Saracia a alungat din tara cei mai buni profesori. Povestea de succes a doi dascali plecati in SUA
Vezi pe www.voyo.ro, in format HD, emisiunea "Romania, te iubesc!". Ce faci atunci cand salariul nu-ti ajunge de pe o zi pe alta? Muncesti in scarba, sau iti cauti alt job. In ambele cazuri copilul e victima colaterala.
In ultimii ani, mii de profesori romani s-au transformat in muncitori emigranti, doar ca sa scape de saracie. Numai ca, odata cu ei, au plecat din invatamantul romanesc si cei talentati.
De exemplu, Radu, profesor de muzica, a suportat sapte ani un salariu echivalent cu 80 de dolari, in Brasov. Dar de 11 ani isi face meseria intr-o scoala privata din Statele Unite. Salariul, mii de dolari, subventie de la stat pentru casa, asigurare medicala si stomatologica. Nu e titular, stapan pe post, asa cum era in Romania, ci reangajat in fiecare an, daca si-a respectat contractul si elevii.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Langa el e Alexandra. A fost patru ani profesoara de engleza si diriginta la cea mai bine cotata scoala din Brasov, Liceul Saguna. Castiga 300 de dolari pe luna. Cu parere de rau, a plecat si azi e invatatoarea unor americani de clasa a V-a.
Dar nici in Salt Lake City nu e titulara. S-ar intoarce oricand daca ar putea preda acasa ca aici. Are clasa plina de material didactic cu care sa-i invete pe copii prin joaca, are asistent la ora. Materiile nu sunt strict despartite in istorie, geografie, fizica sau chimie, ci integrate, adaptate la capacitatea de intelegere a varstei.
Nici Radu nu mai e obligat prin "programa" sa ceara copiilor afoni sa bata masura perfect, ca si cum toti s-ar face dirijori.
Concurenta intre elevi se rezuma la corectitudine, dreptate, incredere in sine. Nu e concurs cine ia nota mai mare, fiindca notelele sunt confidentiale. Iar usa clasei e fie larg deschisa, fie din sticla.
Amandurora le e ciuda ca americanii ies din scoala increzatori si stiu ce vor sa faca in viata, chiar daca nu stiu atata carte, in timp ce noi, romanii suntem dezamagiti, lipsiti de incredere in sine, pesimisti.
Ideea ca fiecare are un talent si ca fiecare poate fi eficace in societate, daca e ajutat sa se autodescopere conteaza in scolile din vest. La noi, matematica si romana sa traiasca. Sansele copilului in viata sunt pecetluite cu cele doua materii.
Personalitatea copiilor ajunge adesea sa fie calcata in picioare de profesori.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, profesori, scoala, invatamant, te iubesc,
Dată publicare:
01-04-2012 14:29