DUPA 20 DE ANI. Ministrul Educatiei anunta schimbari majore in invatamantul romanesc. Vizate: materia, manualele, BAC-ul

×
Codul embed a fost copiat

Ministrul Educatiei a fost invitatul lui Cristian Leonte in cadrul emisiunii "Dupa 20 de ani". Sorin Campeanu a vorbit despre ce si-ar dori sa schimbe in actualul sistem de invatamant.

Despre rezultatele de la simulare: 58% dintre elevi au luat nota 5

- Desi ca medie ponderata avem o crestere de 8% fata de rezultatele simularii de anul trecut, apreciez aceste rezultate ca fiind ingrijoratoare.

- Ii felicit pe cei care au luat rezultate bune si pe profesorii care le-au generat. Procentul este insa nesatisfacator. In anii trecuti, aveam 500.000 de absolventi de liceu fara BAC, este o problema nationala.

- Suntem pe la 38-39% medii peste 6 dintre cei care s-au prezentat la simulare.

Citește și
scoli profesionale
Scolile profesionale sunt tot mai cautate de elevii care vor o meserie, in loc de Bacalaureat
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Explicatiile esecului:

- Avem problema curriculumului, intr-un proces de modernizare, trebuie tratat cu profesionalism. Trebuie adaptat la nevoile sistemului, cat si la nevoile mediului socio-economic. Suntem in curs de interventie.

- Poate avem o problema si cu modul de formulare al subiectelor

- La nivelul Ministerului Educatiei functioneaza o serie de institutii subordonate: Centrul national de evaluare si examinare, dar si Institutul de Stiintele Educatiei, care se ocupa cu realizarea "curriculei". Subiectele de examen si responsabilitatea manualelor sunt insa la Centrul national de evaluare si examinare.

Bacalaureatul diferentiat

- Pe viitor, luam in calcul un bacalaureat diferentiat, un bacalaureat profesional si un bacalaureat stiintific care sa-ti permita accesul la licenta, master, doctorat. Daca decizia s-ar lua in 2015, schimbarile s-ar aplica din 2019.

- Este obiectivul nostru de a lua o decizie pana la inceputul anului scolar

Mai putine manuale alternative

- Matematica trebuie sa le dea elevilor posibilitatea abordarii structurate a mai multor aspecte.

- Pot sa va spun ca existenta manualelor alternative, spre exemplu. Legea ne obliga la manuale alternative, ceea ce inseamna minimum 2 variante, pot fi 3. In momentul in care avem 8-10 manuale, sansele de a avea si variante neconforme de exprimare cresc. 3 manuale alternative ar fi un numar rezonabil.

- Ultimele abecedare s-au livrat in scoli zilele trecute, mult dupa 9 februarie, cand a inceput semestrul 2, in conditiile in care lciitatia a fost lansata in aprilie 2014.

- Nu am avut ragazul de a parcurge toate manualele. Am citit fragmente. Nu pot spune ca am gasit somnifere, pot sa am observatii critice privind relevanta continutului.

Ce e legal sa vanda profesorul in sala de clasa?

- Profesorul nu are dreptul de a vinde manuale in clasa. Stim ca se intampla, luam masuri cand se demonstreaza ca se intampla. Vorbim si de manuale, si de auxiliare.

- Din 2017, se schimba continutul programei incepand cu clasa a V-a 

Despre profesori:

- Avem profesori foarte devotati. Motivatia trebuie sa fie si cea salariala, pe langa cea a satisfactiilor profesionale

- Sunt prevazute cresteri salariale de 5% intre si 5% in septembrie. Imi exprim convingerea ca vom aplica legea salarizarii, un prim pas catre a avea salarii decente, la nivel european.

Cine ii invata pe profesori sa invete la randul lor? V-ati gandit sa aduceti straini la institutele de pedagogie?

- Procesul de modernizare este in curs, cu atat mai mult cu cat degeaba vom avea un curriculum modern si adaptat la cerintele actuale, daca nu vom avea manuale si profesori pregatiti

Peste 80% dintre elevi sustin ca jumatate din timpul orei de curs asculta explicatiile profesorilor. Cand va fi profesorul un partener in educatie?

- Este absolut necesara aceasta schimbare, dar este un proces continuu. Am pledat pentru caracterul interactiv al scolii.

Ati semnat ordinul de ministru prin care Victor Ponta renunta la titlul de doctor?

- Nicidecum. A ajuns o singura solicitare prin intermediul Universitatii Bucuresti. Nu exista cadrul legal pentru renuntarea la titlul de doctor. Nu exista nici acum, a fost promovata o Ordonanta de Urgenta. Ca sa se puna in practica, trebuie 1. sa se depuna o cerere, 2. sa existe o metodologie. Am preferat sa astept validarea la nivelul Parlamentului a acestei prevederi.

Am preferat sa vad cum arata legea. Daca va fi lege, voi elabora metodologia, daca voi elabora metodologia, voi analiza orice cereri voi primi, astept sa vad formularea din lege.

In Finlanda se va renunta la scrisul de mana, am putea vedea si in Romania asa ceva?
- Imi este greu sa-mi imaginez o societate in care se renunta la scrisul de mana.

- Am avut dificultati in rezolvarea unor exercitii de clasa a V-a, VI-a de matematica, desi sunt pregatit in domeniu. Trebuie sa le facem mai usor de inteleg si mai adaptate la nivelul elevilor din fiecare clasa.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
REZULTATE SIMULARE BACALAUREAT 2015. Cati dintre elevii de clasa a XI-a si a XII-a au promovat
REZULTATE SIMULARE BACALAUREAT 2015. Cati dintre elevii de clasa a XI-a si a XII-a au promovat

REZULTATE SIMULARE BACALAUREAT 2015. Elevii din clasele a XI-a si a XII-a, care au participat la simularile nationale, au aflat, joi, notele pe care le-au obtinut la probele scrise.

Scolile profesionale sunt tot mai cautate de elevii care vor o meserie, in loc de Bacalaureat
Scolile profesionale sunt tot mai cautate de elevii care vor o meserie, in loc de Bacalaureat

Se cauta mai mult ca oricand meseriasi. Avem de trei ori mai multi elevi la scolile profesionale decat anul trecut, iar tendintele sunt de crestere.

Tinerii romani,
Tinerii romani, "campioni" la stat acasa pe banii parintilor. Pretentiile celor care la 20 de ani incaseaza ajutor de somaj

Tinerilor din tara noastra nu le place foarte tare munca, iar acest lucru se vede si in statisticile Uniunii Europene, unde figuram peste medie

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.