Vaccin impotriva falimentului. Institutul Cantacuzino, in pragul unui dezastru
Institutul Cantacazino, singurul institut din Romania in care se produceau vaccinuri si seruri de care depindea sanatatea a milioane de oameni, este in pragul falimentului.
Management defectuos, interese imobiliare sau presiuni din partea unei piete extrem de dure, prostie si rea-vointa, toate acestea au fost cauzele unui dezastru anuntat de ani de zile.
De cateva luni, institutul nu mai produce niciun vaccin, iar dreptul la sanatate al romanilor este pus sub semnul intrebarii.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Istoria Cantacuzino
In 1921 se infiinta la Bucuresti Institutul de seruri si vaccinuri "Ioan Cantacuzino", un centru de stiintific ce a avut un rol important in sanatatea romanilor. Zeci de generatii au primit imunitate in fata bolilor prin vaccinurile preparate la Cantacuzino, cunoscute in intreaga lume. Acum, institutul de care depindea sanatatea a milioane de romani este in pragul colapsului. Singurul producator de vaccinuri este intr-o criza fara precedent, nu mai produce nici un vaccin si stocurile acestuia sunt pe sfarsite.
Dupa 91 de ani, Institutul Cantacuzino trage sa moara. Se cauta acum un vaccin impotriva dezastrului, dar acest lucru se pare ca nu se va intampla curand.
Managementul defectuos, concurenta acerba de pe piata, desfiintarea unor linii de productie, dar si interese imobiliare, toate acestea fac parte dintr-un complex cu un singur deznodamant - dezastru la Cantacuzino!
Ultimii ani din lunga tranzitie romaneasca, fatali
Virusul dezinteresului, al hotiei si incompetentei au afectat activitatea celui mai important institut de cercetare in domeniul vaccinurilor din Estul Europei.
Prin portile de la Cantacuzino au iesit milioane de fiole, sute de produse, dar acum institutul nu mai produce nimic.
Supravietuieste cu greu din cateva analize pe care le face prin policlinica sau prin cercetarea din cele zece centre de referinta. Dar activitatea de baza, producerea de vaccinuri, a incetat brusc.
Inca din anii '90, angajatii au tot trimis memorii Ministerului Sanatatii si Guvernului atragand atentia ca desfiintarea rand pe rand a sectiilor de productie a vaccinurilor va duce la falimentul institutului.
"Rand pe rand, vaccinurile pe care le producea Cantacuzino au fost inlocuite de produse straine. Care au intrat pe piata prin licitatiile organizate de Ministerul Sanatatii, pentru ca Ministerul Sanatatii se ocupa de programele nationale", a spus doctorul Monica Balteanu, angajata la Institutul Cantacuzino.
In 12 aprilie, fostul director Radu Iordachel, demis de ministru Cseke pentru management defectuos, a fost repus in functie printr-o sentinta a tribunalului. Este greu insa sa avem acces la dansul.
De mai bine de o saptamana am trimis o solicitare de a filma in interiorul Institutului Cantacuzino.
Am primit un telefon ca domnul director are de prezentat un material si pleaca.
Daca noi am mai putea astepta cu solicitarea noastra, pacientii insa sunt ingrijorati.
Inca din anii '90, institutul a inceput sa renunte la producerea unor vaccinuri traditionale
Unele dintre ele aflate chiar pe lista vaccinurilor obligatorii de la Ministerul Sanatatii.
"Vaccinul Polio a fost prima arie de vaccin care a disparut, pentru ca Organizatia Mondiala a Sanatatii, prin 1994, a spus ca poli va fi o boala care se va eradica si ca nu mai exista utilitatea de a produce acest vaccin", a declarat doctorul Balteanu.
La fel s-a intamplat si cu celelalte vaccinuri de pe lista vaccinurilor obligatorii: rand pe rand, in Institut s-a luat decizia de a se renunta la productia lor.
In ultimele saptamani s-a vorbit de criza vaccinului rabic, doar ca putina lume stie ca Institutul Cantacuzino nu-l mai produce de ani de zile.
"Nu s-a mai produs pentru ca a aparut un vaccin rabic care se produce pe culturi celulare, noi il faceam pe creieri de soricei nou-nascuti, si din cauza aceasta, s-a incetat producerea lui. Dar, prin Institutul Cantacuzino s-a derulat un contract cu Sanofi in care noi aveam grija sa cumparam de la Sanofi si sa punem la dispozitia centrelor antirabice", explica doctorul Monica Balteanu.
Institutul Cantacuzino s-a transformat intr-un intermediar pentru piata de vaccinuri
Dan Ionescu este unul dintre cei mai vechi angajati ai institutului.
"Acum se fac importuri, si factorii probabil decizionali sunt foarte interesati la importuri ca primesc, nu mi-e frica sa spun, primesc comisioane. Ca toti primesc comisioane. Si atunci nu-ti mai trebuie Institutul", spune Dan Ionescu, sef de laborator al Institutului Cantacuzino.
Ca el gandesc multi, dar putini au curajul sa se exprime, desi situatia in Institut este din ce in ce mai delicata.
Fostii ministri nu vor sa auda de subiectul Cantacuzino, desi au responsabilitatea numirii unor directori
Desi inca nu s-a asezat comfortabil in scaunul ministerial, Vasile Cepoi are de rezolvat si haosul de la Cantacuzino. Recunoaste ca acolo este un "cartof fierbinte" pe care l-a pus in discutie inca de cand era secretar de stat.
La nivelul Ministerului s-a format o comise, doar ca aceasta comise s-ar putea sa nu aiba de facut decat sa constate daunele...
Citeste si:
Falimentul Institutului Cantacuzino. Cum a pierdut dreptul de a produce pana si vaccinul antigripal