Cristian Hostiuc - Ziarul financiar: Leul se va aprecia

Ultima actualizare: 13-05-2012 04:36

Potrivit directorului editorial de la "Ziarul Financiar", moneda nationala va reveni la un curs de 3,6-3,7 per euro in urmatoarea perioada.


Cristian Hostiuc mai spune ca ce se intampla acum este exclusiv rezultatul situatiei din afara, iar investitorii profita de ocazie pentru a specula pe leu, ceea ce a dus la aprecierea acestuia inainte de inceperea crizei. Exista totusi un mare “dar”: daca recesiunea va continua in afara, atunci si leul va continua sa scada.

Insa in timp ce criza financiara se inteteste, Romania nu se teme. Cursul valutar s-ar putea indrepta vertiginos spre pragul de 4 lei pentru un euro, iar Guvernul si romanii in general se tin de cheltuieli.

Se pare ca apropierea crizei financiare nu ne sperie prea tare. In timp ce in Vest a inceput sa se cumpere mai putin, la noi cresterile salariale din ultimii ani ii fac pe oameni sa creada ca situatia nu se va inrautati. Moneda nationala a atins cel mai scazut nivel din ultimii trei ani. 

Din pacate, deprecierea leului in fata monedei unice europene va atrage dupa sine impovararea populatiei care a contractat unul sau mai multe credite in euro si chiar cresterea facturilor. Fara sa ne dam seama, un banal abonament la telefon ne va scoate din buzunare mai multi bani.

Noi vedem ca s-au ieftinit benzina si motorina, ca punctul de pensie este mai mare de la 1 octombrie, ca salariile profesorilor ar putea creste cu 50% sau ca pensiile alesilor cresc si ele cu pana la 2.000 de lei in unele cazuri. Bugetarii vor si ei majorari salariale.

In acest timp guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, ne indeamna in continuare la economisirea in lei si la prudenta in ceea ce priveste cresterile salariale peste sporul de productivitate.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO