Tinerii romani, "campioni" la stat acasa pe banii parintilor. Pretentiile celor care la 20 de ani incaseaza ajutor de somaj
Tinerilor din tara noastra nu le place foarte tare munca, iar acest lucru se vede si in statisticile Uniunii Europene, unde figuram peste medie
Potrivit expertilor, cei mai multi tineri de la noi prefera sa stea in continuare pe banii parintilor, sau ai statului, in loc sa mearga la cursuri de formare profesionala, ori sa faca voluntariat ca sa obtina experienta ceruta de angajatori.
Ionut si Mihai au terminat liceul anul trecut insa, nu au reusit sa ia bacalaureatul. Au cautat de munca dar nu i-a incantat nimic. Spun ca si-au permis sa ramana someri pentru ca-i ajuta parintii. In plus, primesc si indemnizatie de la stat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mihai recunoaste ca ajutorul de somaj -250 de lei - ii acopera doar banii de benzina pentru masina.Iar Ionut spune ca si-a cautat ceva de munca, dar... „nu era ceea ce voiam eu. Prea multa munca si prea putini bani.” Iar ajutorul de somaj il tine pentru iesirile in oras cu prietenii.
Nici Florin nu are diploma de bacalaureat, dupa 2 ani de incercari, pentru ca ... i-a fost lene sa invete. Crede insa ca angajatorii nu-i acorda sanse „Imi spuneau ba ca n-am experienta, ba ca n-am bacul, desi bacul nu e un motiv sa refuzi un om".
De-a lungul anilor, rata de promovare a bacalaureatului a scazut. Si odata cu ea s-au inmultit si tinerii fara activitate. Ultimul raport al Comisiei Europene arata ca 16% dintre tinerii din Romania cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani nu au nicio ocupatie. Nu studiaza, nu au loc de munca si nici nu urmeaza vreun curs de calificare profesionala, care sa-i ajute sa-si gaseasca o slujba. Cifra este mai mare decat media europeana, de 13%.
Astfel, Romania se situeaza pe locul al saptelea in Uniunea Europeana la capitolul tineri fara ocupatie intre 15 si 24 de ani. Inaintea noastra sunt italienii, bulgarii, grecii, croatii, spaniolii si cipriotii. Acelasi raport arata ca, in perioada 2007-2012, Romania a fost si statul membru cu cea mai mare reducere a investitiilor in educatie, de 40%.
Sursa: Pro TV
Etichete: bacalaureat, bani, salarii, munca, tineri, angajatori, serviciu,
Dată publicare:
16-01-2015 17:19