Cei 100 de ani de la moartea Regelui Carol I, comemorati printr-o expozitie in premiera la Muzeul de Istorie din Capitala
La implinirea a 100 de ani de la moartea Regelui Carol I, o expozitie organizata de Muzeul National de Istorie starneste emotii puternice.
Demonstreaza ca tara noastra a fost candva prospera si respectata in toata Europa. In 48 de ani de domnie, Regele Carol I a transformat Romania dintr-un taram mocirlos, intr-un stat infloritor, in care cultura si educatia au fost puse pe primul loc. Pentru prima data, sunt expuse acum obiecte personale ale regelui de origine germana, care a iubit enorm Romania si a slujit-o cu devotament, pana la moarte.
Principele Carol I a sosit in Romania in 1866, cand avea 27 de ani. A fost adus in tara de Ion C. Bratianu, pentru ca tara noastra avea nevoie de un conducator care sa se plaseze deasupra luptelor politice si sa fie recunoscut de marile puteri ale Europei. Ceea ce avea sa gaseasca in regatul balcanic l-a uluit pe tanarul monarh. "Avand in fata o baltoaca in care se scaldau porcii a ramas socat cand i s-a spus ca acesta este palatul princiar", a spus Ernest Oberlander Tarnoveanu, directorul Muzeului de Istorie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
A luptat in Razboiul de Independenta, castigat la Plevna, in 1877. Iar patru ani mai tarziu a fost proclamat Rege al Romaniei. A cerut sa-i fie facuta coroana din otelul unui tun castigat pe front, "ca simbol al independentei si puterii Romaniei". Coroana poate fi admirata acum in expozitia "Regele a murit, traiasca regele", alaturi de sabia lui Osman Pasa, comandantul armatei otomane invinse la Plevna. Tot la Muzeul National de Istorie sunt expuse si numeroase ordine primite de la marile puteri, precum si un album cu stramosii regelui, realizat de celebrul pictor Gustav Klimt, la cererea Regelui Carol.
Extrem de cultivat, un bun diplomat si un administrator cu viziune, Carol I a reusit sa faca din Romania o tara respectata in Europa. "Un om atat de modest, atat de dedicat. Un om care venea la palat, la birou, ca la serviciu. El a fost Regele Romaniei ca si cum ar fi venit zi de zi la o slujba pe care voia sa o faca cu mare dedicatie", a spus istoricul Adrian Cioroianu.
In 40 de ani, populatia urbana a Romaniei a crescut cu 90%. Au fost construite primele cai ferate, primele locomotive si primele retele de telefonie. Tot in aceasta epoca a fost infiintata Banca Nationala si Posta. In premiera veti putea vedea cateva scrisori trimise de Carol I sotiei sale, Regina Elisabeta. Veti avea surprinderea sa vedeti ca regele nu scria tocmai normal, ci in zig zag.
Pe 10 octombrie 1914, Regele Carol I s-a stins din viata in dormitorul sau de la Peles. Cu o seara inainte a avut puterea sa mai scrie in jurnalul sau."A notat un ultim cuvant, shne - zapada, langa care a adaugat o cruce, lucru care ne face pe noi, istoricii, sa credem ca si-ar fi presimtit sfarsitul", a spus muzeograful de la Peles.
Pentru ca nu a avut mostenitori, locul i-a fost luat de nepotul sau Ferdinand, incoronat rege al tuturor romanilor pe 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, dupa ce a dus greul Primului Razboi Mondial si a creat Romania Mare.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti, expozitie, istorie, muzeul national de istorie,
Dată publicare:
30-10-2014 18:15