Decizie istorica in Dosarul Mineriada. Ion Iliescu si Virgil Magureanu, acuzati de infractiuni contra umanitatii
Ion Iliescu este acuzat de infractiuni contra umanitatii, o acuzatie care este ferita de prescriptia care a inchis pana acum dosarul Mineriadei din iunie '90, de doua ori.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
laturi de el a mai fost pus sub acuzare si cel care conducea Serviciul Roman de Informatii, Virgil Magureanu. Procurorii au o lunga lista de persoane publice care la vremea respectiva au fost implicate atat in reprimarea manifestantilor de la Piata Universitatii, cat si in sosirea minerilor la Bucuresti.
Cea din urma s-a soldat cu sute de bucuresteni batuti in strada pentru ca erau ...intelectuali.
Fostul presedinte Ion Iliescu a aflat miercuri de la procurori ca dosarul Mineriadei s-a redeschis pentru a 2-a oara. Nu a scos nici un cuvant in legatura cu acuzatia care planeaza asupra lui: infractuni contra umanitatii. A fost urmat de Virgil Magureanu, considerat artizanul acelei actiuni, fost sef al Serviciului Roman de Informatii. Victor Atanasie Stanculescu, fost ministru al apararii, a fost si el chemat.
Dosarul mineriadei a fost in ancheta procurorilor ani de zile. Atat de mult a durat ancheta, incat faptele s-au prescris si ancheta a fost oprita, redeschisa si din nou clasata. Justitia a fost obligata acum de Curtea Europeana a Drepturilor Omului sa caute si sa gaseasca vinovatii pentru moartea a 4 oameni si ranirea altor peste 1000. De la Presedintele Romanei de atunci si pana la minerii care au batut studenti in Piata Universitatii, cu totii trebuie sa dea explicatii, iar procurorii sa indice vinovatii ce vor fi judecati pentru infractiuni contra umanitatii.
Ce s-a intamplat de fapt in 13-14 iunie 1990
In aprilie 1990, zeci de mii de romani au trasformat Piata Universitatii intr-un loc liber de neocomunism. Manifestatia era impotriva lui Ion Iliescu, presedinte in acel moment, si a partidului pe care il conducea FSN. Guvernul decide curatarea pietei si in zorii zilei de 13 iunie fortele de ordine intervin.
Luptele de strada sunt violente. Pe 13 iunie, manifestantii vor sa ramana in piata in timp ce fortele USLA incearca sa ii evacueze. Presiunea este in crestere si conflictul escaladeaza. Sunt incendiate mai multe masini ale politiei. Oficialii din acea vreme au sustinut ca protestatarii violenti au facut asta. Dar o discuţie între ministrul de Interne şi şeful Poliţiei, înregistrată de pe frecvenţele instituţiilor respective, ar dovedi ca autoritatile au pus la cale incendierea.
„Vă rog să îl informaţi pe domnul preşedinte că dăm foc la toate autobuzele. Asta a fost înţelegerea, vă rog să informaţi", spune Corneliu Diamandescu.
Intreaga zi, au loc incidente violente intre manifestanti si politie. Seara, presedintele Iliescu cere fortelor responsabile sa apere democratia.
„Avem de a face cu o banda de tip legionar.”
Pe 13 iunie, trei garnituri de tren pline cu mineri au plecat din Petrosani spre Bucuresti. Un al patrulea transport a pornit a doua zi. Minerii au ajuns in Gara de Nord, pe 14 iunie.
„Delegatia de mineri in frunte cu domnul Cozma se va deplasa spre piata Universitatii, pe care vrem sa o reocupati dumneavostra”, spunea atunci Ion Iliescu.
Ceea ce se si intampla. Minerii devasteaza sediile unor partide politice si birourile Universitatii Bucuresti.
Studentii si profesorii au fost principalele victime ale minerilor, peste 1000 de persoane. A doua zi, agresorii au plantat flori la Universitate iar presedintele le-a multumit pentru ajutor.
Imediat după aceasta, minerii au fost condusi la trenurile care ii asteptau în Gara de Nord, și transportați în Valea Jiului.
Bilantul acestei Mineriade indica 4 morti, 3 persoane ranite prin impuscare si peste 1000 de raniti usor.
De asemenea, fostul director al SRI Virgil Magureanu s-a prezentat la Parchetul General, pentru a i se aduce la cunostinta ca are calitatea de suspect in dosarul "Mineriada", pentru savarsirea infractiunii contra umanitatii.
