Ministerul tot va trimite în școli manualele pline de greșeli. ”Sunt foarte frumoase”
Noile manuale pentru clasa a şasea, editate şi tipărite exclusiv de Ministerul Educaţiei, au stârnit un scandal imens.
Manualul unic de geografie este plin de greşeli pe care specialiştii le numesc: "flagrante". De exemplu, în locul oraşului Drobeta Turnu Severin, este poziţionat pe hartă oraşul Turnu-Măgurele.
Editura Didactică şi Pedagogică susţine că erorile sunt regretabile, însă nu le mai poate schimba în print pentru că manualele au fost deja tipărite şi aşa vor ajunge în şcoli. Iar Ministerul a anunţat că va tipări o erată care va fi ataşată cărţilor.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Prima greşeală se observa încă de la deschiderea manualului de geografie şi este una de tipar. Chiar numele editurii este scris greşit: "Editura Didactică i Pedagogică".
Apoi, profesorii de geografie au remarcat greşelile de conţinut.
De exemplu, la prezentarea cursului Dunării în Europa, la intrarea în România este marcat oraşul Turnu Măgurele, în loc de Drobeta Turnu Severin. Specialiştii contestă şi perspectiva hărţilor. Într-o poză, România este reprezentată mai mare decât Germania.
Pe harta politică a lumii, Marea Moartă este situată eronat, în locul Mării Roşii, iar Sudanul de Sud, devenit stat independent acum 7 ani, este inexistent. În plus, Insula Ascension, este scrisă "Asuncion", fiind confundată cu capitala Paraguayului.
Cunoscutul autor de manuale de geografie de mai bine de 40 de ani încoace, profesorul Octavian Mândruţ, susţine că s-a ajuns aici din cauza Ministerului Educaţiei, care şi-a dorit manuale repede, fără să ţină cont de calitatea lor.
Octavian Mândruţ, autor de manuale: "În imaginile respective sunt lucruri flagrante. Sunt lucruri care nu pot scăpa în actele pe care le-a emis Ministerul. Responsabilitatea este integral a autorului. Exista o serie întreagă de lucruri care au făcut, pur şi simplu, imposibilă construirea unor manuale de bună calitate".
Editura Didactică şi Pedagogică a anunţat că va corecta greşelile din manualul de geografie, însă doar în varianta digitală pentru că manualele au fost deja tipărite şi vor ajunge în şcoli. Până în prezent, editura Ministerului a tipărit 1.600.000 de manuale de clasa a 6-a, dintre care peste 100.000 sunt de geografie.
Ministerul Educaţiei a anunţat că va deschide o anchetă pentru a vedea în ce moment al procesului au apărut respectivele erori. Redactorii editurii vor fi supuşi unei anchete interne. În plus, Ministerul îşi rezerva dreptul de a-i da în judecată pe autorii ori evaluatorii manualelor dacă va constata că ei au greşit.
Iată ce spunea ministrul Valentin Popa despre noile manuale, la prezentarea bilanţului primelor 6 luni de mandat:
Valentin Popa, ministrul Educaţiei: "Din punctul de vedere estetic, sunt foarte frumoase, din punctul de vedere al conţinutului, cred că puţin cam încărcate. Aşa ştiu să scrie manualele specialiştii noştri din sistem."
Aproape toate noile manuale au pe prima pagină imnul României, aşa cum se întâmplă acum 30 de ani.
Octavian Mândruţ, autor de manuale: "Nu îţi ridică simpatia faţă de propria țară ştiind că este imnul acolo. Trebuie ceva mult mai subtil, iar acest lucru subtil este un manual de calitate".
Editura Didactică şi Pedagogică va trimite în şcoli peste 2 milioane de manuale, în valoare de peste 5 milioane de euro. Deocamdată nu a fost comunicat preţul manualelor tipărite cu greşeli.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!