Planeta Marte, “modelata” de miscarile tectonice, exact ca si Terra
Miscarile tectonice recente au jucat un rol major in modelarea planetei Marte, in ultimii 250.000 de ani, dupa cum arata un studiu facut de cercetatorii americani. Mai mult decat atat, niciodata pana acum procesul nu a fost mai activ pe Planeta Rosie.
Studiul porneste de la imaginile surprinse de NASA, din jurul celui mai inalt punct de pe Marte, vulcanul Olympus Mons, care are 2.400 de metri inaltime.
Zona din nord-vest de la poalele vulcanului este plina de incretituri si pante abrupte, ceea ce, sustin cercetatorii de la Universitatea California, reprezinta o dovada a activitatii tectonice. Aceasta, facand o analogie cu efectele pe care le-au produs si inca le mai produc miscarile placilor tectonice pe Terra. Mai mult decat atat, studiul mai arata ca in ultimii 250.000 de ani acest proces a fost mai activ ca oricand pe Marte.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sursa foto: www.nasa.gov
Pana acum se credea ca Marte, spre deosebire de Terra, este o planeta prea mica si prea rece in interiorul sau ca sa poata “gazdui” procese de genul acesta.
Profesorul An Yin, cel care a coordonat studiul, sustine, insa, ca exista dovezi ca placile tectonice au modelat mare parte dintre formele de relief de pe Marte si ca inca mai modeleaza planeta astazi.
Un alt argument in acest sens este insasi exista vulcanului si chiar a alor trei pe suprafata lui Marte.
Daca este adevarat, inseamna ca Marte este cu atat mai mult o planeta pe care ar putea exista viata extraterestra, potrivit Space.com, pentru ca miscarea placilor tectonice ar putea reface nutrientii necesari pentru sustinerea vietii.