Romania, te iubesc! Padurile sunt macelarite ilegal sub nasul autoritatilor

Dată publicare: 17-04-2011 17:56
Dată actualizare: 15-12-2017 16:23


'Accidentale': iata noua gaselnita prin care se taie ilegal si totusi cu acte in regula. Sub pretextul ca au fost doboriti de calamitati, sute copaci sunt scosi din padure in fiecare zi.

Partea a II-a: Procuratorul de padure = relatii, influenta si tupeu

Partea a III-a: Romania, te iubesc! Dezastrul din Maramures: hotii trag in tot ce misca

Se intampla in Parcul Natural Putna-Vrancea. Taierile pe accidentale au devenit insa un fenomen national.

Un copac ofera intr-o ora necesarul de oxigen al unui om pentru 3 zile. In fiecare ora, in padurile Romaniei sute de copaci sunt culcati la pamant ilegal iar in urma raman imagini apocaliptice.

Avem 6.741.000 de hectare de padure. Pare mult, dar suntem la coada Europei la acest capitol. Romania a pierdut intr-un secol mai bine de jumatate din paduri. Si nu se opreste. Pierde in continuare hectare intregi in fiecare zi. Taieri la ras.

In ultimii ani, mai multe legi, numite ale proprietatii au adus haos in padure. 500.000 de hectare de padure sunt neadministrate. Acolo in mare parte padure nu mai este. In plus, peste un milion de hectare au fost retrocedate in conditii discutabile, iar alte 500.000 de hectare sunt in litigiu.

In ultimul timp, au aparut procuratorii, invizi care cer si primesc in numele unor mai familii de boieri zeci si sute de mii de hectare de padure.

La inceputul acestui sezon, la Romania, te iubesc! am arata dezastrul din padure. Peste tot se fura ca in codru.

Vinovati sunt multi: silvicultori, politicieni, politisti, oameni de afaceri. Acest material a ajuns pe masa tuturor autoritatilor din Romania care ar trebui sa ia masuri.

Premierul Emil Boc nu a vrut sa primeasca materialul. L-au primit insa sefii Parlamentului, senatori, deputati, sefii politiei, autoritati de control, ministrul padurilor.

Toti au promis ca vor studia problema si vor lua masuri. Inca nu le-au luat. Intre timp, noi ne-am intors in padure.

Parcul Natural Putna-Vrancea. Un loc cu regim silvic special. Pe imagine se vede cum doi indivizii parasesc camionul cu lemne in mijlocul drumului si fug in padure.

In camionul abandonat in mijlocul drumui sunt cel putin 15 metri cubi de lemn de cea mai buna calitate. Dupa cateva minute o alta masina incarcata cu lemne soseste si apar si proprietarii camionului abandonat.

Am plecat mai departe in padure. Pe firul apei, insa, cineva ne urmarea.

Am ajuns in Parcul Natural Putna-Vrancea cu seful Pazei, Aurel Lechea. Acum cateva luni, Lechea a dezvaluit pe internet cum se fura din parcul natural, cu acte in regula.

Accidentalele sunt copacii doborati de calamitati.

"Nici discutii de accidentale. Se intervine cu lucrari pe acceasi suprafata. Am facut sesizari la ministerul mediului si apelor si nu s-a luat nici o masura. Se vede clar, arbori care sunt pusi in valoare, n-au nici un motiv sa fie dati jos..."

Acum, in locul arborilor filmati si postati pe internet au ramas doar buturugile.

Padurea din zona Parcului apartine Obstii de Mosneni din comuna Tulnici iar ce se intampla aici are acordul Ocolului Silvic Privat Tulnici.

Si pe autorizatia de taiere se arata clar ca produsele exploatate sunt accidentale.

In padure sute de buturugi raman dovada taierilor iar alti copaci, marcati aparent legal, asteapta sa fie pusi la pamant.

In mod normal, pe "accidentale" ar trebui scosi din padure copacii doborati de calamitati sau care au probleme. La Tulnici lucrurile stau pe dos.

Copacii de aici se taie cu acordul Ocolului silvic iar firma care exploateaza apartine fratelui sefului de ocol. Pe Costel Nicoara seful ocolului, cel care aproba taierile l-am gasit in Bucuresti cu o varianta uluitoare despre motivul taierilor din parcul natural.

Mai mult, taierile de aici au primit acordul ITRSV-ului, singura institutie a statului care poate controla padurile private.

Alexandru Lefter este seful ITRSV peste 6 judete. Stie bine ce se intampla la Tulnici.

Parcul Natural e brazdat de drumuri ilegale. Iar toate apele din zona au fost poluate.

Mai mult, dupa ce padurile au trecut in proprietate privata au fost distruse si pepinierele.

In padure tot timpul am avut senzatia ca suntem urmariti. Cand i-am descoperit urmaritorii au fugit cu doua tafuri.

Cei doi indivizi au ascuns tractoarele in padure. Incercau sa ne ia din nou urma. Ceva mai tarziu am descoperit si locul din care scoteau copaci. Copaci taiati ilegal.


VIDEO PROTVPLUS.RO