"Cel mai mare roman a fost un neamt". Gabriel Liiceanu despre "prostia enorma" de a ne imparti in ROMANI si STRAINI

Ultima actualizare: 08-12-2014 07:08
Gabriel Liiceanu

Invitat la “Dupa 20 de ani”, Gabriel Liiceanu a vorbit despre modul in care se vorbeste de “romani” si “straini” si despre cum a influentat acest lucru campania electorala pentru alegerile prezidentiale

Mi se pare neverosimil ca peste tara noastra s-a asezat o carapace umana. Uneori era vorba de incompetenta, alteori de un egoism asasin. Toti acesti guvernanti sunt slujitorii nostri, dar se poarta ca niste stapani obraznici”, spune Gabriel Liiceanu, invitatul lui Cristian Leonte in emisiunea "Dupa 20 de Ani", difuzata in fiecare duminica de ProTV si ProTV NEWS de la ora 10:00.

Filosoful si scriitorul a comentat optiunea electoratului pentru un candidat pe care unii il considera strain: “Klaus Iohannis este roman, nu este neamt. Stramosii sai au 800 de ani vechime pe teritoriul Romaniei. Primele comunitati sasesti au venit pe la 1220 la Cisnadioara si Cisnadie, se pot vedea si azi. Cati romani isi pot gasi stramosii cu 8 secole in urma?"

Aici puteti vedea emisiunea INTEGRALA

"Iohannis si orice roman care e credincios are aceeasi credinta, deosebirile sunt de nuante infinitezimale. Suntem uniti in crestinismul nostru. E o inadecvare sa spui despre un om care are o vechime de 8 secole si impartaseste credinta crestina ca e un strain.

Cel mai mare roman a fost un neamt, Carol I. Cine vrea sa stie cum a fost viata lui ar fi bine sa citeasca jurnalul Reginei Maria. Proaspat ajunsa in Romania, constata ca unchiul ei are o slujire fanatica a acestei tari. Viata lui era dedicata slujirii ideale a acestei tari. Si-a dat sufletul pentru tara asta cum pesemne niciun roman nu a mai facut-o niciodata.

Ecoul acestui rege s-a reflectat si asupra lui Klaus Iohannis. Aceasta prostie enorma cu romanii nostri si strainii trebuie sa ne iasa odata din cap. De pilda, tot sistemul medical din Romania a fost infiintat de un strain. Marii nostri filologi din secolul XIX erau “straini”. Ceea ce te face roman este felul slujirii.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO