Viitorii medici și-au aflat notele. Câte medii de 10 au fost și care a fost cea mai mică notă în București
Viitoarea generație de medici a ridicat ștacheta față de colegii mai mari, chiar de la admitere. În București, cea mai mică medie cu care s-a intrat la Facultatea de Medicină de stat a fost 8,50 - mai mare cu 30 de sutimi decât anul trecut.
37 de candidați au luat nota 10. „Este o generație de tineri străluciți”, spun și profesorii celorlalte universități de medicină din țară.
A început acum a doua etapă de selecție, cea a studenților străini, care contribuie la bugetul instituțiilor cu până la 11.000 de euro pe an, fiecare. Ultimul candidat care a prins lista celor aproape 700 de admiși la Medicină Generală, la Universitatea Carol Davila din București, a luat la examenul scris cu 85 de puncte din 100 și a avut la bacalaureat 9,58.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
La Stomatologie, cel mai mic punctaj a fost 77. Pe învingători îi așteaptă cel puțin 10 ani de efort academic, înainte să intre în sistemul de sănătate, aflat în mare suferință.
Prof. Univ. Dr. Viorel Scripcariu, rectorul U.M.F.: „Sunt foarte multe necesități. În primul rând medici de familie, sunt zone în țară care nu sunt acoperite. Vom avea nevoie de chirurgi, de interniști, de cardiologi.”
Urmează curând o a doua sesiune de selecție, cu 2-3 concurenți pe loc. Toți, din străinătate.
În paralel cu reevaluarea tezelor pentru care s-au depus contestații, a început procesarea dosarelor depuse de tineri din străinătate, care vor să învețe medicină la noi.
În fiecare an, peste 12.000 de cursanți încep în România studii de licență și plătesc între 8.000 de euro la stat și 11.000 de euro la privat, pentru un an de studiu. Probabil îi atrage și calitatea școlarizării, pentru că țara noastră nu prinde top 15 în lume, când vine vorba de taxe mici la medicină.
România atrage studenți din Orientul Mijlociu și continentul african, Israel, Turcia și Europa de Vest. Noutatea ultimilor 2 ani este Japonia. Peste 90% dintre ei se întorc însă, după absolvire, în țările de origine. Doar câteva sute rămân în țara noastră, pentru cercetare sau, mai rar, să profeseze în spitale de stat.
Sursa: Pro TV
Etichete: studenti, medicina, admitere facultate, myimpact,
Dată publicare:
22-07-2024 19:16