"Romania este ceva sufletesc pentru mine". Povestea femeii care a parasit Germania pentru a educa copiii saraci din Sibiu
Ajutorul venit de la un strain i-a facut pe oamenii dintr-o localitate din Sibiu sa-si dea seama cat de importanta este educatia copiilor.
O nemtoaica s-a mutat in urma cu 15 ani in comuna Rosia si cu sprijinul unor fundatii a ridicat pe rand o scoala, o cantina si o gradinita. An de an tot mai mult copii sarmani calca pragul unitatilor de invatamant, unde gasesc si o masa calda si terapeuti care ii ajuta sa depaseasca problemele de acasa.
"Romania pentru mine este ceva foarte sufletesc! O asemenea atmosfera au nu am gasit in Germania de exemplu", a spus Annette Wicken.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Annette Wicken si sotul ei eu participat in 1996 la un program de alfabetizare pentru rromi. Au decis atunci sa isi aduca si cei 3 copii in tara noastra, iar 2 ani mai tarziu in cadrul scolii din localitate au format o clasa Waldorf. Apoi, cu bani donati de diferite asociatii si fundatii, au ridicat o scoala noua, o cantina si o gradinita. In total, peste 140 de copii sunt acum ajutati de ei.
"Fiecare copil din gradinita Waldorf este un caz aparte pentru ca ei provin din familii defavorizate si indeosebi familii de romi. Regasesc aici tot ce au nevoie", a spus educatoarea Nicoleta Seican.
In fiecare zi copiii primesc mancare pregatita de bucatareasa scolii. Copiii nu primesc doar educatie si hrana. De cateva ori pe an, un terapeut din Elvetia vine sa stea de vorba cu fiecare dintre ei. Uneori, sedintele se fac prin muzica.
Iar progresele sunt vizibile. Copiii sunt mai fericiti si parintii au inteles ca pot contribui la viitorul lor. Cand este nevoie dau o mana de ajutor. In plus, in familiile lor lucrurile merg mult mai bine.
Maria Cimpoieru, mama: Numai camera aceasta a fost si noi pe parcurs am facut-o pe cealalta.
Reporter: Ati reusit sa mai faceti o camera?
Maria Cimpoieru, mama: O camera, da! Copiii trebuie sa ii dam la scoala sa invete. Trebuie! Mai greu dar ne descurcam.
"Isi doresc si ei mai mult, vor altceva. Asta este evident! Si musafirii nostri care vin din doi in doi ani vad asta asta direct! Eu pentru multi ani nu am vazut! Zic: aici s-a schimbat ceva!", a spus Wicken.
Pentru toate aceste bucurii, banii vin de la Federatia Nationala de Fotbal din Germania si de la o fundatie catolica. Iar Annette spune ca nu se va opri aici.