Poate salva o viata in fiecare secunda. Cum reuseste sa fie plin de energie 24 de ore din 24
Orice meserie care presupune salvarea si ajutorarea oamenilor aflati in necaz reprezinta o provocare. O provocare in care curajul, determinarea si stapanirea de sine se imbina perfect.
Pentru pompieri, succesele se numara in numarul de interventii reusite, in numarul de vieti salvate, dar si in numarul de zile in care nu este nevoie de ajutorul lor.
Dintre cei 30.000 de pompieri care lucreaza in Romania face parte si Parvu Ciprian (39 de ani), sef garda interventie la Detasamentul 1 de pompieri Ploiesti. Cu o experienta de 20 de ani, cu sute de interventii reusite, dar si cu numeroase momente in care s-a simtit neputincios in fata puterii naturii sau a gravitatii situatiei, el este unul dintre oamenii pentru care pericolul inseamna “un amestec de sentimente de satisfactie, implinire amestecate cu cele de neputinta si dezamagire, atunci cand este deja prea tarziu”, asa cum ne-a povestit chiar comandantul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Desi este mereu in alerta, pregatit in orice moment pentru sunetul alarmei care se aude precum un strigat de ajutor, Ciprian nu uita sa zambeasca, facand sa para totul mult mai usor. „De la 14 ani mi-am dorit sa devin pompier, mi se parea un lucru maret. Am crescut langa Scoala de Subofiteri Boldesti si imi amintesc cum urmaream deseori elevii care se antrenau. Daca ar fi sa o iau de la capat, sunt sigur ca as face acelasi lucru”, povesteste acesta.
24 de ore dureaza tura unui pompier
Secundele pot parea minute sau ore, iar de ele depinde salvarea vietii unui om. De aceea este mereu in alerta, pregatit sa actioneze cand cineva are nevoie de ajutor. Este constient de presiunea pe care o are pe umeri si intotdeauna cu un pas inainte tuturor, motivat de dorinta de a face cat mai mult bine.
Deciziile corecte, misiunile incheiate cu succes nu se premiaza cu note sau cu medalii, ci cu zambete si multumiri din partea oamenilor care isi pun baza in el, iar satisfactia unei zile reusite reprezinta cea mai buna motivatie pentru a continua si pentru a uita de oboseala. „Faptul ca ii poti ajuta pe oameni atunci cand au cea mai mare nevoie, cand se afla intr-un moment dificil valoreaza mai mult decat orice premiu, iar atunci cand cetatenii vin si ne multumesc, totul capata o aura speciala”, explica Ciprian in timp ce isi aranja echipamentul.
90% dintre cei care sunt pompieri se declara incantati de meseria pe care si-au ales-o
„Nu exista loc de plictiseala, cu energie te incarci din si dupa fiecare misiune”. Iar cafeaua de dimineata reprezinta debutul perfect pentru o zi in care nu stii la ce sa te astepti si ce pericole trebuie sa infrunti. Pentru ca da, in meseria de pompier exista atat interventii spectaculoase, despinse din filme, cat si unele care par dintr-o lume paralela, misiuni care demonstreaza ca a fi pompier necesita si un dram de nebunie, aceea nebunie care face diferenta dintre un om obisnuit de cel care nu se teme sa intre in foc si pentru care viata celor aflati in pericol este mai presus de a lor.
Ziua de lucru incepe dimineata cu instructajul, pregatire teoretica, iar cand se da alarma, totul se desfasoara in ritm alert, in care nu sunt acceptate erorile. De cele mai multe ori se pleaca imediat, iar echipajul află detaliile pe drum si este nevoit sa se pregateasca din mers si in cele 10-15 secunde cat dureaza pana se imbraca in costumele speciale. De energia lor depinde viata atator oameni. O secunda in care nu sunt conectati 100% poate face diferenta.
1000°C, timp de 10 sec este temperatura la care poate rezista o casca de pompier
Viata unui pompier nu incepe din ziua in care ajunge sa conduca autospecialele de 22 de tone, ci necesita ani de pregatire intensa, in care le sunt testate capacitatile fizice, dar si cele decizionale. Orice miscare gresita si orice secunda pierduta poate reprezenta diferenta dintre dezastru si succes.
De fapt, pregatirea nu se incheie decat atunci cand se retrage definitiv din activitate. Testarile sunt obligatorii de-a lungul timpului, iar exercitiile de simulare ii pun in fata unor situatii pe care spera sa nu le intalneasca si in realitate, antrenamentele constante fiind cele care ii pregatesc pentru cele mai negre scenarii, asa cum s-a intamplat si in cazul lui Parvu Cristian, care a participat la trei interventii periculoase la Rafinariile din Ploiesti.
„Aceasta meserie îmi ofera satisfactii profesionale si ma simt un om implinit atunci cand îmi ajut semenii aflati in momente de grea incercare.”
„De cele mai multe ori, cei mici ne spun “visez să devin pompier” , iar asta imi confirma faptul ca suntem apreciati de cetateni.”
Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.