Scolile profesionale sunt tot mai cautate de elevii care vor o meserie, in loc de Bacalaureat
Se cauta mai mult ca oricand meseriasi. Avem de trei ori mai multi elevi la scolile profesionale decat anul trecut, iar tendintele sunt de crestere.
Copiii care nu s-au visat olimpici cauta sa invete mecanica, tamplarie sau croitorie, ca sa-si asigure un loc de munca. Le garanteaza asta si Ministerul Educatiei, care suplimenteaza clasele in functie de cele mai cautate meserii.
In judetul Satu Mare, Inspectoratul Scolar va suplimenta la toamna cu 18 clase scolile profesionale. Asta pentru ca sunt 900 elevi de a 8-a care si-au exprimat dorinta sa invete o meserie si numai 400 care vor la liceu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Din 29 de elevi cati sunt in clasa, 15 au ales liceul si restul de 14 se pare ca se vor indrepta spre clasele profesionale", a spus o diriginta, Simina Burian.
"Eu m-am gandit la scoala economica si as dori sa devin bucatar, ca imi pace foarte mult sa gatesc. Am rude care sunt bucatari si m-au tentat", a spus un elev, Norbert.
Decizia inspectoratului a fost luata si in baza cererii mari de meseriasi din zona, asa ca in teorie elevii au un loc de munca asigurat.
"Cresterea ofertei se datoreaza numarului mare de solicitari ale agentilor economici din judetul Satu Mare, planul de scolarizare s-a facut pe baza solicitarilor exprimate de agentii economici in lunile decembrie si ianuarie", a spus Adriana Dinga, ISJ Satu Mare.
La Cluj, aproape 700 de elevi au renuntat la ideea de a urma cursurile unui liceu din toamna. In aceste conditii, inspectoratul scolar a decis deja dublarea numarului de clase profesionale. Cei care ii angajeaza pe acesti tineri spun ca incet, dar sigur, ne apropiem de modelul de invatamant practicat cu suces in Olanda sau Polonia.
Raul s-a visat de mic mecanic. La 17 ani are deja un loc de munca stabil.
Reporter: Cum te-a ajutat scoala profesionala pe tine?
Raul Bozadean: Foarte mult, acum am un job stabil, am invatat o meserie.
De pe urma scolilor profesionale au de castigat si firmele care ii primesc pe elevi sa faca practica. Angajatorii ii urmaresc pe parcursul celor 3 ani de studiu, apoi ii aleg pe cei mai buni.
"Noi cautam baieti cu pasiune, pentru a ne asigura fluxul normal de personal din firma", spune Vasile Romitan, sef atelier de reparatii.
In prezent, in Romania sunt aproape 36 de mii de elevi la scoli profesionale. Cei mai multi sunt in Iasi, Suceava, Bacau si Mures si invata sa devina mecanici auto, confectioneri textile, ospatari, tamplari sau comercianti.
"Ceea ce se cauta intr-o fabrica, de la oameni de intretinere: electricieni, mecanici, soferi, magazioneri. Se cauta si intotdeauna s-au cautat oameni in vanzari. De la firma castiga 1000, 1500 de lei cel mult, cei mai buni si pot sa castige cel putin dublu lucrand dupa program, lucrand nu 8 ore, ci 3-4 ore", spune George Butunoiu, headhunter.
"Fundamentarea cifrei de scolarizare in unitatile de invatamant trebuie sa aiba in vedere si perspectivele de dezvoltare economica la nivel local si regional", spune Mihaela Tania Irimia, Ministerul Educatiei.
Elevii care urmeaza cursurile unei scoli profesionale cu o durata de trei ani primesc din partea statului roman cate 200 de lei. In plus, unii dintre ei primesc bursa sau tichete de masa in valoare de 120 de lei chiar de la firma la care fac practica.
Sursa: Pro TV
Etichete: educație, elevi, meserie, scoala profesionala,
Dată publicare:
20-01-2015 18:15