Manualul de Geografie de clasa a 6-a, plin de greșeli. Vina pentru situația scandaloasă, pasată

Ultimul update: Luni 27 August 2018 20:09
Data publicarii: Luni 27 August 2018 18:20
Categorie: Social

Situație scandaloasă cu două săptămâni înainte de începerea școlii: 150.000 de manuale de Geografie, de clasa a 6-a, vor fi retipărite, iar prejudiciul ajunge la 300.000 de lei.

Deși inițial ministerul spunea că va atașa o erată, acum a recunoscut că sunt prea multe greșeli, așa că manualul trebuie tipărit din nou.

Editura Didactică și Pedagogică susține că manuscrisul depus de autori la concurs avea mai multe erori decât cele identificate în print. Tot editura îi acuză și pe evaluatori că au apreciat manualul, dar își recunoaște și partea din vină: o corectură defectuoasă.

Maria Nistor, directorul Editurii Didactice şi Pedagogice: "Când vezi că 4 evaluatori şi un profesor universitar sau, mă rog, un reprezentant al mediului universitar îţi laudă o carte în asemenea hal, iar cartea are atâtea greşeli, este din punctul meu de vedere impardonabil. Aş dori, totuşi, să-i rog frumos să nu mai îndrăznească vreodată să se înscrie ca evaluatori la o competiţie."

Aşa a început directorul Editurii Didactice şi Pedagogice un şir de acuzaţii, care să explice situaţia ruşinoasă: editura ministerului a tipărit un manual de geografie plin de greşeli.

Maria Nistor, directorul Editurii Didactice şi Pedagogice: "Se poate face orice fel de expertiză tehnică, greşelile aparţin autorilor. Și ulterior evaluatorilor, editurii."

Marian Șută, directorul Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare: "Trecerea de la acel proiect la manual este responsabilitatea editurii, adică împreună cu autorii."

Editura are, aşadar, partea ei de vină. Redactorul a corectat doar anumite greşeli din manuscris. Contactat de Știrile Pro TV, autorul, Dorin Fiscuțean, nu a oferit un punct de vedere.

Maria Nistor, directorul Editurii Didactice şi Pedagogice: "Am intervenit pe text şi am intervenit substanţial. Mai existau şi alte greşeli."

Substanţial, dar nu suficient. Editura va suporta acum o gaură substanţială în buget.

În total, vor fi retipărite aproape 150.000 de manuale de geografie, iar costurile - de 300.000 de lei - vor fi suportate de Editura Didactică şi Pedagogică. Deşi vorbim despre o editură de stat, conducerea editurii spune că aceasta se autofinanţează, astfel că banii folosiţi pentru reeditare nu sunt publici.

Conducerea editurii a demontat acuzaţiile conform cărora şi în manualul de istorie de clasa a 6-a ar fi erori. Dar nu garantează că restul manualelor, deja tipărite, sunt corecte. 1.600.000 de cărţi şcolare au fost deja printate.

Maria Nistor, directorul Editurii Didactice şi Pedagogice: "Să garantez sau să nu garantez că sunt sau nu corecte, vedem, vă invit şi pe dumneavoastră să vedeți. Nu-mi dau demisia dacă nu corecte, nu am de ce. Vor ajunge în timp util la copii.”

Ambiţia ministerului de a demonstra că poate produce manuale la timp ignora, însă, calitatea acestor cărţi.

Mai mult, la Limba şi literatura română au fost tipărite variantele câştigătoare de pe locurile 2 şi 3. Pentru că editura nu s-a înţeles cu autorii asupra contractului. Astfel că, cel puţin la româna, elevii nu vor avea pe bănci manualul câştigător.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Ministerul tot va trimite în școli manualele pline de greșeli. ”Sunt foarte frumoase”
Ministerul tot va trimite în școli manualele pline de greșeli. ”Sunt foarte frumoase”
VIDEO PROTVPLUS.RO
manualul unic
Manualul unic va dispărea de pe piaţă. Ecaterina Andronescu, pentru Ştirile ProTV: "Nu a fost o decizie tocmai fericită"
Scandal mare. Ciobanii din Tulcea amenință că își vor îneca toate oile în Dunăre
Handbalista Ada Iliescu mai are nevoie de 8.000 de euro ca să audă din nou. Cum poți dona
Ce s-a întâmplat cu asistaţii social după adoptarea "Legii anti-lene". "Eu nu prea pot, am mai multe"
Soluţia experţilor UE pentru facturi mai mici. Cum trebuie să ne spălăm
Angajaţii Metrorex au anunțat că vor intra în grevă generală pe perioadă nedeterminată
Accident
Patru răniți după impactul violent dintre două mașini, la Sinaia. Manevra periculoasă făcută de un șofer
Tinerii se înghesuie să lucreze la stat. Cât de mult se câştigă chiar şi fără experienţă
Firmele specializate în îngrijirea locurilor de veci, tot mai căutate. Preţul cerut pentru un mormânt
Povestea lui Traian Popa, un tată care își crește singur copiii: „Suntem luptători și mergem înainte”. VIDEO
Grevă la metrou, joi dimineață. Intervalul orar în care nu vor circula trenurile
Cele mai căutate jucării de Crăciun. Cea mai scumpă costă 480 de lei