Şi manualele de biologie pentru clasa a VI-a sunt greşite. Expert: "Par făcute pe calorifer"

Ultimul update: Marti 04 Septembrie 2018 19:34
Data publicarii: Marti 04 Septembrie 2018 18:24
Categorie: Educatie

Scandalul manualelor publicate de Editura Didactică şi Pedagogică a Ministerului Educaţiei ia amploare.

Profesorii reclamă greşeli flagrante, cum ar fi la Biologie, unde inima este plasată greşit, dar şi un conţinut învechit, la Limba şi literatura România, unde copiii vor învăţa din nou, despre "Sobieski şi românii". În toată această poveste, omul care a iniţiat proiectul manualului unic, fostul ministru al Educaţiei Liviu Pop, susţine că în minister ar fi infiltraţi oameni plătiţi să dea girul pentru astfel de greşeli, ca să strice imaginea instituţiei.

În manualul de Biologie de clasa a VI-a, într-o imagine care prezintă organele omului, inima şi ficatul sunt aşezate greşit: inima în dreapta şi ficatul în stânga. La altă pagină, scrie că plămânii au câte un lob superior şi unul..."interior", în loc de inferior. În plus, dacă într-un exerciţiu apare că "Vasele de sânge însumează peste 160.000 de kilometri", la un alt capitol, autorul susţine că "Totalitatea vaselor de sânge din corpul unui adult are o lungime de 96 000 kilometri".

Marius Neacşu, profesor universitar la Academia de Studii Economice: "Mie îmi par nişte manuale făcute pe genunchi, nişte manuale de apartament, făcute pe un calorifer, nişte manuale care au sărit peste foarte foarte multe etape. De exemplu, o greşeală de începător care apare în aproape toate manualele este ca o informaţie apare diferit, la pagini diferite. Asta e greşeala standard de începător, ori a unui redactor începător, ori a lipsei unui redactor"

Culmea este că autorul acestui manual este Elena Crocnan, directorul Colegiului Naţional Sfântul Sava din capitală, cunoscut pentru pregătirea extraordinară la biologie şi chimie pentru viitorii studenţi la Medicină. Contactată de Ştirile ProTV, aceasta a refuzat să ofere un punct de vedere.

Iar Ministerul Educaţiei a anunţat că va tipări o erată cu aceste greşeli şi va deschide o anchetă pentru a stabili vinovaţii. Pe de altă parte, mai mulţi profesori contestă conţinutul învechit şi greoi al manualelor de română, dar şi că tentativa de modernizare s-a transformat într-o carte cu de toate.

De exemplu, la capitolul modele şi antimodele, găsim, fără nicio legătură, o imagine cu o tablă de şah, urmată de o înregistrare cu povestea lui Hagi Tudose, scrisă în 1903. Apoi, la unul dintre exerciţii, copiii sunt puşi să exprime prin alegerea unui emoticon sentimentul pe care l-au avut ascultând acel text.

Cristina Tunegaru, profesoară de limba romană: "Manualele acestea nu sunt construite având în centru imaginea copilului de astăzi. sunt texte şi tipuri de exerciţii construite pentru profesorul care a predat 30 de ani în şcoala românească şi s-a obişnuit cu acele texte şi ştie deja cum să le predea, are aceleaşi metode şi atunci îi e uşor. Ştie că are „Sobieski şi românii”, ştie ce are de făcut la „Sobieski şi românii”, nu trebuie să se pregătească"

Marius Neacşu, profesor universitar la Academia de Studii Economice: "în primul rând, pentru procesul în sine este vinovat cine a iniţiat toată această chestiune - ministerul Educaţiei. Pentru greşelile de redactare e responsabilă editură, iar pentru conţinutul ştiinţific - autorii"

În 2017, Editura Didactică şi Pedagogică deţinea doar 5% din piaţa de carte şcolară. Un an mai târziu, ea a devenit responsabilă 100% de manualele şcolare, iar ministerul a promis că vom avea mai multe manuale şi mai ieftine. Dacă în 2017, au fost cumpărate 25 de titluri noi pentru 25 de milioane de lei, acum pentru 105 titluri noi s-au dat 24 de milioane de lei.

Manualul unic a fost ideea lui Liviu Pop, fost ministru al Educaţiei. Acesta dă de înţeles că în spatele greşelilor din manuale se afla o conspiraţie. "Eu nu sunt convins azi că nu este un mic sabotaj din partea anumitor delegaţi, cu ghilimele de rigoare, ai baronilor manualelor, plătiţi la negru sau pe stat de plată de anumite edituri, care din păcate încă mai persistă şi în minister şi în inspectorate"

Până acum, ministerul a tipărit deja 1.600.000 de manuale, iar costurile totale se ridică la peste 5 milioane de euro.

Manualul de Geografie de clasa a 6-a, plin de greșeli. Vina pentru situația scandaloasă, pasată
Manualul de Geografie de clasa a 6-a, plin de greșeli. Vina pentru situația scandaloasă, pasată
VIDEO PROTVPLUS.RO
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Cosmin Savu
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

02:31
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Paula Herlo
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

03:06
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LAS FIERBINTI
Dedicaţia e gratis
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

07:59
scoala
Motivul pentru care peste 1.200 de elevi tremură de frig la ore: „Abia dacă pot să scriu”
O familie ar trebui să dea 550 de lei/lunar pentru educația copilului, lucru aproape imposibil
Un liceu din România, printre laureaţii premiilor de excelenţă în domeniul educaţiei
Şcoala unde profesorii din România merg să înveţe, alături de elevi
Cum arată modelele de subiecte pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat Sesiunea 2019
Profesorii demonstrează, cu exemple, cât de ”absurde” sunt modelele testelor grilă
Bac
Ideea testelor grilă la examene ar putea fi retrasă. Acuzațiile profesorilor
Ministerul Educației a retras de pe site modelele de subiecte cu teste grilă pentru BAC și Evaluarea Națională
BAC și Evaluare Națională 2019 se modifică. Testele grilă vor fi introduse în subiecte
Primarul sectorului 5, unde o şcoală a ars şi alta s-a dărâmat: "Facem lucruri bune"
Învățământul din Capitală, lăudat de oficiali, în ciuda avertismentului CE. ”Sistemul devine ce trebuie”
Matematica, predată cu ajutorul scobitorilor, legendelor și aplicațiilor: „Am eliminat momente inutile”