Ministrul Educatiei: In 2016, anul scolar NU va incepe pe 15 septembrie. Ce se intampla cu manualele

ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu

Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a facut intr-un interviu o serie de precizari privind anul scolar 2016-2017.

Intr-un interviu acordat postului Digi 24, Sorin Cimpeanu a afirmat ca „exista o cerere sustinuta cu argumente si am apreciat din partea Consiliului Elevilor (cererea) de a incepe scoala mai devreme. Am apreciat maturitatea abordarii, cu atat mai mult cu cat solicitarea a venit din partea elevilor, dar impreuna cu precizarea ca nu doresc aplicarea acestui lucru din 2015. Au dorit aplicarea din 2016, ceea ce am luat in considerare in momentul in care am aprobat calendarul pentru 2015-2016, l-am finalizat pe data de 4 septembrie, astfel incat pe 5 septembrie sa inceapa urmatorul an scolar.

Potrivit ordinului de ministru din 4 august, anul scolar 2015-2016 are 36 de saptamani de cursuri, insumand 177 de zile lucratoare. Cursurile primului semestru incep la 14 septembrie si se incheie la 18 decembrie. In perioada 31 octombrie - 8 noiembrie, clasele din invatamantul primar si grupele din invatamantul prescolar sunt in vacanta. Vacanta de iarna tine de pe 19 decembrie 2015 pana pe 3 ianuarie 2016. Copiii revin la cursuri pe 4 ianuarie 2016, care se incheie la 29 ianuarie 2016, cand incepe vacanta intersemestriala, pana la 7 februarie 2016. Semestrul al doilea se termina pe 22 aprilie 2016, urmat de vacanta de primavara, pana la 3 mai 2016. Apoi, cursurile vor fi reluate pana la 17 iunie 2016, de cand incepe vacanta de vara. Potrivit ordinului, saptamana 18 - 22 aprilie 2016 din semestrul al doilea este dedicata programului "Scoala altfel". Aceste activitati pot avea loc si in alta perioada, dar nu mai tarziu de 27 mai 2016. Tezele din primul semestru se sustin, de regula, pana la data de 11 decembrie, iar cele din semestrul al II-lea, pana la data de 20 mai 2016. Conform aceluiasi ordin de ministru, cursurile claselor a VIII-a se incheie in data de 10 iunie 2016.

Tot la Digi24, Sorin Cimpeanu a vorbit si despre manuale. „Am lansat procesul de licitatie pentru manualele de clasa a IV-a, exista un calendar care se termina pe data de 1 iunie 2016, pentru clasa a IV-a”, a spus ministrul Educatiei. „Pentru clasa a III-a, asa cum am spus, am trimis rezultatele licitatiei catre cei care au candidat. Pana pe 15 august, asteptam depunerea de contestatii si in functie de cate contestatii vom primi, si intotdeauna am primit, pana pe 15 septembrie vor fi rezolvate. Pe 15 septembrie 2015 vom avea manuale de clasa a III-a, toti elevii vor avea manuale pe banci, dar nu asa cum ne-am dori, ci vor fi manualele retiparite.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Proiect de lege: elevii sa invete numai dimineata.
Proiect de lege: elevii sa invete numai dimineata. "In schimbul doi ei merg deja obositi la scoala"

Deputatul liberal Stefan Baisanu a initiat un proiect de lege prin care propune ca invatamantul primar, gimnazial si liceal sa se organizeze si sa functioneze numai cu program de dimineata.

Proiect de lege: elevii din clasele primare ar putea primi 200 de lei lunar. Ce trebuie sa faca parintii pentru acesti bani
Proiect de lege: elevii din clasele primare ar putea primi 200 de lei lunar. Ce trebuie sa faca parintii pentru acesti bani

Doua deputate PNL au depus un proiect prin care solicita modificarea Legii Educatiei astfel incat parintii elevilor pana in clasa a IV-a sa beneficieze de un tichet de 200 de lei.

Paduchi si raie in tara unde
Paduchi si raie in tara unde "toti elevii stiu sa foloseasca tableta". In 2014, scoala inca mai incepe cu cautarea lindinilor

Avem in scoli manuale digitale, cursuri de securitate cibernetica - dar si paduchi si raie. La inceputul unui nou an scolar, descoperim ca, desi ne credem in epoca tehnologiei, de fapt n-am iesit bine din Evul Mediu.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.