Portret: Sistemul sanitar, in anestezie totala
Suntem degraba platitori de asigurari, dar ne inghesuim ca oile pe patul de moarte. Ne taraim existenta intre facturi la intretinere si retete pentru medicamente compensate.
Nu asteptam sa fim intampinati la spital pe covorul rosu, dar putina bunavointa nu prisoseste nimanui. Juramantul lui Hipocrat in varianta moderna vorbeste despre onoare, demnitate, respect si umanitate.
Cat este oare de uman sa selectezi pe criterii financiare cine are dreptul la atentie medicala si cine nu? Nu spunem ca toti medicii sunt infestati de neghina cinismului, dar profesiunea lor a ajuns sa zaca in profunda nepasare si a devenit o simpla goana dupa profit. Cum se vede cunoscutul Juramant intr-o Romanie impinsa cu forta parca in mileniul al treilea si in UE vedem in cele ce urmeaza.
Ma angajez solemn sa-mi consacru viata in slujba umanitatii
In tara, dar mai ales in strainatate. In anii ’90 s-a desfundat teava la migratia medicilor catre Occident, iar din 2007, cand diplomele au inceput sa fie recunoscute si in afara, s-a spart de tot. Asa se face ca multi doctori au decis sa dea halatele romanesti, pline de maruntis prin buzunare, pe cele occidentale, atasate la un cont substantial in banca. Si tot asa a ajuns Romania sa ocupe una dintre pozitiile fruntase… din coada la deficitul de medici si sa apeleze cu incredere la serviciile unor doctori tineri pensionari, de putin peste 70 de ani.
Voi exercita profesiunea cu constiinta si demnitate
Cu atata constiinta incat imi propun sa dobor toate recordurile la retete prescrise. Daca romanul nu are sacosa plina cu medicamente la indemana, parca nu simte ca s-a doftoricit. Asta in cazul in care nu e bolnav pe bune. Pentru ca daca ai o boala incurabila, pe deasupra transmisibila si te mananca limba sa ii spui doctorului, pana si el se uita chioras la tine.
In strainatate se opereaza chiar si pestii de hernie, la noi exista alte standarde. Invers proportional cu pumnul de medicamente pe care il inghitim este numarul locurilor din spitale. In loc de injectii de capital, spitalele noastre primesc mereu aceleasi pastile cu efect Placebo, numite reforma, eficientizare sau majorari salariale.
Sanatatea pacientilor va fi pentru mine obligatie sacra
Promit ca vor fi sanatosi chiar cu pretul vietii... lor. Analizand pacientul la rece, cat de mare poate sa fie diferenta intre operatie si autopsie. Uneori te mai incurci.
S-a intamplat. In Romania 80% dintre verdictele date de Colegiul Medicilor sunt in favoarea paratilor. Reclamantii n-au decat sa apeleze la instanta, la CEDO sau la bunul Dumnezeu pentru dreptate.
Voi mentine prin toate mijloacele onoarea si nobila traditie a profesiunii de medic
Promit ca voi invata chiar sa folosesc calculatorul, desi uneori voi simti ca este peste puterile mele. Si, la fel ca cei dinaintea mea, promit ca nu voi refuza niciun plic doldora de recunostinta. Nu voi sparge niciodata acest buboi mare, plin de puroi si urat mirositor, care ii alunga pe tineri in Vest inca dinainte de a iesi de pe bancile facultatii si care ameninta sa contamineze orice urma de speranta.
Nu voi ingadui sa se interpuna intre datoria mea si pacient consideratii de nationalitate, rasa, religie, partid sau stare sociala
Nici cand vine vorba de spaga nu tin cont de conditia sociala: accept euro, lei, oua si chiar curcani vii. Romanii strecoara anual in buzunarele albe ca imaculata conceptie circa 360 de milioane de dolari.
Reteta prescrisa in acest caz nu si-a facut efectul. Nu a mai ramas decat o solutie: operatia pe cord deschis. Insa dupa o doza prea mare de anestezic, pacientul a intrat in coma. Nu s-a trezit nici pana la realizarea acestui material. Diagnosticul este rezervat.
Sursa: Pro TV
Etichete: medici, romania, malpraxis, portret, doctori, sistem sanitar,
Dată publicare:
01-11-2008 00:00