Apusul Soarelui pe Marte este ... albastru. Afla de ce! Video

Ultima actualizare: 11-10-2012 00:48
apusul Soarelui Marte

Imaginile incredibile cu Soarele care apune pe Planeta Rosie au fost surprinse de unul dintre satelitii NASA, Mars Rover Opportunity. Daca pana acum se credea ca apusul este de culoare rosie, specialistii au constatat ca, pe Marte, el este albastru.

Marte este cunoscut sub numele de Planeta Rosie. Praful rosiatic de pe suprafata scoartei sale da aceasta senzatie de maro-rosiatic. Intr-un climat uscat, ce aduce aminte de deserturile de pe Terrra, razele Soarelui degaja o lumina galbuie. Prin urmare, cand ne gandim la apusul Soarelui pe Marte, culoarea pe care am asocia-o in mod normal acestui moment ar fi cea rosie.

Imaginile surprinse recent de NASA demonstreaza insa exact opusul. Soarele degaja o lumina albastra atunci cand apune pe "cerul" martian. Este de fapt o iluzie optica, provocata tocmai de culoarea rosie a prafului de pe suprafata lui Marte.

Pe Terra, particulele din atmosfera imprastie lumina albastra. Cand o raza de soare le "loveste", atunci undele de culoare albastra sunt deviate de la traiectoria lor normala si incep sa lumineze la intamplare. In timpul acestei miscari haotice, undele lovesc si alte particule din aer, pentru ca apoi, o parte din lumina sa ajunga pe Pamant. Lumina directa de la Soare este astfel filtrata de undele de culoare albastra, acestea raspandidu-se pe tot cerul. Asa se face ca pe suprafata Terrei ajung doar "razele" de culoare rosie, iar atunci cand privim apusul, il vedem de culoare galbuie.

Pe Marte se intampla exact opusul. Lumina directa de la Soare este filtrata, prin intermediul particulelor de praf rosiatic din atmosfera, de undele de culoare rosie, iar pe suprafata planetei ajung doar cele de culoare albastra. Asa se face ca apusul Soarelui pe Marte apare intr-o lumina de culoare albastra.

  

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO