Începând cu liceele şi universităţile tehnice până la cele agricole sau de medicină şi apoi în companiile mari femeile din România fac tot mai des carieră în domenii cândva rezervate bărbaţilor.

Vorbim de meserii care cer rezistență şi atenţie, dar şi conectarea continuă la ce apare nou. De pildă cercetare în robotică şi design de sotfware. Dar avem românce care asistă la operaţii pe creier şi chiar o doctoriţă care a transplantat o inimă.

Elena e liderul unei echipe de 1500 de persoane, într-o companie care dezvoltă software. În urmă cu 20 de ani, în echipa în care lucra erau doar cinci femei.

Elena Ciocan, director cercetare-dezvoltare: ”Actualmente, deşi conduc un departament pur tehnic, ponderea este aproape 40 la sută femei. Am simţit provocarea şi atracţia faţă de acest domeniu”.

Eunice Roșca, specialist resurse umane: ”În 2020 am angajat în jur de 500 de persoane. Avem undeva la 37% prezenţă feminină în companie şi 63% prezență masculină”.

Alexandra face acum cercetare în domeniul produselor agricole.

Alexandra Ferencz, asistent cercetare: ”Au fost doar 2 băieţi în grupa noastră şi da, în general mai minuţioase. Domeniul pe care l-am studiat, cel al biotehnologiilor, asta solicită”.

Florin Imbrea - decan Facultatea de Agricultură: ”În urmă cu 15 ani, 20 de ani, cei mai mulţi studenţi care veneau să studieze erau bărbaţi”.

La ultima sesiune de admitere, cele două sexe au avut, printre cei înscrişi, ponderi egale.

Florin Drăgan, Rector Politehnica: ”Pot să dea rezultate foarte bune în scriere de aplicaţii, software, şi pentru zona automotive, care e foarte prezentă în Timişoara”.

Şi la Robotică în Cluj Napoca procentul studentelor a crescut cu 10 la sută, în fiecare dintre ultimii 5 ani.

Stelian Brad - profesor Robotică: ”Se lucrează foarte mult în birouri de inginerie, cu calculatorul, în medii curate, futuriste chiar”.

În fine, un domeniu vital, însă extrem de concurenţial a început să permită accesul doamnelor în zone care cer dexteritate, talent şi rezistenţă. Spune primul decan femeie al unei universităţi de medicină care a împlinit un secol.

Anca Buzoianu - rector UMF: ”Au arătat că pot să facă orice specializare, dar erau câteva considerate mai potrivite pentru bărbaţi. Neurochirurgia, urologia, chirurgia generală”.

Este valabil şi pentru acele ramuri ale chirurgiei considerate fortăreţe masculine. Gabriela Cozmanciuc este prima femeie chirug cardiovascular din România care a transplantat o inimă. S-a întâmplat la o clinică din Franţa, însă doctoriţa s-a întors să-şi ajute colegii de la spitalul din Sibiu. În multe licee tehnologice, ca în acest exemplu, numărul elevelor la specializarea "bucătar" l-a depăşit pe al băieţilor, iar fetele au apărut şi în clasele de mecanic auto şi de operator de maşini industriale.

România este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mică diferenţă între salariile femeilor şi cele ale bărbaţilor, conform unei statistici Eurostat. Româncele câştigă doar cu 5,2 la sută mai puţin atunci când sunt încadrate pe aceleaşi posturi.