Reactia lui Ponta dupa declaratiile lui Basescu la "Dupa 20 de ani": Presedintele vorbeste fara baza constitutionala

Dată publicare: 02-03-2014 11:32
Dată actualizare: 05-03-2014 06:55


Ponta

Declaratiile presedintelui Traian Basescu privind redesemnarea prim-ministrului sunt pur politice si fara nico baza constituionala, deoarece in Parlament va fi schimbata compozitia politica, nu si programul, a declarat premierul.

El a aratat ca schimbarea compoziiei politice va fi efectuata conform articolului 85 din Constitutie, in timp ce mandatul premierului inceteaza in conditiile articolului 110.

Articolul 85 prevede ca presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru si numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament. In caz de remaniere guvernamentala sau de vacanta a postului, presedintele revoca si numeste, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului, iar daca prin propunerea de remaniere se schimba structura sau compozitia politica a Guvernului, presedintele va putea exercita aceasta atributie numai pe baza aprobarii Parlamentului, acordata la propunerea primului-ministru.

Articolul 110 stabileste ca Guvernul isi exercita mandatul pana la data validarii alegerilor parlamentare generale si ca Guvernul este demis la data retragerii de catre Parlament a increderii acordate sau daca primul-ministru se afla in una dintre situatiile prevazute la articolul 106 (respectiv demisie, pierderii drepturilor electorale, stare de incompatibilitate, deces si in alte cazuri prevazute de lege) ori este in imposibilitatea de a-si exercita atributiile mai mult de 45 de zile.

In aceste cazuri sunt aplicabile prevederile articolului 103, presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament, a declarat premiereul la Romania TV, citata de Mediafax.

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, in emisiunea "Dupa 20 de ani" de la ProTV, ca modificarea programului de guvernare inseamna ca premierul Ponta ar trebui redesemnat ca premier, mentionand: "Daca premierul nu vine la Cotroceni, atac decizia Parlamentului la CC". Presedintele a spus ca "din discutii" stie ca UDMR face, pentru a intra la Guvernare, solicitari care ar insemna modificarea programului de guvernare.

El a mai spus ca nu stie daca premierul va accepta solicitarile. Presedintele a mai declarat ca la schimbarea programului de guvernare, este nevoie de desemnarea unui premier. De asemenea, potrivit sefului statului, Parlamentul trebuie sa se pronunte legat de componenta Guvernului si de programul de guvernare schimbat.

Raspunzand unei intrebari, presedintele a spus ca daca Ponta nu vine la Cotroceni pentru "redesemnare", atunci incalca Legea fundamentala. Basescu a mai spus ca va ataca la Curtea Constitutionala decizia Parlamentului legata de noul Guvern daca in prealabil nu este desemnat un nou premier.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO