Universități renumite din Suedia și Irlanda caută studenți în România. Care este valoarea taxelor
Universități renumite din Suedia și Irlanda caută studenți în România.
Scandinavii oferă cursuri gratuite, în timp ce în Irlanda există granturi și subvenții care acoperă integral costurile. Și Olanda a procedat la fel. Asistăm, de fapt, la un val de oferte educaționale, gândite să acopere golul lăsat de Marea Britanie, care a devenit mult mai greu accesibilă după Brexit.
Suedia oferă standarde ridicate de viață și pune accent pe creativitatea individului. În plus, toată lumea vorbește engleză, iar adaptarea, aici, devine facilă.
Statul suedez oferă gratuit studii universitare de licență și masterat. Asta înseamnă că tinerii trebuie să plătească doar cheltuielile lunare: cazare, masă și transport, aproximativ 950 de euro.
Tânăr: „Nu am posibilități maxime financiare și m-ar ajuta foarte mult.”
Reporter: „Acum cine te susține în facultate?”
Tânăr: „Acum mai lucrez și eu, mă mai ajută și părinții.”
Ana Maria Papp, Business Development Manager, IntegralEdu: „Sistemul lor educațional este extrem de permisiv, oferindu-le posibilitatea studenților europeni să și activeze în domeniile pe care studiază, cu posibilitatea de a continua să lucreze în domeniul respectiv după finalizarea studiilor.”
Tânăr: „E o oportunitate bună. Încearcă să atragă cât mai mulți studenți și toți ar trebui să profite la maxim de această ocazie."
Irlanda este țintită pe informaticieni. De atlfel, pare să fi devenit în ultimii ani „patria" IT-iștilor.
Tânăr: „Mai avem colegi care sunt în afară și probabilitatea ca ei să se angajeze, poate mai repede decât aici, este mai mare."
Tânără: „La ei se pune mai mult accent pe școală și pe partea practică decât la noi."
Universitățile irlandeze nu renunță însă la taxe, dar acestea nu depășesc 3.000 de euro pe an și sunt acoperite de stat pentru toți tinerii care provin din UE.
Ana Maria Papp, Business Development Manager, IntegralEdu:„Ei au un sistem care se numește Free Fee Grant, care acoperă taxele de studiu pentru studenții europeni."
În concluzie, și în Irlanda rămân de acoperit doar celelalte cheltuieli. Aproximativ 900 de euro lunar, pentru cazare, masă și transport.
Suedia și Irlanda urmează astfel modelul Olandei, care a anunțat încă de acum câteva luni că este interesată să atragă tineri din România. Renumită pentru programele sale de cercetare, Olanda a redus la jumătate taxele de studiu și oferă burse pentru studenții care se angajează. Toate aceste oferte vin să acopere golul lăsat în urmă de Marea Britanie.
Brexitul a dublat taxele, iar asta face ca universitățile din Regatul Unit să fie mai greu accesibile.
Tânăr: „E mai bine să experimentezi și câțiva ani în altă țară, ca să-ți vezi adevăratul potențial. Mă gândesc. E o idee pe care o iau în considerare foarte tare.”
Universitățile din Austria și Germania pot fi luate și ele în calcul pentru românii care vor să studieze afară. Austria percepe taxe de 380 euro pe semestru, iar nemții cer doar 200 de euro.
Spania, Italia, Danemarca atrag, la rândul lor, tineri cu învățământ gratuit, dar numai dacă sunt întocmite toate criteriile de admitere.