Ministrul Cimpeanu: Guvernul a propus sindicatelor din Educatie majorarea salariilor profesorilor cu 10% de la 1 decembrie
Negocierile dintre cei patru ministri din guvernul Ponta si sindicalistii din Educatie s-au terminat joi seara fara a se ajunge la un acord.
Reprezentantii executivului le cer profesorilor sa astepte pana pe 10 octombrie, cand ar trebui sa finalizeze executia bugetara. Dascalii vor o marire salariala cu 15% de la 1 noiembrie.
La discutiile care au durat mai bine de 2 ore au participat ministrii Educatiei, Muncii, Ministrul de Finante si cel pentru dialog social. La final, cele doua tabere nu au ajuns la un acord.
Ministrul Educatiei, Sorin Campeanu: "Guvernul a propus cresteri de 10 % din 1 decembrie si anume tot ce era asumat prin acel acord privind unele masuri in domeniul educatiei pentru anul 2016 sa fie acordat din decembrie."
Marius Nistor, presedintele Sindicatului Spiru Haret: "Guvernul sa isi faca calculele de asa natura incat sa acorde cresterea salariala din luna noiembrie si nu din luna decembrie. Oare ce e mai important? Castigarea unei luni si intrarea pe executia bugetara a anului 2016 sau sa motivezi cu adevarat resursa umana din sistemul universitar si preuniversitar. "
Profesorii au acceptat sa astepte pana in octombrie si spera ca pana atunci, guvernul sa gaseasca banii necesari majorarii salariale.
O majorare cu 15% a salariilor in invatamant ar costa guvernul 1,6 miliarde de lei pe an.
Conform ultimelor grile din noua Lege a salarizarii, un invatator va avea intre 1900 si 4200 de lei, in functie de grad si vechime.
Un profesor de scoala generala fara vechime va castiga 2000 de lei , iar unul cu vechime maxima - 4500.
Un asistent universitar cu 5 ani vechime va primi intre 2100 si 2700 de lei , in timp ce unul cu vechime de 35 de ani intre 2900 si 3700 de lei.
Cele mai mari salarii de baza le vor avea profesorii universitari. Salariile acestora pornesc de la 3400 de lei si ajung la 7800 de lei in functie de vechime.
In varful piramidei se afla rectorul universitar cu un salariu de peste 10.000 de lei. La salariile de baza se adauga sporurile, care se pot cumula si variaza intre 5 si 25%.
Un semnal de alarma trag si angajatii CFR. Intre 22 si 24 septembrie vor fi in greva japoneza. Acestia cer salarii cu 10 % mai mari, tichete de munca pentru fiecare zi lucratoare, vouchere de vacanta, imbunatatirea conditiilor de munca, dar si bani pentru investitii si mentenanta. In caz contrar, ameninta cu greva generala.