Tinerii romani, "campioni" la stat acasa pe banii parintilor. Pretentiile celor care la 20 de ani incaseaza ajutor de somaj

16-01-2015 17:19


Tinerilor din tara noastra nu le place foarte tare munca, iar acest lucru se vede si in statisticile Uniunii Europene, unde figuram peste medie

Potrivit expertilor, cei mai multi tineri de la noi prefera sa stea in continuare pe banii parintilor, sau ai statului, in loc sa mearga la cursuri de formare profesionala, ori sa faca voluntariat ca sa obtina experienta ceruta de angajatori.

Ionut si Mihai au terminat liceul anul trecut insa, nu au reusit sa ia bacalaureatul. Au cautat de munca dar nu i-a incantat nimic. Spun ca si-au permis sa ramana someri pentru ca-i ajuta parintii. In plus, primesc si indemnizatie de la stat.

Mihai recunoaste ca ajutorul de somaj -250 de lei - ii acopera doar banii de benzina pentru masina.Iar Ionut spune ca si-a cautat ceva de munca, dar... „nu era ceea ce voiam eu. Prea multa munca si prea putini bani.” Iar ajutorul de somaj il tine pentru iesirile in oras cu prietenii.

Citeste si: "Adulescentii" sau generatia copiilor care stau cu parintii si dupa 25 de ani. 1 milion de romani nu-si pot gasi independenta

Nici Florin nu are diploma de bacalaureat, dupa 2 ani de incercari, pentru ca ... i-a fost lene sa invete. Crede insa ca angajatorii nu-i acorda sanse „Imi spuneau ba ca n-am experienta, ba ca n-am bacul, desi bacul nu e un motiv sa refuzi un om".

De-a lungul anilor, rata de promovare a bacalaureatului a scazut. Si odata cu ea s-au inmultit si tinerii fara activitate. Ultimul raport al Comisiei Europene arata ca 16% dintre tinerii din Romania cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani nu au nicio ocupatie. Nu studiaza, nu au loc de munca si nici nu urmeaza vreun curs de calificare profesionala, care sa-i ajute sa-si gaseasca o slujba. Cifra este mai mare decat media europeana, de 13%.

Citeste si: UE ne da 10 milioane de euro ca sa integram 5.000 de tineri care au picat BAC-ul. Cat poate castiga un absolvent fara diploma

Astfel, Romania se situeaza pe locul al saptelea in Uniunea Europeana la capitolul tineri fara ocupatie intre 15 si 24 de ani. Inaintea noastra sunt italienii, bulgarii, grecii, croatii, spaniolii si cipriotii. Acelasi raport arata ca, in perioada 2007-2012, Romania a fost si statul membru cu cea mai mare reducere a investitiilor in educatie, de 40%.

VIDEO PROTVPLUS.RO