La iesirea din sediul Parchetului, el a facut cateva declaratii jurnalistilor:
Virgil Magureanu: "Nu este doar atributia mea sa reconstitui adevarul. Sa contribui la asta, pot. Vom da declaratii cu toate cate s-au intamplat si cu raspunderile fiecaruia dupa incheierea tuturor cercetarilor. Nu putem substitui nici instanta si nici factorii care sunt obligati sa reconstituie.. "
Reporter: Sunteti acuzati toti de crime impotriva umanitatii, domnule Magureanu?
Virgil Magureanu: "Ma scuzati. Intrebarea este de-a dreptul neroada".
"Pana nu se lamuresc de catre instanta circumstantele acestor regretabile victime...", a spus Magureanu la intrarea in Parchetul General, adaugand ca nu isi reproseaza nimic "in legatura cu morti".
La randul sau, fostul ministru al Apararii Victor Stanculescu s-a prezentat miercuri la Parchetul General pentru a i se aduce la cunostinta ca are calitatea de suspect în dosarul "Mineriada".
Procurorii militari continua ancheta in dosarul nr. 47/P/2014 privind evenimentele din 13-15 iunie 1990, asa-numitul dosar "Mineriada", cu schimbarea incadrarii juridice in infractiune contra umanitatii si extinderea urmaririi penale asupra altor persoane, au anuntat miercuri reprezentantii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
"Ca urmare a ordonantei procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie de infirmare a solutiei si confirmare a ordonantei de catre judecatorul de camera preliminara din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, procurorii militari continua ancheta in dosarul nr. 47/P/2014 privind evenimentele din 13-15 iunie 1990", se arata intr-un comunicat al Parchetului.
Astfel, prin ordonanta nr. 47/P/2014 din data de 16 octombrie 2015, procurorii militari au dispus schimbarea incadrarii juridice si efectuarea in continuare a urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii contra umanitatii prev. de art. 439 alin. 1 lit. a, g si j din Codul penal constand in reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, din dimineata zilei de 13 iunie 1990, soldata cu decesul a patru persoane si ranirea prin impuscare a altor trei, precum si vatamarea corporala si lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane in zilele de 14 si 15 iunie 1990, ca urmare a atacului violent declansat de catre muncitori din unele centre industriale si bazine carbonifere din tara.
Prin aceeasi ordonanta s-a dispus extinderea urmaririi penale cu privire la participarea altor persoane la savarsirea faptelor descrise anterior, anunta Parchetul.
"In perioada urmatoare vor fi audiate persoanele fata de care s-a dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii contra umanitatii prev. de 439 lit. a, g si j din Codul penal si care la data evenimentelor detineau functii de conducere la nivelul structurilor civile si militare ale statului, precum si in cadrul unor unitati economice", se precizeaza in comunicat.
Dosarul Mineriadei
In perioada 13-15 iunie 1990 au murit 100 de persoane, iar alte 1000 au fost ranite. De-a lungul timpului s-au facut numeroase investigatii in acest caz, insa niciodata cei responsabili de acele atrocitati nu au fost trimisi in judecata. Ba mai mult decat atat, in urma cu 6 ani, procurorii care au cercetat acest caz au decis sa-i scoata de sub urmarire penala pe principalii pioni ai acestor evenimente.
Este vorba despre fostul presedinte al Romaniei Ion Iliescu, fostul director al SRI Virgil Magureanu si fostul ministru Atanasie Stanculescu.
Insa multe alte persoane ar putea sa ajunga in fata anchetatorilor pentru a fi pusi din nou sub acuzare, iar de aceasta data acuzatia este de "crime contra umanitatii".
Soarta acestui dosar a fost decisa de un judecator de drepturi si libertati al instantei supreme, pentru ca asa cere procedura noua.
Vestea redeschiderii acestui dosar a fost salutata si de membrii Asociatiei Victimelor Mineriadelor, care vor cere procurorului general ca, pe langa aceasta decizie, sa dea una noua prin care sa fie pusi sub acuzare si procurorii si anchetatorii care au arestat nelegal mai multi manifestanti care s-au aflat in Piata Universitatii in timpul acelor teribile evenimente.
Sursa: Pro TV
Etichete: justitie, ion iliescu, mineriada, mineri, virgil magureanu,
Dată publicare:
21-10-2015 08:57