Top cresteri ale veniturilor romanilor
Anul 2008 a cunoscut cea mai mare crestere economica de dupa revolutie, se lauda alesii. Salariile au crescut chiar mai mult decat productivitatea, sustin unele voci.
Sa vedem insa care au fost cele mai importante ascensiuni in ceea ce priveste veniturile romanilor. E drept, unele au fost votate rapid si pe furis, in timp ce altele au ramas pentru moment la stadiul de promisiune.
Pentru ca nici cu criza mondiala ce s-a abatut peste noi tocmai in prag de iarna si intretineri mai mari nu e de glumit, iar guvernantii trebuie sa se gandeasca mai intai la stabilitatea bugetara a tarii. Asta pana gasim un "vaccin-minune" impotriva ei.
1. Prima pozitie le revine demnitarilor, cum altfel. Potrivit legii, la calculul pensiei de parlamentar (care ajunge si la 80% din veniturile realizate) nu se mai tine cont de media indemnizatiei de baza pe ultimele 12 luni, ci doar de indemnizatia bruta din ultima luna, inclusiv de avantajele financiare ale functiei. Nici familiile alesilor nu au fost uitate. S-a stabilit ca sotiile si copiii de parlamentari vor primi pensii de urmas.
2. De la 1 octombrie, salariul minim pe economie a crescut cu 8% si a ajuns la 540 de lei lunar. Si pensionarii iau mai mult cu 20 %. Valoarea punctului de pensie a urcat de la 580 la aproape 700 de lei.
3. De la 1 ianuarie 2009, mamele vor primi o indemnizatie de crestere a copilului de 800 de lei lunar, timp de doi ani. Sau, optional, 85% din veniturile medii pe ultimul an de activitate. Oricum femeile de cariera cu venituri peste medie sunt destul de putine, iar acestea prefera sa stea de obicei mai putin de doi ani acasa cu copilul. Efort bugetar acceptabil, asadar.
4. Profesorii au primit o majorare salariala de 50%, in medie. Ea a ramas pana acum la stadiul de promisiune, dar are toate sansele sa devina realitate.
5. Salariul mediu brut in cadrul multinationalelor a cunoscut in 2008 o crestere de 15% fata de anul precedent, iar la nivel national de 25%.
Daca luam totusi in calcul ca inflatia a fost anul acesta de aproximativ 9%, majorarile salariilor, pensiilor si indemnizatiilor nu mai par atat de substantiale.
Sursa: Mihaela Martin
Etichete: profesori, salarii, crestere, pensii, top, parlamentari, indemnizație, mame,
Dată publicare:
15-10-2008 00:00