Ministrul Sorin Cîmpeanu, la Pro TV: In invatamantul romanesc este nevoie de o schimbare de mentalitate, dar si de viziune
Invitat in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de la ora 10.00, la Pro TV si PROTV NEWS, ministrul Educatiei Sorin Cimpeanu a raspuns la intrebarile lui Cristian Leonte despre problemele din invatamantul romanesc.
In opinia ministrului, pentru ca invatamantul romanesc sa scape de toate problemele cu care se confrunta in prezent - nivel mare de analfabeti, scoli fara autorizatii, absolventi care parasesc sistemul, salarii mici, programa scolara prea incarcata - este nevoie atat de o viziune clara, cat si de schimbarea unor mentalitati.
Cimpeanu a declarat ca, in timp ce unii reprezentanti ai societatii civile se plang ca programa scolara este prea incarcata pentru elevi, altii cer introducerea unor cursuri noi, precum orele de educatie sexuala sau educatie rutiera.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
In acelasi timp, deocamdata nu exista solutii pentru ca - de exemplu - toti elevii sa invete doar dimineata si sa nu mai ajunga seara tarziu acasa.
In ceea ce priveste problema salarizarii cadrelor didactice, ministrul Educatiei a declarat ca peste 4 ani se va ajunge la un nivel "atractiv" in privinta veniturilor profesorilor.
Ministrul Educatiei a mai declarat in emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro TV ca, potrivit statisticilor, in 2014 a avut loc, in medie, un caz de violenta in fiecare scoala in Romania, dar ca anul acesta fenomenul este in scadere, datorita masurilor care au fost luate: instalarea unor sisteme de supraveghere in scoli sau intarirea pazei in unitatile de invatamant.
Sinteza declaratiilor:
Sorin Cimpeanu: La nivelul educatiei este nevoie de viziune. Ce trebuie sa facem si cum trebuie sa facem.
- In primul rand avem curriculum cu tot ceea ce inseamna: intocmirea planurilor cadru. Numarul de ore pe saptamana. Aici nu trebuie sa inventam roata. Dupa care avem programa scolara. Acesta este un prim palier. In momentul de fata se agreeaza profilul absolventului de invatamant.
Cristian Leonte: De ce e programa scoala atat de incarcata?
Sorin Cimpeanu: E o intrebare foarte corecta. Avem urmatoarele probleme. De indata ce pui in discutie existenta unei anumite discipline se declanseaza un proces.
Sa va dau un exemplu. Se solicita din unele parti ale societatii introducerea unor discipline precum educatia sexuala, educatia rutiera. Introducerea unui numar din ce in ce mai mare de discipline nu va simplifica programa scoala. Una din cauzele pentru care avem rezultate slabe in domeniul educatiei este ca in programa scoala ne-am axat pe acumularea de cunostiinte si nu pe competentele cheie.
Diversitatea punctelor de vedere este excesiv de mare. Avem acest prim palier, curriculum. Palierul 2, manualele. Al 3-lea este infrastructura, iar al 4-lea este factorul uman, profesorii. In ultimii 5 ani am avut o scadere dramatica a dascalilor sub 35 de ani. Cei mai buni absolventi de invatamant au alte oferte atractive. Sistemul de salarizare este un factor esential. Conditiile din scolile romanesti trebuie sa fie de natura sa faca viabila otpiunea unui tanar absolvent de invatamant superior.
Cristian Leonte: Cand credeti ca se va ajunge la acest nivel al salarizarii?
Sorin Cimpeanu: In 4 ani de zile trebuie sa se atinga aceste plafoane, care inca nu au fost inca agreate la nivelul negoicierilor dintre Guvern si societate. Exista sustinere in acest sens. Cresteri graduale in 4 ani, la un salariu are sa fie atractiv.
Cristian Leonte: Mediul din scoli. Acolo aveti in continuare scoli fara autorizatie sanitara.
Sorin Cimpeanu: Realitatea este 1 din 5 cladiri fara autorizatie sanitara. Aceste cladiri apartin unui numar de 2500 de scoli. In peste 80% din cazuri este cauza lipsei alimentarii cu apa. Sunt situatii in care desi nu exista autorizatie sanitara, procesul de educatie se desfasoara foarte bine. Am cerut sa am un interlocutor la nivelul fiecarui judet cu care sa pot discuta. In Suceava, 56% din cladiri fara autorizatie.
