Falimentul Institutului Cantacuzino. Cum a pierdut dreptul de a produce pana si vaccinul antigripal

×
Codul embed a fost copiat

Daca Romania ar fi lovita de o epidemie sau, mai rau, de o pandemie, nu ar putea sa faca fata. Am apela la organismele internationale, dar daca epidemia ar fi prezenta si in alte state, atunci am sta la coada. Intai se vaccineaza ei, pe urma si noi.

Cel putin ciudat, atata vreme cat in Romania functiona unul dintre cele mai puternice centre de referinta de lupta impotriva bolilor din aceasta parte a Europei.

Avocatul Poporului - propria ancheta la Institutul Cantacuzino

De cateva luni, institutia Avocatului Poporului a demarat propria ancheta cu privire la Institutul Cantacuzino. Curand va aparea un raport special ce va fi pus la dispozitia Guvernului si Parlamentului. Ingrijorarea este indreptatita mai ales vizavi de rolul strategic al Institutului.

"Aceasta incetare a producerii vaccinurilor nu este noua, ca urmare ar fi trebuit sa dea de gandit autoritatilor publice, si sa nu se creeze aceasta eventuala stare care exista acum, aceasta eventuala stare de pericolpentru ca lipsesc vaccinurile. Vaccinurile pentru epidemii si pandemii nu se achizitioneaza din farmacii", spune profesorul universitar Gheorghe Iancu, Avocatul Poporului.

Citește și
Lauren Smalley
"Am vrut sa fiu frumoasa, dar am devenit un monstru". Unde a dus-o obsesia pentru buze
VIDEO. Zelenski, reacție după discuția dintre Olaf Scholz și Vladimir Putin

O asemenea explicatie se bazeaza pe ceea ce spune articolul 1 din Constitutie - Statul roman are un caracter social.

"Noi am continuat acest demers ca sa semnalam ca este incalcat dreptul la sanatatea populatiei. Acesta este rolul nostru constitutional", a declarat Ionel Oprea, adjunctul Avocatului Poporului.

"Bani au avut. Deci cu bani se puteau face multe, oameni de stiinta au avut, baza materiala au avut si au, atunci ce este?", se intreaba Avocatul Poporului.

De ce s-au retras autorizatiile de producere a vaccinurilor la Cantacuzino?

Agentia Nationala a Medicamentului este autoritatea care elibereaza sau ridica avizele necesare pentru aparitia in piata farmaceutica. Aici primim niste raspunsuri surprinzatoare.

"Ar fi trist ca cineva sa creada ca ANM nu a acordat tot sprijinul", a spus Anca Crupariu, purtatorul de cuvant al Agentiei Nationale a Medicamentului.

In noiembrie 2011, ANM a primit o adresa din partea Institutului Cantacuzino prin care i se solicita eliberarea deciziilor de incetare a autorizatiilor de punere pe piata pentru 21 de produse aflate in portofoliul Institutului Cantacuzino. Este vorba de Polidin, de Cantastim, de vaccin stafilococic, de vaccin tetanic, ser anti-tetanic. Ce inseamna aceasta incetare? Inseamna ca nu mai intentionau sa fabrice aceste produse.

Fosta conducere, prin semnatura directorului Radu Dorel, a facut un gest surprinzator, de parca ar fi vrut sa-si taie singuri craca de sub picioare. In momentul in care o astfel de autorizatie se retrage, e ca si cand o iei de la 0. Adica ani de aprobari, incercari si retestari ale produsului.

In cele din urma echipa "Romania, te Iubesc!" a reusit sa se intalneasca cu directorul actual, cel care a revenit pe functie pentru a conduce un institut aflat cu un picior in groapa.

"Institutul nu mai detine nici o autorizatie de punere pe piata pentru produse biologice. In 2010 erau 17 produse autorizate", a spus Radu Iordachel, directorul Institutului Cantacuzino.

Cererea fostei conduceri este lipsita de logica. Intre cele 21 de produse se afla preparate ce aveau cautare in piata si in care s-au investit zeci de ani de munca.

Echipa "Romania, te iubesc!" nu a reusit sa afle care a fost motivatia fostului director. Si nu este singurul lucru surprinzator.

