Cum gasesti energia de a face 38 de ani acelasi lucru. Povestea exceptionala a unei femei din Romania

×
Codul embed a fost copiat

726 de milioane de calatorii intr-un an. Agitatie continua, transpiratie, consum de nervi, de benzina, semafoare date peste cap si trafic nervos.

Tramvaiele, autobuzele si troleibuzele din Bucuresti transporta zilnic aproximativ 1 milion de oameni. Pentru asta, orasul RATB nu trebuie sa stea niciodata. 24 / 24, 7 zile din 7. Bucurestiul doarme putin, iar oamenii lui ii dau chef de viata fara sa tina cont de prea multe detalii.

In trafic, legile inchid ochii. In aproape 40 de ani ca vatmanita, Marinela Munteanu le-a vazut pe toate. A trecut cu rabdare prin transformarile Bucurestiului si a vazut lumea schimbandu-se in fata ei. A luat-o in fiecare dimineata de la capat, cu aceeasi energie. Chiar daca uneori, in cele mai triste zile, dimineata inseamna drum lung intre pat si alarma care nu mai putea sa se opreasca. Restartul din fiecare an, din fiecare luna, din fiecare zi are un secret deloc absolut simplu. "De fiecare data, pe 1 ianuarie, spun ca o luam de la 0. Fac meseria asta de-o viata, dar imi place la fel de mult ca atunci cand am urcat pentru prima oara pe scaunul din fata al unui tramvai", isi incepe Marinela povestea de om fericit.

Si-a spus de la inceput ca plictiseala nu e pentru ea. Angajata initial ca incasatoare, Marinela a simtit ca planul ei de cariera trebuie sa fie altul.

"Am spus ca vreau altceva: sa fiu vatmanita! Asta am facut! Scoala, pe urma direct pe tramvai". Schimbarile de cariera facute la 20 de ani nu pareau sa fie pentru toata viata:

Citește și
Amigo - energie nu vorbe
Doar 1 din 1000 de romani are norocul sa faca asta in viata! Cata energie este necesara pentru cea mai interesanta meserie
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

"Am inceput sa fac ceea ce mi-a placut. Si mi-a placut tot mai mult. Si uite ca asta fac de 40 de ani. Spun mereu ca imi iubesc locul de munca si nu e deloc o exagerare. Imi place sa fiu printre oameni si sa fac ceva pentru ei. E felul meu de a face lucrurile bine si de a oferi ceva inapoi. Entuziasmul n-ai cum sa ti-l pierzi daca stii ca dai totul pentru ca ziua ta buna sa fie si ziua buna a celui de langa tine".

Prin fata geamului de tramvai, viata trece in viteza maxima, indiferent de culoarea semaforului. 'Care sunt satisfactiile unui vatman?'. E o intrebare la care nu te-ai astepta sa primesti un raspuns spectaculos. Pentru Marinela, bucuria celor din jur e sursa ei de viata frumoasa.

"Poate credeti ca munca de vatman nu e cine stie ce, insa iti aduce o multime de situatii extraordinare. Avem de povestit cat pentru o carte multe volume. Nu doar eu, toti colegii mei! E extraordinar ca fiind un om normal poti sa il ajuti pe cel de langa tine. Faptul ca cineva vine si iti multumeste sau ca iti face cu mana din statie pentru ca e multumit ca a ajuns la timp e o satisfactie enorma".

Rabdarea e poate cea mai importanta calitate pentru un om care isi calculeaza timpul in functie de acelasi traseu, zi de zi. De cel putin 10 ori.

"O sa-mi para rau cand ies la pensie. M-am vazut mereu iesind la pensie ca vatman, iar daca lucrurile vor merge bine inca vreo cativa ani, am toate sansele sa-mi indeplinesc obiectivul asta. Am rabdare. Am avut toata viata, poate si asta m-a ajutat sa fac ceea ce fac. Ca sa rezisti alaturi de oameni, trebuie sa-i intelegi si sa-i accepti pe fiecare, iar tu sa-ti faci treaba cat de repede si de bine poti."

La 57 de ani, Marinela Munteanu nu e o femeie care numara invers pana la pensie. Energia care face lucrurile sa mearga e mereu acolo. Alaturi de alte aproape 100 de femei vatman, toate mai noi decat ea, si de colegii ei barbati, Marinela e omul normal care face treaba de supererou invizibil intr-o capitala mega aglomerata:

"Suntem norocosi ca facem ceea ce facem. Nu e usor, dar e foarte, foarte placut, va asigur. Ma simt bine sa stiu ca sunt aici, in picioare, inaintea tuturor. Ziua mea incepe cu mult inaintea orei de trezire a celorlalti oameni. Noi suntem aici, in tramvai, si tinem lucrurile in miscare. Avem senzatia, adevarata sau nu, ca orasul nu se poate misca fara noi. Cateodata, chiar nu mai conteaza cate recorduri personale de ore petrecute la munca mai bati. Vrei doar ca oamenii care sunt cu tine sa fie multumiti ca au urcat in tramvaiul tau".

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
Poate salva o viata in fiecare secunda. Cum reuseste sa fie plin de energie 24 de ore din 24
Poate salva o viata in fiecare secunda. Cum reuseste sa fie plin de energie 24 de ore din 24

Orice meserie care presupune salvarea si ajutorarea oamenilor aflati in necaz reprezinta o provocare. O provocare in care curajul, determinarea si stapanirea de sine se imbina perfect.

Doar 1 din 1000 de romani are norocul sa faca asta in viata! Cata energie este necesara pentru cea mai interesanta meserie
Doar 1 din 1000 de romani are norocul sa faca asta in viata! Cata energie este necesara pentru cea mai interesanta meserie

"Orice ar fi, piloteaza avionul!" - este regula numarul 1 pentru un pilot de avioane comerciale. Pilotii au invatat sa-si construiasca o rutina clara pentru a-si pastra energia si concentrarea pana la aterizare.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.