimentau cu cativa lei sau plateau intreaga suma cu bani marunti au curs pe ecranele televizoarelor si in paginile ziarelor in ultimele saptamani. Strigarea pe Internet „dragi romani haideti sa nu ne mai lasam calcati in picioare de benzinarii miliardari si sa-i facem sa vada ce inseamna sa piarda bani. Dupa asta pretul benzinei/ motorinei va scadea. Sa nu intre nimeni in nici o benzinarie- pe 17-18-19. ianuarie!!!", s-a lovit, oarecum de asteptat, de indiferenta majoritatii soferilor. Problemele personale i-au determinat sa ignore chemarea la boicot. Unii dintre cei care, totusi, nu alimenteaza in aceste zile, o fac din cu totul alte motive. „Nu am alimentat astazi si probabil nu voi alimenta nici zilele urmatoare, dar nu din cauza protestului, ci pur si simplu pentru ca nu am bani acum", declara senina Ioana, in varsta de 26 de ani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Evenimentul Zilei: Solutii de avarie pentru ieftinirea benzinei Confruntate cu scumpirile repetate la pompa, guvernele statelor UE cauta metode de reducere a pretului. Executivul roman tine inca taxa "centul pe litru". Carburantii au ajuns prea scumpi pentru buzunarele multor romani, care si-au redus consumulSursa: ADI PICLISAN Statul este singurul care poate interveni acum pentru a reduce pretul carburantilor, cred specialistii. Cum? Evident, prin reducerea taxelor, masura pe care guvernul britanic, de exemplu, intentioneaza sa o ia. Pretul tot mai mare al carburantilor, care a depasit pragul de 5 lei pe litru la benzina, a pus pe jar soferii din Romania. "Reducerea taxelor este foarte simplu de facut, e la indemana guvernului. De ce nu ar micsora TVA de la 24 la 19%?", ne-a declarat Andrei Chirilescu, specialist in domeniul petrolier.