Centre afterschool facute din bani europeni zac nefolosite de ani de zile: "Ce sa facem, daca asta e Romania in care traim?!"
In timp ce rata abandonului scolar creste alarmant in special la sate, mai multe centre afterschool facute din bani europeni sunt nefolosite de ani de zile.
Practic, la scurt timp dupa ce au fost construite, legislatia s-a modificat iar autoritatile n-au mai putut sa faca angajari si le-au inchis. Un afterschool din comuna Solesti, judetul Vaslui, a fost facut in 2008. Ce folos. De atunci nu i-a trecut nimeni pragul. Daniel are trei copii care merg la scoala si la gradinita. Centrul ar fi fost ideal pentru familia sa care isi duce traiul de pe o zi pe alta.
Daniel Stirbu, localnic: "Daca ei l-au facut si au investit bani, de ce nu au dat drumul?! Ii mai invata cate ceva, prindea mai mult decat le arat eu acasa. Acolo era alta treaba, o masa calda, ne-ar fi ajutat foarte mult."
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Tot la Solesti este si un centru de batrani. La fel ca in primul caz primaria nu a avut bani si pentru angajari.
Mona Bujor, primarul comunei Solesti: La fiecare centru trebuie angajate 14-15 persoane si nu imi permiteam sa suport din bugetul local.
Reporter: Nu v-ati gandit initial la asta?!
Primar: Ne-am gandit la asta, dar ulterior Guvernul a dat o hotarare prin care a limitat angajarile de personal. La momentul cand am facut proiectele, nu era aceasta hotarare. Ce sa facem, daca asta e Romania in care traim?!"
Povestea se repeta si in comuna Vutcani. Acolo se afla un afterschool care a costat peste 100 de mii de euro si in care ar fi trebuit sa isi faca lectiile, sa se joace, sa manance si sa doarma aproape 200 de elevi.
Dupa ce expira perioada de monitorizare din partea Uniunii Europene, autoritatile vor sa schimbe destinatia acestor cladiri si sa le mute de la primarie la Consiliul Judetean. Apoi vor ajunge la Directia de Asistenta Sociala Vaslui, care o sa vina cu angajati, dar si cu bani pentru renovari.
Ionel Armeanu, directorul DGASPC Vaslui: "Am decis sa preluam centrele, cu destinatia centre sociale, inclusiv pentru persoane cu dizabilitati. Stand 6-7 ani fara nicio destinatie si nefiind locuite, se degradeaza."
Intre timp, datele arata ca in Romania abandonul scolar a ajuns la 18% in mediul urban. Procentajul este insa dublu in mediul rural.