Vitraliile, folosite in decodarea imaginilor de pe Marte
Se spune ca multe lucruri pe care le descoperim le-am stiut candva, doar ca le-am uitat. Savantii britanicii care lucreaza la viitoarea misiune pe Marte s-au intors la vechile tehnici medievale.
Asta deoarece priceperea celor care au creat minunatele vitralii ale catedralelor poate rezolva si problema filmarii pe solul martian.
Mai exact, sticla vitraliilor e filtrul perfect pentru ca imaginile trimise de pe Planeta Rosie sa fie cat mai apropiate de realitate.
Specialistii au ales o zona de coasta din Tara Galilor, care se afla la milioane de kilometri departare de Marte. Insa solul stancos si accidentat este locul perfect pentru testarea echipamentelor viitoarei misiuni spre Planeta Rosie, prevazuta peste cativa ani.
Specialistii de la o universitate britanica trebuie sa pregateasca "ochii" vehicului care va cutreiera pe suprafata vecinului nostru de sistem solar. Iar principala provocare este praful.
Accest filtru special poate rezolva problema, oferindu-le savantilor imagini martiene cat se poate de apropiate de peisajul real. Insa culoarea mai are un dusman, soarele sau mai precis radiatiile lui ultraviolete.
Oamenii de stiinta au fost loviti de o inspiratie divina. Vitraliile medievale, care pot fi admirate la catedralele lumii, nu si-au pierdut frumusetea culorilor, chiar daca au fost expuse, de secole, la razele soarelui. Asa ca savantii s-au intors spre o tehnica de demult pentru a rezolva o provocare a erei spatiale.