„Viitor cu clasă”. Cum se pot proteja elevii singuri la școală împotriva infectării cu Covid-19, explică Mădălina Merișescu

20-02-2021 11:37


Despre grijile părinților din această perioadă, odată cu revenirea elevilor în școli, am vorbit cu medicul infecționist pediatru Mădălina Merișescu.

Cum se pot proteja elevii singuri și mai ales cum noi adulții îi putem ghida în multitudinea de restricții în vreme de pandemie , aflați astăzi la “Viitor cu clasă” împreună cu Roxana Hulpe - corespondent Stirile Pro Tv și dr. Mădălina Merișescu - medic la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș din capitală.

Mădălina Merișescu: ”Este foarte greu de diferențiat o viroză simplă de infecția cu Sars-Cov-2 la un copil. Triajul copilului ar trebui să înceapă de acasă înainte să se facă triajul epidemiologic al copilului în unitatea de învățământ. Părintele trebuie să își evalueze copilul acasă și să constate dacă acesta are febră sau secreție nazală apoasă tuse, etc și să nu îl trimită în colectivitate. Aceste simptome ar putea fi din cauza unei viroze obișnuite, dar ar putea fi și din cauza unei infecții cu Sars-Cov-2”.

Roxana Hulpe: Dacă părintele este depistat pozitiv cu Covid-19, trebuie să ducă și copilul la testare? Există o limită de vârstă?

Mădălina Merișescu: ”Nu există o limită, se pot testa și nou născuții. Testul este non invaziv și nedureros. Eu le recomand părinților testarea copiilor”.

Roxana Hulpe: În școli s-a introdus testarea rapidă a elevilor care se face doar cu acordul părinților, dar cei mai mulți nu sunt de acord. Care este explicația?

Mădălina Merișescu: ”Părinții nu sunt de acord cu testarea copilului, deoarece mulți consideră ca este un exces de zel sau un abuz pentru că copii fac foarte des viroze și simptome respiratporii care pot mima infecția cu Sars-Cov-2. Dar într-o situație de pandemia, într-o situație în care spitalele au fost pline acum câteva luni unde au fost pacienți foarte gravi, iar rata mortalității a fost foarte mare, consider că ar trebuii testați pentru a fi izolați și pentru a nu risca să îmbolnăvească o întreagă clasă”.

Roxana Hulpe: Ce ar trebui să știe părinții despre acest test rapid?

Mădălina Merișescu: ”În primul rând, acest test nu doare. Poate că neîncrederea vine din faptul că părintele nu este alături de copilul său când se recoltează acest test sau poate că li se pare că se poate face foarte des, dar până la urmă este pentru beneficiul tuturor. Recomandarea noastră este să accepte testul pentru a ști cu exactitate dacă sunt bolnavi sau nu”.

Mai multe detalii regăsiți în VIDEO atașat. 


VIDEO PROTVPLUS.RO