In padurile din Cluj nu prea mai sunt brazi de taiat! Apelam la importuri


Ultimul update: Sambata 27 Octombrie 2012 13:27
Data publicarii: Miercuri 09 Decembrie 2009 00:00
Categorie: Stiri Sociale

A importa brazi in Romania, in inima Transilvaniei, e ca si cum ai duce nisip in desert. Si totusi, localnicii din judetul Cluj vor impodobi de Craciun pomi unguresti sau din tarile nordice, pentru ca Directia Silvica nu mai are ce sa taie.


La Cluj-Napoca, oamenii sunt disperati. Multe paduri au fost retrocedate fostilor proprietari, iar autoritatile vor scoate la vanzare doar 10.000 de brazi. Deocamdata sunt pe piata cei confiscati de la hotii care i-au taiat ilegal.

Ca sa fie insa lumea multumita, Directia Silvica s-a transformat in intermediar. A comandat din Danemarca, Finlanda, Norvegia, dar si Austria si Germania.

Preturile vor fi mai mici decat anul trecut, insa brazii de import costa oricum cu 20, 30 de lei mai mult decat cei romanesti. Pot ajunge chiar si la 100 de lei, spun autoritatile, care s-au gandit si la o varianta de rezerva: de pilda, puteti cumpara o crenguta, care e de 10 ori mai ieftina si costa in jur de 3 lei.

Ca sa dea un exemplu, angajatii de la Directia Silvica din Cluj s-au hotarat sa-si cumpere brazi artificiali.

In schimb, la Sibiu exista mii in plus. Brazii adusi pe piata de cei de la Directia Silvica se vand deja ca painea calda, iar din paduri s-a taiat chiar mai mult decat anul trecut. Un brad de 1,5 metri costa aprozimativ 25 de lei, dar pretul creste odata cu inaltimea si coroana.

 

Tags: sarbatori, brazi,

Brad de plastic sau natural? La ghiveci sau abia taiat din padure?
Se apropie sarbatorile, asa ca hotii de brazi s-au pus si ei pe treaba
Criza economica salveaza mii de brazi de la taiere!
VIDEO PROTVPLUS.RO