Tot mai mulți profesori, speriați de coronavirus, s-au pensionat anticipat. Cum e afectat noul an școlar
România se pregătește pentru un moment de cotitură, începerea noului an școlar, însă piedicile sunt de tot felul.
Speriați de COVID-19, sute de profesori s-au pensionat anticipat. Pe de altă parte, mii de elevi din localitățile în care cursurile se vor desfășura exclusiv online nu au tablete. Sunt doar câteva dintre problemele care ies la iveală, cu doar 4 zile înainte de primul clopoțel. Joi, comitetele pentru situații de urgență, vor anunța scenariile pentru fiecare școală, în parte.
În 43 de localități din țară, școala începe la distanță, conform scenariului roșu. Rata de îmbolnăvire în localitățile respective depășește 3 la mia de locuitori.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Școala din Coroieni, județul Maramureș, a fost inclusă în scenariul roșu. Aici, un întreg cămin de bătrâni din zonă este în carantină, după ce au fost depistate mai multe cazuri de Covid-19. Directoarea școlii a anunțat însă că cei 410 elevi și cei 37 de angajați vor merge la școală de luni.
Liana Lazăr, director școală: „Noi la școală avem laptopuri, dar legătura cu copilul se face foarte greu. Azi am participat la o ședință cu Prefectura Maramureș, am auzit-o pe doamna general jumătate din ce ne-a zis. Ori dacă STS-ul care organizează o ședință la nivel de județ cu secretarii și directorii școlii abia reușește să facă legătura abia o oră, noi fără profesori de informatică calificați, fără administratori de rețea, nu putem crea legătura cu copilul. Țara și lumea nu se poate opri chiar dacă e vorba de un virus periculos. Trebuie să facem ceva, ori dacă nu facem școală...''
Astfel că reprezentanții Comitetului pentru Situații de Urgență din județ și cei de la DSP vor face o excepție în acest caz.
La polul opus, este Școală Gimnazială Specială din Tecuci. Deși se încadrează în scenariul verde, noul an școlar va începe doar online, pentru că o femeie de serviciu a fost depistată pozitiv și a intrat în contact și cu alte două colege. Din cei 100 de elevi, 15 nu se vor putea conecta la școală online pentru că nu au acces la internet.
Ion Iacob, director Școala Gimnazială Specială "Constantin Păunescu": „Am hotărât împreună cu domnul inspector general să intrăm în scenariul roșu doar până pe data de 20. La o școală specială este foarte greu să lucrezi în scenariul acesta online.''
În Vrancea, directorul unei școli a fost nevoit să apeleze la bibliotecară și la paznicul internatului pentru triajul elevilor, iar de școală online nu poate fi vorba, pentru că nu toți elevii au tablete.
Director: „În cazul în care am împărțit clasele numeroase în grupe și am închis internatul și avem un supraveghetor de noapte care ar putea să ne ajute la triere, la triaj, avem un bibliotecar, dar solicităm personal nedidiactic.''
Nici dascăli nu sunt suficienți peste tot. Reprezentanții sindicatelor din educație vorbesc de sute de dascăli din categoriile de risc care s-au pensionat anticipat de teamă.
Ionescu Constantic, F.S.L.I Vrancea: „Au ieșit foarte mulți colegi, mai ales cei de peste 60 de ani cu vârsta de pensionare în prelungire și datorită unor afecțiuni pe care le-au, au decis să iasă anticipat la pensie sau chiar la limita de vârstă. Ceilalți se tem în continuare de acest virus.''
Nici problema tabletelor nu a fost rezolvată. Numai în cele 43 de localități din scenariul roșu sunt 5.000 de elevi care fie nu au dispozitive electonice, fie internet. Ministrul Educației anunță că în sfârșit licitația națională pentru tablete a fost încheiată.
Monica Anisie, ministrul Educației: „Sunt deja 82.000 de tablete gata să plece către unități de învățământ care se află în scenariu roșu. Tabletele sunt conectate la internet cu internet plătit pentru doi ani de zile.''
Acolo unde cursurile nu se vor ține online, părinții au libertatea de a alege, conform ordinului comun dintre ministrul Educației și cel al Sănătății, ca un elev care, de pildă, locuiește cu părinții și bunicii în vârstă și cu diferite afecțiuni să nu se prezinte fizic la școală. Acest lucru va fi posibil dacă părintele își va da acordul și în urma unei evaluări făcute de medicul de familie. La rândul lor, atât elevii cu boli cronice care privesc cu teamă întoarcerea la școală, cât și părinții lor vor fi consiliați de psihologi și medici specialiști pentru a se simți în siguranță.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: coronavirus, reguli, scoli, an scolar, scenarii,
Dată publicare:
09-09-2020 18:16