In Cantacuzino exista linii de productie in care s-au bagat foarte multi bani

Din 2006, printr-un program al Bancii Mondiale, s-a demarat o linie de vaccin gripal. Aproape 10 milioane de euro au fost cheltuiti cu aceasta linie de productie si acum, dupa sase ani, aceasta nu este inca gata.

Reprezentantul Organizatiei Mondiale a Sanatatii nu intelege nici el ce se intampla la Cantacuzino.

"Din pacate timpul este un mare dusman in acest moment, pentru ca in cadrul intregului proces de productie si pregatire anuala a fiecarui vaccin timpul este un element fantastic de care trebuie sa se tina cont. Astfel incat, daca se pierd anumite etape, fie de testare, fie de acreditare, fie de certificare, atunci se rateaza momentul productiei optime, si anume perioada de toamna", explica Victor Olsavzsky, reprezentantul Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Din februarie ar fi trebuit sa inceapa lucrarile pentru vaccinul din aceasta toamna.

"Nu mai este timp! De ce? In ianuarie acest an s-a primit o adresa din partea Institutului Cantacuzino prin care eram informati ca sectia de preparare pentru vaccinul gripal este in reamenajare, ca atare se cerea suspendarea autorizatiei de fabricatie obtinuta in 2011, singurul care mai avea autorizatie de fabricatie", a dezvaluit Anca Crupariu, purtatorul de cuvant al Agentiei Nationale a Medicamentului.

"Alte state in jurul nostru nu au aceasta capacitate. Noi suntem un caz fericit, iata ca avem un astfel de institut, o astfel de capacitate de aproape 100 de ani practic, care de-a lungul timpului si-a dovedit eficienta", a spus Victor Olsavzsky.

In noiembrie, Institutul Cantacuzino o sa poata sa ofere vaccinul gripal, numai daca vor face rost de bani pentru demararea productiei.

Si daca vaccinul nu va putea fi facut la Cantacuzino, exista si alte oferte pe piata, desi la preturi mult mai mari. De exemplu, in 2007 si 2008, pretul vaccinului gripal romanesc a fost de 15 lei in comparatie cu cel de import de 25 - 30 de lei.

Principalele companii producatoare de vaccinuri prezente in farmacii in ultimii ani sunt Sanofi-Pasteur si Glaxo-Smith Klein. Acestea ocupa peste 80% din piata.

Schema obligatorie de imunizare a Ministerului Sanatatii este asigurata in special de produsele acestor companii, ce au ocupat locul lasat de Cantacuzino.

Directorul Public Health & Corporate Affairs GSK, doctorul Ciprian Marcu, a raspuns cu sinceritate: "Dupa cum prea bine stim este o piata libera, o piata dominata de legea cererii si a ofertei, sigur, ca orice produs care dispare de pe piata va fi inlocuit de produse similare, de catre producatori care au expertiza similara. Orice loc liber nu va ramane pentru mult timp neocupat. Ceea ce insa ar trebui sa ne preocupe sau intrebarea care ar trebui pusa este de ce au disparut aceste vaccinuri ale Institutului Cantacuzino".

Sanofi-Pasteur este o companie dedicata exclusiv producerii si dezvoltarii vaccinurilor. In Romania, compania are o colaborare indelungata cu autoritatile statului, raspunzand prin produsele sale nevoilor specifice ale pietei. In acest sens, in ultimii 8 ani, parteneriatul cu Ministerul Sanatatii a vizat furnizarea de vaccinuri pentru Programul National de Imunizari (vaccinarea copilului, vaccin gripal).

Ei sunt cei care vaccineaza acum Romania, odata cu disparitia producatorului autohton.

Ce s-a intamplat cu linia de productie a vaccinului impotriva tuberculozei

Romania este tara cu cea mai mare incidenta de tuberculoza din Europa. Si are nevoie de tratamentul impotriva acestei boli grele. De cativa ani s-a inceput la Cantacuzino si aducerea unei linii de vaccin BCG la standardele cerute in Uniunea Europerana. Cu finantare proprie si de la Guvern. Dar, si aceasta este in... conservare.

"Cand s-a inspectat intregul flux tehnologic pentru acordarea autorizatiei de fabricatie pe produsul BCG s-au constatat deficiente majore cu potential critic si nu s-a putut acorda autorizatia de fabricatie pentru BCG", explica Anca Crupariu, reprezentant ANM.

Anul trecut, Romania a facut multe incercari pe piata internationala pentru a gasi doze suficiente de vaccin impotriva tuberculozei. Abia cu ajutorul UNICEF s-a putut rezolva criza in care ne-am aflat.

Criza la Institutul Cantacuzino este continuua. Iar mizele sunt mari. Angajatii vorbesc si de o valoare imobiliara a Institutului pe care multi au pus ochii. Nici nu e de mirare, institutul are imobile in zone extrem de atractive. Sapte hectare in Darvari-Ilfov, 11 hectare in Baneasa si aproape patru hectare in Cotroceni.

Celui mai mare institut de vaccinuri din Europa de Est i-au facut injectia letala chiar cei care ar fi trebuit sa-l resusciteze. Finalul Institutului Cantacuzino in care statul a investit enorm e aproape. Nu exista o strategie de relansare, interesele pentru distrugerea lui sunt mari, iar cei ramasi sa stinga lumina sunt prea putini si prea lipsiti de putere sa mai salveze ceva.

Citeste si:

"Romania, te iubesc!" Vaccin impotriva falimentului. Institutul Cantacuzino, in pragul unui dezastru anuntat de ani intregi

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
Citește și...
Vaccin impotriva falimentului. Institutul Cantacuzino, in pragul unui dezastru
Vaccin impotriva falimentului. Institutul Cantacuzino, in pragul unui dezastru

Institutul Cantacazino, singurul institut din Romania in care se produceau vaccinuri si seruri de care depindea sanatatea a milioane de oameni, este in pragul falimentului.

"Am vrut sa fiu frumoasa, dar am devenit un monstru". Unde a dus-o obsesia pentru buze

Obsesia de a avea un chip perfect a adus-o pe o femeie de 30 de ani in pragul mortii. Mai mult, frumusetea la care visa era foarte departe si in timp chipul ei a devenit unul de cosmar.

Cristian Gog, castigatorul
Cristian Gog, castigatorul "Romanii au talent", prezentat de The Sun ca "omul care si-a oprit inima"

Cristian Gog, castigatorul marii finale a show-ului "Romanii au talent" de la Pro TV, este prezentat intr-un articol din publicatia britanica The Sun ca fiind "barbatul care si-a oprit propria inima".

Romania, te iubesc: Institutul Cantacuzino, ingropat de virusii hotiei si incompetentei
Romania, te iubesc: Institutul Cantacuzino, ingropat de virusii hotiei si incompetentei

Institutul Cantacuzino, singurul din Romania care producea vaccinuri pentru protejarea sanatatii a milioane de oameni, este in pragul falimentului.

"Romania, te iubesc!": O viata de peste 40 de ani, inecata in alcool. "M-am trezit pe masa la morga"

60 de beri si 2 litri de votca intr-o singura zi. Este performanta deloc de invidiat a unui clujean, Raul Giura. Patima bauturii i-a furat si distrus viata. A privit in ochi moartea ani de zile, incercand zadarnic sa renunte la bautura.

Recomandări
Prețurile din România cresc mai repede decât în orice alt stat din UE. Scumpirile, cauzate de majorările de salarii și pensii
Prețurile din România cresc mai repede decât în orice alt stat din UE. Scumpirile, cauzate de majorările de salarii și pensii

În 2024, România rămâne campioana scumpirilor în Uniunea Europeană. Conform previziunilor Comisiei Europene, țara noastră va încheia anul cu cea mai mare rată a inflației, ceea ce înseamnă că la noi prețurile cresc mai repede decât în orice alt stat UE.

Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului

Premierul Marcel Ciolacu spune că a primit răspuns scris din Ucraina privind interdicţia lui George Simion în această ţară și a făcut public documentul primit de la Kiev.

Povestea unei școli din Buzău care a reușit să reducă abandonul școlar. Cum sunt motivați elevii și părinții lor
Povestea unei școli din Buzău care a reușit să reducă abandonul școlar. Cum sunt motivați elevii și părinții lor

Campania „Deșteaptă-te, România!" ajunge vineri seară la final. În aceste două săptămâni Știrile ProTV au prezentat modele educaționale din țară și din străinătate, promovate de dascăli care susțin excelența.