A fost avansat si un termen, aniversarea centenarului 2018 sa nu ne mai prinda cu nicio scoala fara autorizatie. Este un termen realist, suntem in curs de a face acest lucru.
Cristian Leonte: Competentele copiilor. La sfarsitul liceului, elevii merg la targuri de job-uri. Nu stiu sa se prezinte, nu stiu sa vorbeasca. Cine ar trebui sa schimbe aceasta situatie?
Sorin Cimpeanu: Sistemul de educatie, competentele de care vorbeam. printr-o alegere inteleapta a disciplinelor, care sa genereze aceasta existenta a competentelor. Doar ca acestea se fac in timp. Trebuie sa schimbam aceste lucruri, acumularea de cunostiinte pe competente. Legatura dintre educatie si societate trebuie sa fie mult mai stransa.
- Dincolo de programa scoala trebuie sa avem si profesorii pregatiti sa implementeze aceste programe scolare. Testele internationale PISA si TALIS, ne ajuta sa vedem unde ne pozitionam. In 2012 testul PISA a aratat Romania pe locul 45 din 65.
- Acum avem testarile din 2015 ale caror rezultate vor fi date in 2016. Testarile se fac dintr-o perspectiva. Nu vom avea un salt spectaculos. E nevoie de consecventa in mandatul unui ministru indiferent cine este el.
Cristian Leonte: Cand o sa se incheie cu permanenta modificare a programelor scolare?
Sorin Cimpeanu: In 2020.
Cristian Leonte: Vom mai exista meditatii in 2024?
Sorin Cimpeanu: Intotdeauna vor exista, dar nu la acest nivel.
Cristian Leonte: Sustineti fiscalizarea veniturilor profesorilor in aceasta activitate a mediatiilor?
Sorin Cimpeanu: Nu ma pronunt, deocamdata. E o chestiune de fiscalizare.
Cristian Leonte: Credeti ca undeva in viitor tema de acasa ar putea fi inlocuita cu lucrul la scoala?
Sorin Cimpeanu: Asta trebuie sa se intample. profesorii trebuie sa inteleaga ca ora la clasa nu este exclusiv predarii. In aceste 50 de minute trebuie sa iasa si cu elevii din clasa, cum spuneati dvs. Nu este o masina exclusiv de predat. Daca asta nu se va schimba este foarte trist. Cred ca asta se va schimba. Trebuie sa existe o coerenta.
- Avem aproape 8% dintre elevi, 240.000 de elevi, care nu participa la orele de religie. Este dreptul lor. Este foarte greu de dat o solutie. Una este solutia in invatamantul primar si alta in liceu. Sunt total diferite. Daca sunt la clasa 1 sau a 2-a pot face ceva in acel timp. Trebuie sa fie in acelasi spatiu. Este o problema de resurse. Ne-am dori ca toti copiii sa invete dimineata, dar este imposibil.
Cristian Leonte: Sustineti introducerea cursurilor de educatie sexuala in scoli?
Sorin Cimpeanu: Acestea fac deja parte din programa de educatie pentru sanatate, se continua cu modulul 2 sau 3. Se merge la clasa a 12-a pana la boli cu transmitere sexuala, contraceptie, violenta sexuala si abuz, legislatie in domeniu... Ea face parte din pachetul de discipline la dispozitia scolii. Ea este o optiune a scolii si a elevilor.
- Am participat la campania UNICEF de combatere a violentei in scoli, un program bine venit. Anul trecut am avut peste 18.700 de cazuri de violente in scoli, adica in medie un caz in fiecare scoala din Romania. In prima jumatate a acestui an calendaristic fenomenul s-a diminuat. Cred ca trebuie definit mai bine statutul elevului si al profesorului.
Despre plagiate
Sorin Cimpeanu: La modul general avem 56.400 de tiluri de doctor in perioada 2000-2015. Responsabilitatea in momentul de fata apartine universitatilor, apoi comisiilor de certificare.
Sursa: Pro TV
Etichete: profesori, scoala, invatamant, Sorin Cimpeanu, elevi, ministrul educației, dupa 20 de ani,
Dată publicare:
11-10-2015 11:32