Avalansa pe Marte. Marea de nisip se misca exact ca pe Terra

Ultima actualizare: 14-10-2012 13:18
Marte

Suprafata planetei Marte se schimba constant, datorita faptului ca anotimpurile aduc si acolo modificari. Imaginile captate de NASA arata efectul trecerii timpului pe dunele de nisip.

 

Miscarea nisipului din zona polului nord al planetei Marte este asemanatoare cu ce se intampla pe Pamant, unde sedimentele sunt purtate de vant.

Inaintea acestor imagini, se credea ca marea de nisip de pe Marte este o zona statica de marimea statului Texas. Numai ca noile descoperiri arata ca vanturile si eroziunea pot transforma totul de la an la an.

Potrivit Discovery News, "Cercetarile includ observarea climatului si a proceselor active de mediu de pe Marte din acest moment, astfel incat specialistii sa isi dea seama ce era diferit in trecut, cand Marte era mai cald si mai ospitalier pentru formele de viata".

Planeta Marte, “modelata” de miscarile tectonice, exact ca si Terra

Imaginile surprinse de NASA de -a lungul anilor arata modificarile dunelor de nisip, dar si eroziunea treptata a unei singure astfel de duna. Ea a fost fotografiata in 17 iunie 2008 si pe 2 iulie 2010, adica aproape echivalentul unui an pe Marte.

Ambele imagini au fost luate in perioada calda a anului, dupa ce gheata care acoperise duna s-a topit si a dus chiar la o mica avalansa, ce i-a schimbat forma.

Apusul Soarelui pe Marte este ... albastru. Afla de ce! Video

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO